Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Lékařka varuje Čechy: Očkujte se, jinak můžete přijít o práci

Video se připravuje ...
Autor: bud - 
19. dubna 2018
06:30

Češi mnohem více než lidé v jiných zemích zanedbávají očkování proti nejrůznějším onemocněním. Neuvědomují si přitom, že je vážná nemoc může ochromit nebo zanechat trvalé následky a tím připravit o dosavadní práci. „Lidé čekají, co jim kdo nabídne, a to je chyba. Aktivně se začnou zajímat třeba až v případě, kdy onemocní někdo z rodiny nebo blízkých,“ řekla pro Blesk Zprávy primářka infekční kliniky Hana Roháčová.

Meningokoková infekce nebo také meningitida je zákeřné infekční onemocnění, které rychle postupuje a napadá mozek nebo míchu. Nemoc zabije 10 až 15 procent nakažených a až sedm z deseti lidí, kteří onemocnění přežijí, má doživotní následky. Patří k nim amputace končetin, ztráta sluchu, problémy se soustředěním, deprese, bolestivost kloubů nebo epilepsie.

Jen loni v Česku onemocnělo 68 lidí a 10 lidí zemřelo. A to přesto, že na toto onemocnění existuje velmi účinné očkování. Jenže Češi dlouhodobě nepovinná očkování zanedbávají, a to platí pro celou řadu nemocí. Je o tom přesvědčená primářka infekční kliniky pražské nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová.

„Očkování si hlídejte sami, stát to neudělá“

„Česko má vypracovanou vynikající očkovací strategii a už před revolucí jsme měli velmi hlídané očkování. Lidé jsou u nás navyklí na paternalistický přístup, a proto čekají, co kdo nabídne. Ale takto zdravotnictví nemůže fungovat,“ řekla Roháčová s tím, že každý si musí informace o očkovacích látkách aktivně vyhledávat, například u praktického lékaře. A to platí i pro očkování, která již vyprchala, například tetanus.

Výjimkou jsou podle ní jen děti, u kterých musí očkování hlídat pediatr. „V tomto věku se objevují spíše obavy rodičů z očkování. Ale musím říct, že jsou neodůvodněné. Osobně považuji očkování za jeden z největších výdobytků zdravotnictví,“ uvedla primářka.

„Lidé v dospělosti se aktivně začnou zajímat třeba až v případě, kdy onemocní někdo z rodiny nebo blízkých. Pak se dozví, že ta nemoc opravdu existuje a dá se na ni i umřít. A že na ni existuje očkování,“ myslí si Hana Roháčová a dodává, že lidé v zahraničí se o to starají mnohem více. „Uvědomují si následky nemoci i to, že je může připravit o práci nebo snížit životní úroveň.“

U řady nemocí má Česko výrazně nižší proočkovnanost než ostatní země. Třeba proti pneumokokové infekci jsou tu očkována u lidí nad 50 let jen 3 procenta. Například ve Velké Británii je to 28 procent a v Řecku 20 procent.

Do osvětového boje vyrazí i ministerstvo

Skutečnost, že Češi mají velmi malé povědomí o očkování a navíc mnohdy věří nejrůznějším mýtům, si uvědomuje také ministerstvo zdravotnictví. Chystá proto speciální portál, který nabídne informace o preventivních programech, očkování, správné výživě, pohybových aktivitách, prevenci obezity. Důležité je, že správnost informací bude garantována státem.

„Pomůže to ke zvyšování jejich zdravotní gramotnosti a eliminaci šíření nejrůznějších mýtů, které mystifikují veřejnost. Typickým příkladem je očkování, u kterého celospolečenské mýty veřejnost od očkování odrazují a mají pak významný negativní dopad do proočkovanosti populace, což může být příčinou celé řady epidemií,“ uvedla pro Blesk Zprávy mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová. Jako příklad uvádí aktuální zvýšený výskyt spalniček.

Infoportál by měl být spuštěn už na podzim. Kolik bude stát, to resort na dotaz redakce nezveřejnil. „Bude financován z evropských fondů,“ dodala jen mluvčí.

Video  Nákaza od klíštěte v zimě nebo ze sýra? Ano, je to možné, říká epidemiolog  - Andrea Ulagová, Blesk TV
Video se připravuje ...

agfor ( 19. dubna 2018 20:21 )

Proti parazitům ve vládě žádná vakcína neexistuje.

agfor ( 19. dubna 2018 20:18 )

A vy byste dělal/a za 15000 hrubého 12hodin u pásu, bez možnosti dostat úplatek v jakékoliv formě ?

anavi942 ( 19. dubna 2018 18:18 )

Tenhle svět je založený na šíření strachu.Tak si prohlédněte fotky a honem na očkování...a že těch parazitů kolem je.

levandulova ( 19. dubna 2018 18:14 )

Nikdo ti nic nenuti.

levandulova ( 19. dubna 2018 18:12 )

Myslite? Delal byste lekare, kdyz byste mel za zakladni pracovni dobu cca 30tis hrubeho, s povinnosti delat prescasy v mnozstvi casto druheho uvazku, vikendy, svatky, noci? Sluzba trva 24h v kuse. Vazne byste do toho sel? Kdyz je to takovy zlaty dul proc myslite, ze ti lekari utikaji? Obetoval byste praci komplet svuj zivot? Nemel zadny cas na cokoli jineho? S obrovskou zodpovednosti za lidsky zivot, nutnosti se neustale a ne malo ucit? Melete kraviny a vite o tom kulovy. Pojdte nam to predvest. Nemluve o tom, ze musite tu medicinu nejdrive vystudovat, coz opravdu neni snadne a pak zivot obetovat chudakum, co maji plnou hubu kecu jako vy.

Zobrazit celou diskusi