Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hon na žraloka pokračuje. Smrt Petra (†42) Čechy od dovolené v Egyptě neodradila

Autor: Zuzana Zelenková - 
11. srpna 2018
05:02

Od tragické smrti automechanika Petra, kterého v egyptském letovisku Marsá Alam zabil žralok, uplynul již týden a Egypt hlásí v této lokalitě až do 16. srpna zákaz plavání a šnorchlování. Místní úřady žraloka hledají, pro tento účel vznikl také speciální email, s informacemi přišel německý web Taucher.net. Podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří Češi svoje egyptské dovolené neruší. Obavy ale mají a cestovkám pokládají všetečné otázky na téma koupání a bezpečnosti. Na paškál si berou konkrétní letoviska, hotely a zálivy. Dotazy ale nesměřují pouze k Egyptu, podobně je zajímá také Španělsko, Tunis, Turecko a Itálie. 

Podle webu Taucher.net mají Němci určitou obavu z cestování za egyptskou exotikou. Portál tvrdí, že dostává dopisy čtenářů, kteří se ptají na bezpečnost Marsá Alam. Na to, jestli tam mohou plavat nebo šnorchlovat, se portál ptal přímo egyptské Komory pro potápění a vodárenství. Ta odpověděla, že až do 16. srpna mohou lidé v Egyptě pouze do mělkých vod a přírodních zátok mezi lokalitami Marsa Trombi a Marsa Samadai. Rozhodně by se měli vyhnout plavání a šnorchlování u korálových útesů. „Znovuotevření pláží bude záležet na tom, jak dopadne monitorování a sledování žraloků, zda jsou v blízkosti břehu či nikoliv,“ informuje web.

Pokud už se lidé vydají plavat či šnorchlovat, měli by tak činit ve větších skupinách. Zakázané je také krmení veškerých ryb. Egyptská komora také žádá o to, aby turisté posílali všechny informace, přesné lokace a případně fotografie, pokud by v Rudém moři zahlédli jakéhokoli žraloka.

Čtenář Blesku redakci informoval o tom, že byl v pátek blízko Marsá Alam znovu viděn žralok. „Dnešního dne byl v blízkosti pláže v letovisku Marsá Alam spatřen žralok. Vzhledem k situaci byl místními plavčíky uzavřen vstup do moře od místa jinak otevřeného, tedy od korálového útesu (mezi bílými bójkami a oranžovými bójkami) a dále. Vstup do moře je možný jen na mělčině, což zde činí 1 až 4 metry od břehu. Konkrétní opatření se týká resortu Port Ghalib. V dalších resortech a plážích stav výskytu a opatření není znám,“ uvádí zdroj v emailu pro Blesk Zprávy.

Češi zájezdy neruší, ale ptají se 

Zájem českých cestovatelů o Egypt, alespoň podle cestovních kanceláří, neopadá. Zakoupené zájezdy prý nevracejí. „S týdenním odstupem lze říci, že na zájmu o egyptská letoviska se tato tragédie nepodepsala. Nezaznamenali jsme ani, že by lidé třeba rušili předem zarezervované zájezdy. Egypt nadále patří mezi nejvyhledávanější destinace českých turistů,“ vysvětlil pro Blesk Zprávy Jan Bezděk z cestovní kanceláře Fischer. Podobnou odpověď dala Blesk Zprávám i cestovní kancelář Alexandria.

Ta také potvrdila, že se rušení dovolených netýká ani letoviska Marsá Alam, kde k neštěstí došlo. „Za poslední týden jsme u letoviska Marsá Alam nezaznamenali žádny odliv klientů ani rušení objednaných zájezdů,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí cestovky Petr Šatný.

Cestovatelé z Čech ale přesto určité obavy mají. Zajímají se o bezpečnost a vyptávají se třeba i na koupání, konkrétní zálivy, nebo hotely. Zdaleka se to ale netýká jenom Egypta. „Přibylo hodně otázek na téma bezpečí koupání a bezpečí moře. Lidé se ptají svých CK na konkrétní zálivy, hotely a letoviska. Neptají se ale jen na Egypt, ale také na Tunisko, Turecko, Itálii a Španělsko,“ potvrdil pro Blesk Zprávy Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří.

Podle Papeže není smrt na dovolené nic ojedinělého. Ovšem napadení žralokem už podle něho ojedinělé je. Léto si obvykle vyžádá asi 100 českých životů. V roce 2007, který byl enormní, zemřelo na dovolených 497 lidí.

Návrat těla do vlasti potom není vůbec snadný. Ostatky se musejí takzvaně repatriovat, pokud nebožtík neměl před cestou sjednané cestovní pojištění, tak jeho rodina zaplatí velmi tučnou částku. Samotný transport a platba je ale v gesci ministerstva zahraničí a pojišťovny, u které se dotyčný pojistil na cesty.

Návrat nebožtíka i za miliony

„Pokud je klient pojištěný, tak veškeré finanční náklady, stejně jako ostatní úřední náležitosti, řeší pojišťovna. Pokud klient pojištěný není, tak je to pochopitelně po všech stránkách složitější. Každému klientovi ale hned při nákupu zájezdu nabízíme pojištění a doporučujeme, aby klienti odjížděli na dovolenou pojištění. Pokud se během dovolené cokoliv stane, tak se rozhodně investice pár korun do pojištění vyplatí a nemusí jít jenom o takto fatální případy,“ zdůraznil pro Blesk Zprávy Bezděk.

Kolik tedy návrat nebožtíka do Česka stojí? „Je to opravdu různé, záleží na destinaci, na vzdálenosti a podobně, ale velmi jednoduše se částka může dostat na půl milionu a výše,“ doplnil Petr Šatný z cestovní kanceláře Alexandria.

Repatriace si žádá speciální transport, ten ale využije i člověk, který na dovolené například onemocněl, skončil v nemocnici a jeho stav si vyžaduje převoz domů, aby se třeba nezhoršil. Ceny jsou opravdu různé, záleží na tom, odkud by se nemocný nebo nebožtík měl vracet.

„Klient by měl volit pojistnou částku podle destinace, kam se v zahraničí chystá, a podle lokální cenové hladiny. Samozřejmě například na Slovensku lze sjednávat i nižší limit plnění. Repatriace ze severských zemí v Evropě stojí v případě vypravení leteckého speciálu téměř vždy více než 2 miliony korun,“ popsala Eva Svobodová z pojišťovny Uniqua.

Pro repatriaci se potom využívají sanitky, speciálně vybavené ambulantní vozy, pravidelné letecké linky nebo letecké speciály, letecká doprava je pak nejdražší. Uniqua také uvedla dva příklady ze své praxe. Loni repatriovala klienta z Indie, který utrpěl úraz hlavy a mozku. Stálo ji to skoro 3 miliony korun. Návrat Češky z Itálie, která si tam zlomila nohu, pak vyšel na bezmála mililon.

Zoli Horvi ( 11. srpna 2018 22:49 )

 Klienti neruší zájezdy? Máme do této oblasti zaplacený pobyt a když jsme jej chtěli zrušit tak jedině 50% storno, dnes to je ještě vice. Napadení českého turisty žralokem a strach není důvod ke zrušení zájezdu. Při koupi nám v C.k. prodávající řekla že se tam do vody chodí z mola, prý jsou tam korály a nesmí se jinudy. Takže opět lež, jde o peníze. Myslím že kdyby to šlo se s c.k.domluvit tak se spousta zájezdů zruší.

kakamilek ( 11. srpna 2018 17:11 )

 Pani Kramná a pí Rejžková, nyní pozor mrtvý Petr, manželka Petra, Egypt... už vám to dochází? CIA, FBI, Mosad a cvičený vraždící monstrum na povel #Petr#... aby odvrátili pozornost od napětí v regionu.

naidka ( 11. srpna 2018 08:58 )

Lovci žraloků by se měli inspirovat emerickým filmem Čelisti a jeho pokračováními, aby věděli, jak na něj.

Zobrazit celou diskusi