Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Martin, Kamil a Patrik jsou zpět v Česku. Padlé vojáky oplakali i jejich kolegové

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, trm, Jakub Veinlich - 
8. srpna 2018
17:50

Letadlo s ostatky tří padlých českých vojáků v Afghánistánů přistálo na pražském letišti Václava Havla. Nad Českem je doprovodily gripeny. Na letiště se s padlými muži přišli rozloučit jejich rodiny, zástupci armády a ústavní činitelé. Ještě před tím obletěli Českou republiku dojemné fotografie. Muži, kteří se nebojí postavit nejsilnějšímu nepříteli, na nich pláčou při loučení s trojicí českých kolegů, kteří zemřeli po útoku sebevražedného atentátníka. Prezident Miloš Zeman udělí třem českým vojákům, kteří zemřeli při teroristickém útoku v Afghánistánu, in memoriam medaili Za hrdinství. Vyznamená je o státním svátku 28. října

Na pietu na letišti Václava Havla dorazila také bývalá ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO) nebo generál Petr Pavel. Rodině Martina Marcina (†36), Kamila Beneše (†28) a Patrika Štěpánka (†25) kondoloval po svém příjezdu na letiště prezident Miloš Zeman, své dovolené přerušili kvůli mimořádné události premiér Andreje Babiš a ministr obrany Lubomír Metnar. Dorazili také ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček, nebo předsedové obou komor parlamentu Milan Štěch (ČSSD) a Radek Vondráček (ANO). 

Po té, co vojenský speciál doroloval na letištní ploše, přijeli policisté na motorkách následovaní třemi pohřebními vozy. Po chvíli vojáci vynesly tři rakve zahalené státními vlajkami. Před každou z nich pochodoval voják s fotografií padlého kolegy. 

Video  Návrat hrdinů do vlasti: Martin Marcin (†36), Kamil Beneš (†28) a Patrik Štěpánek (†25)  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Kaplan: Selhává mi srdce, opouští mě síla

„Selhává mi srdce, opouští mě síla a v mých očích hasne světlo,“ zahájil krátkou smuteční řeř přímo na letištní ploše hlavní kaplan armády české republiky Jaroslav Knichal.  Tou dobou už ležely rakve s ostatky vojáků přímo před jejich rodinami na připravených  katafalcích zahaléné do černé barvy. 

Video  Kde domov můj. Na počest padlých vojáků zazněla státní hymna  - ČTK, Blesk TV
Video se připravuje ...

„Prožíváme ztrátu našich zemřelých vojáků. Je to ztráta, která nás připravuje o inteligenci, srdce a vůli. O někoho, kdo jednal spravedlivě a správně,“ pokračoval kaplan četbou z Bible z žalmu 38.  

Po smuteční řeči zazněla na letišti státní hymna. Následně vojáci uložili rakve do přistavených pohřebních vozů, za kterými se shromáždili rodiny a příbuzní padlých vojáků. 

Z letišní plochy odjely vozy na poslední cestu Prahou do vojenské nemocnice. Vozy doprovázala hradní stráž a vojenská policie. Zdrcení příbuzní upustili letišní plochu. Pietní akt tím skončil. 

Video  Žal a slzy tří rodin českých vojáků: K rakvím svých hrdinů položily květiny  - ČTK, Blesk TV
Video se připravuje ...

Ministr Metnar poletí za vojáky

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) kvůli smutečnímu ceremoniálu přerušil dovolenou. Na poskončení aktu mluvil o vojácích jako o hrdinech, které nejen povýšil ale udělil také vyznamenání. 

„I mě to silně zasáhlo. Rozhodl jsem těmto mužům udělit nejvyšší rezortní vyznamenání – kříž obrany státu,“ řekl Metnar novinářům přímo na letišti. Už v úterý byli vojáci povýšeni do hodností štábních praporčíků. 

Pokud si to budou rodiny vojáků přát a pokud to prý čas Metnarovi dovolí, zúčastní se i pohřbů všech tří padlých. Hned po té chce odletět na svou první zahraniční cestu za českými vojáky. Jeho cílem bude právě Afghánistán, odkud se dnes vrátili ostatky všech mužů. 

Video  „Výbuch byl fatální.“ Generálmajor popsal útok na české vojáky, kteří zemřeli v Afghánistánu.  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Budeme pokračovat – nic se nemění na našem zapojení v mezinárodním boji s terorismem a takto to zůstane,“ reagoval Metnar, který zároveň poděkoval všem Čechům, kteří na mrtvé dnes vzpomněli. 

Emoce i při odletu z Afghánistánu

Ministerstvo obrany zveřejnilo fotografie z bagrámského letiště. Rakve s padlými vojáky jsou zahaleny do české státní vlajky. Na letiště je dovezly obrněné transportéry. Jejich přenesení do letadla měli na starosti čeští vojáci. 

Přímo na záklaně Bagrám šéf táborského praporu, odkud vojáci pocházeli. S ostaními - nejen čekými vojáky zažíval velmi vypjaté chvíle loučení. „Všichni patřili mezi nejlepší vojáky praporu, jinak by se ven nedostali,“ řekl na adresu padlých Daniel Cekul.

„Byla to velmi emotivní chvíle, ale smrt tří hrdinů si to zaslouží,“ papsal náladu mezi vojáky novinářům kaplan. „Jsem překvapen, jak silnou máme jednotku a jak silní ti vojáci jsou,“ doplnil vojenský kaplan Vladimír Hudousek. 

„Solidárnost se projevila ve všech směrech, jednotka zůstává silná a i nadále bude pokračovat plnění úkolu,“ dodal k odhodlání zástupců české armády přímo na misi v Afghánistánu. 

Obranné práce a plnění vojenských úkolů na misi v Afghánistánu po tragické události na chvíli přestaly. Vojáci se k nim po krátkém odpočinku vrátí nejpozději v pátek. 

Památku vojáků uctily sirény a zvony

Vojáci Martin Marcin (†36), Kamil Beneš (†28) a Patrik Štěpánek (†25) padli v Afghánistánu v neděli při hlídce u spojenecké základny Bagrám. Společně s nimi byli vážně zraněni američtí a afghánští vojáci.

Památku padlých v poledne uctilo po celé zemi více než 8000 sirén.  Nepřerušovaný, 140 vteřin dlouhý tón, nese název „Pieta“. Na pražském magistrátu visí celý den vlajky na půl žerdi, petřínská rozhledna se večer zahalí do barev české trokolory.

V době přistání letadla se rozezněly po celé Praze zvony katolických kostelů a chrámů. Termín pohřbů zatím oznámen nebyl. Místa určí rodiny vojáků. Pohřbeni budou se všemi vojenskými poctami.