Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Každý dvanáctý Čech má cukrovku, 100 tisíc lidí o tom neví. Hrozí poškození ledvin i slepota

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
15. srpna 2018
05:37

Každý dvanáctý Čech má cukrovku. Počet lidí, kteří onemocní diabetem prvního nebo druhého typu stále stoupá, navíc 100 tisíc lidí ani netuší, že tuto nemoc má. Cukrovkou je ohrožen každý, bez rozdílu věku. Dnes už není výjimkou, že třicátník či třicátnice přijdou na to, že mají diabetes. Na vině je celá řada faktorů, jako je např. sedavé zaměstnání nebo nevhodná strava. Lékařka Klára Picková ve studiu Blesk Zprávy vyvrátila i několik mýtů, které okolo cukrovky panují.

Myslíte si, že cukrovku dostanete, když budete jíst hodně sladkého? Omyl.

„Je to pouhý mýtus. Slovo cukrovka pochází z cukru v moči nikoliv cukru v krvi. Tímto způsobem se cukrovka měřila i v dobách starověku,“ řekla ve studiu Blesk Zprávy Klára Picková z  1. interní kliniky FN Plzeň.

V Česku je podle Pickové 900 tisíc lidí, kteří se léčí s diabetem. Část z nich trpí diabetem prvního nebo druhého typu, ti další vzácnými druhy diabetu.

Lidé ani neví, že cukrovku mají

Počet lidí, kteří mají diabetes, stoupá, má ho každý dvanáctý člověk v Česku. Bohužel u nás podle odhadů existuje 100 tisíc lidí, kteří diabetes mají, a neví o tom.

Polovina pacientů s diabetem prvního typu je diagnostikována už v dětství. U diabetu druhého typu hraje velkou roli dědičnost.

„Cukrovku můžete získat i během života. Diagnóza se přesouvá do stále nižšího věku. Výjimkou nejsou ani lidé okolo třiceti let, může za to nárůst obezity a sedavého životního stylu,“ uvedla Klára Picková.

Člověk s diabetem nesmí sladké?

„To je další mýtus. Člověku s diabetem vzroste hladina krevního cukru pomaleji po čokoládě než po bílém rohlíku, protože ten má málo vlákniny. Pro člověka s diabetem je důležité počítat sacharidy, nikoliv pouze cukry,“ vysvětlila lékařka.

Podle Pickové je mýtus i to, že člověk s diabetem nemůže žít kvalitní život.

„Diabetici se mohou věnovat náročnému sportu, pracovat v náročných zaměstnáních, v některých zemích mohou řídit dopravní letadlo. To u nás není možné, zejména pokud člověk užívá inzulín,“ upřesnila lékařka.

Poškození ledvin i slepota

Pokud se neléčí diabetes 1. typu, může dojít i k úmrtí. U diabetu 2. typu, nebo u špatně léčeného diabetu hrozí celá řada komplikací, včetně poškození očního pozadí, které může mít za následek slepotu, poškození funkce ledvin nebo i nervů.

 Jaké jsou příznaky diabetu? Jak lze diabetu předcházet? Zjistíte v rozhovoru: 

 

 

agfor ( 15. srpna 2018 17:38 )

Kdysi byly potraviny pro diabetiky označeny DIA, DIËT aj. protože diabetiků je asi milion. Dnes toto zmizelo, protože je lepší poukazovat na to, že potravina je bezlepková, protože celiaků je "jen" 100 000.

doktormediciny ( 15. srpna 2018 09:27 )

Clanek je zajimavy, snad by nekdo kohl vysvetlitz kttere potravinY maji vic cukru jednosuchych a jak je to s polysachartidy. V opaCNEM PRIPADE pochybuji, ze tomu bezni lide rozumi. To s tou cokoladou jem znamy fakt. Ovsem lisi se podle druihu...Drahe cokolady jsopu na tom lepe

Zobrazit celou diskusi