Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tvrdíkovi Číňané neplatili dluhy. Majitele Slavie převzala J&T, chystá audit

Autor: bud, ČTK - 
17. května 2018
23:20

Čínská CEFC čelí tlaku finanční skupiny J&T. Ta kvůli neuhrazeným miliardovým dluhům přebrala výkon akcionářských práv v evropské pobočce CEFC (Europe), odvolala její představenstvo a dosadila vlastní krizový management. Skupina CEFC, která je mimo jiné majoritním vlastníkem fotbalové Slavie, dluží 450 milionů eur (11,5 miliardy korun).

Nový krizový management má především zajistit stabilitu všech částí skupiny CEFC Europe a vytvořit tak podmínky a časový prostor pro vyřešení situace. Prvním krokem bude, ve spolupráci s renomovanými společnostmi, provedení finančního a právního auditu ve skupině CEFC Europe,“ uvedl Petr Málek, mediální zástupce J&T Private Investemens, přes kterou J&T své kroky realizovala.

Skončil Jaroslav Tvrdík

V představenstvu tak mimo jiné skončil jeho dosavadní místopředseda Jaroslav Tvrdík, který nedávno uvedl, že dluhy CEFC zaplatí v řádu dní čínský státní konglomerát CITIC Group.

Veřitelé se zástupci CITIC jednali, ale řešení podle Málka nenalezli. „V posledních dnech JTPI navíc získala informace, že CEFC začala podnikat opatření, kterými chtěla bránit věřitelům ve výkonu jejich práv,“ uvedl mluvčí Málek.

Novými členy představenstva CEFC Europe se stali Peter Kubík a Dušan Palcr.

Čínská CEFC kroky skupiny J&T odmítá a je připravena uhradit do pátečního odpoledne veškeré závazky. Na svém twitteru o tom informoval Jaroslav Tvrdík. Uvedl, že čínská státní firma CITIC Group už na účet v Praze odeslal 475 milionů euro.

Mluvčí celé skupiny J&T Finance Group (JFTG) Monika Veselá sdělila, že veškeré pohledávky této skupiny vůči CEFC jsou zcela zajištěny bonitními aktivy a J&T Finance Group v této chvíli nemá důvod přijímat jakákoliv opatření. „Nastalá situace nemá žádný vliv na fungování a finanční výsledky skupiny JTFG. Naopak věříme, že nasazení krizového managementu mimo jiné napomůže i k odstínění od problémů mateřské společnosti,“ uvedla.

O problémech CEFC se začalo psát poté, co vyšlo najevo, že jejího šéfa Jie Ťien-minga, který je poradcem prezidenta Miloše Zemana, vyšetřují čínské úřady pro podezření z ekonomické kriminality.

CEFC má podíly ve Slavii i pivovaru 

CEFC si před časem vybrala ČR jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Má je například v aeroliniích Travel Service nebo cestovní agentuře Invia.cz, kapitálově vstoupila do J&T Finance Group, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, je majoritním vlastníkem fotbalové Slavie i stadionu v Edenu. V Česku CEFC Europe spravuje aktiva přes 1,5 miliardy eur (38,34 miliardy Kč).

oldedek ( 18. května 2018 10:57 )

A von to Mýla u Číňanů spraví - teď tam prej zase jede, tak přiveze strejdovi Si zase ňákou hračku, třeba brouka Pytlika a zase bude dobře ...

salto ( 18. května 2018 07:32 )

Rozumím tomu dobře? Slávie bude patřit J&T (tedy Křetínskému)? Ty slávisty stíhá jedna jobovka za druhou

Toma?_Potyka ( 18. května 2018 07:13 )

Typický socan.

jajanene ( 17. května 2018 21:56 )

Ve své naivitě jsem se domníval, že Luftjarda zničí každého, až na Čínu. Ale ani takový gigant nemá šanci, když se k němu dostane mistr galaxie na zničení i té největší a nejsilnější ekonomiky. Jarda opět slavně zvítězil.

bersimalinecka ( 17. května 2018 21:55 )

když Tvrdík vstupoval do slávie říkala jsem sina jak dlouho?netrvalo to tak dlouho,jeho dcera je úspěšnější

Zobrazit celou diskusi