Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Učitelka na Vyškovsku urážela žáky, spolužáci je šikanovali. A padají hlavy

Autor: mah - 
1. dubna 2017
10:55

Další případ šikany musela řešit Česká školní inspekce, tentokrát v Bučovicích na Vyškovsku. Případ překvapil i otrlé inspektory. Na začátku totiž stála učitelka angličtiny, která své žáky ponižovala, urážela a zesměšňovala. Takové chování ze strany pedagožky spustilo řetězovou reakci. Zesměšněné žáky začali šikanovat i jejich spolužáci. Nejhorší na situaci je, že ji škola neřešila. O tom, co se ve školních lavicích odehrávalo, informuje sobotní MF Dnes.

O vážné situaci přitom vedení školy vědělo, vše řešilo i městské zastupitelstvo. Nyní končí ve funkci jak ředitel školy Přemysl Kašpar, tak starosta Bučovic Radovan Válek (Volba pro město). Oba mluví o osobních důvodech, podle opozičních zastupitelů ale končí právě z důvodu šikany na místní škole.

Učitelka žačce: Patříš do zvláštní školy

Dění ve škole začala vyšetřovat i školní inspekce. Ta se do případu vložila až potom, co obdržela stížnost od Marka Beinhauera a jeho manželky. Nejnovějším cílem posměšků bučovické učitelky se totiž stala jejich dcera. „Tady se nám někdo hlásí, všichni poslouchejte, to bude asi něco velmi chytrého. Máš štěstí, že zrušili zvláštní školy, protože tam patříš. Podívejte se na její test, a to je maminka učitelkou angličtiny,“ musela si podle otce vyslechnout.

Novým terčem se žákyně 7. třídy stala po jednom testu z angličtiny. S jeho opravou nebyla spokojená matka dívky, která sama angličtinu vyučuje. Šla tedy do školy s tím, že test je opravený špatně. Po této schůzce ale její dceři začalo ve škole peklo.

K útokům se postupně přidali i spolužáci. Ti jí na záda lepili urážlivé cedulky nebo jí rozhazovali věci. Škola na to nereagovala. Pomoci se snažila pouze Petra Hrubá, která na škole pracovala jako metodička prevence. Ta uvedla, že od školy nedostala prostor, aby mohla cokoli řešit a nakonec musela ze školy sama odejít kvůli zastrašování. „Podala jsem nakonec kvůli zastrašování výpověď a přeřadila raději syna na jinou školu,“ řekla.

Inspekce obavy rodičů potvrdila

Manželé Beinhauerovi se tak obrátili na Českou školní inspekci. Ta potvrdila, že škola k problému přistupovala vlažně. Zároveň manželům i potvrdila, že se dceřina učitelka chovala nevhodně.

„Při šetření jsme potvrdili projevy negativního chování některých učitelů vůči žákům, jako byla náladovost, křik, nebo ironie,“ řekl k tomu náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Učitelka ale popírá, že by se nějakého zesměšňování nebo psychického týrání dopustila. Podle zjištění inspektorů ji ale děti vnímají jako tu, která často křičí nebo bývá nepříjemná.

Šikana je na českých školách bohužel stále častým jevem:

Video  Mladá zpěvačka Adéla Částková: Šikana ve škole! Tyhle drsné praktiky vytrpěla!  - Petr Macek, Petr Soukup
Video se připravuje ...