Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Hrdina z Afghánistánu Jaroslav Mevald (†39) náhle zemřel. Měl medaili od Zemana

Autor: ČTK - 
14. listopadu 2017
19:55

Ve věku 39 let v pátek náhle zemřel český veterán Jaroslav Mevald zraněný v roce 2014 v Afghánistánu. Za hrdinství, které tehdy prokázal v boji navzdory těžkému zranění, dostal před třemi lety medaili od prezidenta. Na sociálních sítích dnes úmrtí Mevalda oznámili 41. mechanizovaný prapor a ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Desátník Jaroslav Mevald byl střelcem obrněného vozu, který 12. července 2014 u provincie Bagram zasáhla protitanková střela. Přestože měl těžké poranění hlavy a pravé ruky, nevzdal se a střelbu opětoval. Věděl, že na něm závisí život jeho kamarádů. Prezident Miloš Zeman mu před třemi lety 28. října udělil medaili Za hrdinství v boji.

„V předvečer Dne veteránů nás ve věku 39 let náhle opustil Jaroslav Mevald, novodobý veterán a nositel medaile Za hrdinství. Čest jeho památce!“ sdělil na Twitteru Stropnický.

„Bohužel vám musíme oznámit, že nás opustil náš kamarád Jaroslav Mevald. Upřímnou soustrast rodině a všem pozůstalým. Nikdy na tebe nezapomene a navždy budeš v našich srdcích,“ uvedli na Facebooku Mevaldovi kolegové z armády.

V červenci roku 2014 nejprve zahynuli v Afghánistánu při útoku sebevražedného atentátníka čtyři čeští vojáci a pátý zemřel později v nemocnici. Jen několik dní po tomto střetu byla napadena také jednotka, v níž byl Mevald. Při dopadu protitankové střely tehdy Mevald utrpěl těžká zranění, včetně poranění hlavy. Přesto opětoval střelbu a kryl své spolubojovníky.

HonneurEtFidelite ( 23. dubna 2019 23:04 )

Dementi!!!! Soudíte a vůbec nevíte co to je jéct na misi!!! Všichni v tom vidíte jen to, že se tam jezdí pro peníze!!!! Napadlo Vás taky někdy že tam někdo může jéct jen proto, že tam chce jéct???? Očividně bandu tupců ne!!! Ani jeden z Vás těm klukům nesahá ani po kotníky!!! Jste ostudy tohohle národa!!!!

levicove-smegma ( 15. listopadu 2017 13:38 )

Už nemůže plivat na soudruha Zemana.

oldedek ( 15. listopadu 2017 12:52 )

"Hrdina z Afghánistánu Jaroslav Mevald (†39) náhle zemřel - měl medaili od Zemana.." Věřím, že medaile od Mýly mu dělá dobře ..."

zkzkz ( 15. listopadu 2017 10:34 )

Žoldák, nic víc

deratizater ( 15. listopadu 2017 07:15 )

Afghánci kteří bojují za národní nezávislost jsou účelově vydavání za teroristy .Je tam obrovské přírodní bohatství které si chtěli přivlatnit Rusové a stálo je to za deset let životy půl milionů vojáků a nakonec odtáhli poraženi.Na jejich místo nastoupili Američani se svými lokaji a dopadnou stejně.Je to válka o suroviny neb jak Ohrožují Američany Afghánci kteří bojují jen se samopaly v partyzánské válce.Kulky ze samopalu dopadají na Americké území?

Zobrazit celou diskusi