Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Novela otevře dveře osobním bankrotům. Věřitelé bouří: Nefér a nebezpečné

Autor: ČTK, ula - 
15. října 2016
18:42

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) představil novelu insolvenčního zákona, která by měla pomoci oddlužit více lidí. O oddlužení by mohl usilovat kdokoliv, bez ohledu na výši dluhů. S navrhovanými změnami nesouhlasí Česká asociace věřitelů. Podle ní je novela pro věřitele likvidační a výrazně omezí jejich práva.

Oddlužení nebo také osobní bankrot je způsob řešení úpadku, který má dlužníkovi umožnit nový start a motivovat ho k aktivnímu zapojení do umořování dluhu. „Oddlužení si za více než pět let našlo místo. Je to nástroj, s kterým jsou velmi dobré zkušenosti,“ řekl Pelikán.

Insolvence bez ohledu na dluhy

Nový systém by měl podle Pelikána fungovat tak, že do procesu oddlužení bude moci vstoupit každý bez ohledu na výši dluhů. Podmínkou však bude to, že tím nebude sledovat nepoctivý záměr – například že dluhy vznikly uzavřením půjčky, o které dlužník předem věděl, že ji nebude splácet. Zároveň dlužníci budou moci do oddlužení vstoupit pouze tehdy, pokud procesem neprošli v předchozích sedmi letech. Novela je nyní v připomínkovém řízení, kde se k ní mohou vyjádřit jednotlivé vládní rezorty.

Věřitelé: Dlužníci nebudou chtít splácet vůbec

Podle České asociace věřitelů by přijetí novely znamenalo zcela zásadní a nespravedlivý zásah do práv věřitelů. Největší problém spatřují v odstranění stávající podmínky, která hovoří o tom, že dlužník má být schopen uhradit v pěti letech 30 procent svých dluhů. Podle Pelikána je tato bariéra nespravedlivá, protože velké množství lidí na oddlužení nedosáhne kvůli výši dluhů. Podotkl také, že podobné podmínky pro oddlužení nejsou ani v zahraničí.

Plánované rozvolnění podmínek oddlužení považujeme za velmi nebezpečné a k věřitelům mimořádně nespravedlivé. Již současná hranice 30 procent je pro ně velmi nevýhodná. Její odstranění pak pro dlužníky může být signálem, že nově své dluhy nemusejí splácet již vůbec. To je zároveň následně může motivovat k tomu, aby vědomě vytvářeli a nespláceli další dluhy,“ varuje Pavel Staněk, advokát a prezident České asociace věřitelů. Za velmi nežádoucí považuje i prodloužení lhůty pro splacení dluhu z 5 na 7 let.

Kontrola dlužníků 24 hodin denně?

Dlužník při novém způsobu oddlužení přijde o majetek s výjimkou běžného vybavení domácnosti či obydlí, což je podle ministra zpřísnění oproti dosavadnímu stavu, kdy soud rozhoduje mezi prodejem majetku či splátkovým kalendářem. Podle Pelikána se dlužníkům bude zabavovat majetek, jen když jeho hodnota přesáhne 100.000 korun. Soud ho následně prodá. Lidé pak budou dluh splácet s příjmu. Zůstane jim jen částka, která nejde zabavit.

Tento postup a také plánovaný výraznější dohled nad dlužníky ze strany insolvenčních správců naopak Asociace vítá. Nicméně jak podotkl Staněk, ani zvýšení dohledu by nemohlo zachránit vše. „I dnes se stává, že ačkoliv věřitel upozorní insolvenčního správce na to, že si dlužník žije nad poměry osobního bankrotu, a musí tedy disponovat nepřiznanými finančními prostředky, reálná průkaznost takových tvrzení bývá poměrně nízká, a dlužníkům tak stále zůstává prostor, jak institutu osobního bankrotu zneužívat,“ říká Staněk. Zároveň doplnil, že insolvenční správce by musel dlužníka kontrolovat 24 hodin denně, což není možné.

Podle Pelikána by posílení role insolvenčních správců spočívala v tom, že by dlužníky kontrolovali a každoročně o nich připravili zprávu o postupu oddlužení. „Bude důležitá. Když tam napíše, že se dlužník nesnaží a nespolupracuje, tak riskuje, že ho insolvenční soud z procesu vyřadí,“ uzavřel Pelikán.

Bocian ( 16. října 2016 16:36 )

Exekutory je potřeba vrátit pod státní správu a dozor - a přivázat na řetěz. Udělat z obírání lidí o majetek bussines pro soukromé exekutory je teror na občany. Nedokonalé zákony o exekuci a způsob zabavování věcí a nemovitostí je morální katastrofa a násobení lidského neštěstí. Navíc náklady na exekuci patří u nás v Exekutistáně stále k nejvyšším v EU ale ve světě! Ve většině států není možné jen tak někomu zabavit nemovitost nebo auto k podnikání. U nás dlužník kolikrát ani neví, že je na něj exekuce vedena.

11karel11 ( 16. října 2016 15:19 )

Proti slušným lidem. Jako vše v této zemi.

Zobrazit celou diskusi