Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Odmítnutí eutanazie? Moudrý krok, ale Češi si poradí i jinak, míní odborník

Autor: sou - 
25. června 2016
05:02

Vláda ve středu odmítla poslanecký návrh zákona, který by ve vymezených případech umožnil eutanazii. Podle prezidenta Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče na tento krok ještě česká společnost není připravena a považuje ho za krok hájící lidský život. Zároveň by se ale podle něj měla zlepšit péče o těžce nemocné. Financování domácí péče o nevyléčitelně nemocné je nyní odkázáno na dárce, granty nebo nenárokové dotace.

„Je to moudrý krok hájící hodnotu a nedotknutelnost lidského života. A zároveň výzva zlepšit péči o těžce nevyléčitelně nemocné tak, aby volání po eutanazii bylo zbytečné. V hospicích se to daří. Tak proč by to nešlo jinde?“ uvedl pro Blesk.cz ředitel Hospice sv. Jana N. Neumanna a prezident Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče Robert Huneš. 

Možnost pro nevyléčitelně nemocné je nyní paliativní péče. „Ve specifických případech je možné odstoupení od marné, zbytečné léčby, která ‚nedovoluje‘ nemocnému zemřít díky technické vyspělosti medicíny, trápí nemocného nepřínosnou a zatěžující ‚léčbou‘. Toho se lidé oprávněně bojí a to je ve skutečnosti největší problém,“ vysvětluje Huneš. 

Typickým příkladem je například sedmileté držení při životě fakticky mrtvého bývalého izraelského premiéra Ariela Šarona, než jej odpojili od přístrojů. V České republice to jde řešit takzvaným předem vysloveným přáním, které právní řád umožňuje. „V praxi se však odstoupení od marné léčby využívá málo. A to je špatně,“ míní Huneš. 

Až 80 % populace chce zemřít doma

Podle něj si až 80 % populace přeje zemřít doma, ve skutečnosti se ale toto číslo blíží zhruba 20 %. Důvodem může být i to, že pojišťovny se k tomuto tématu staví poněkud „tmářsky“. „Přestože si pacient celý život platí zdravotní pojištění, pojišťovna je mu ochotna při umírání zaplatit dražší péči v nemocnici, ale péči levnější, psychosociálně vhodnější a přitom stejně či více erudovanou doma nikoli,“ popisuje Huneš. 

Domácí hospice jsou tak většinou odkázány na dárce, granty nebo nenárokové dotace. Nemocnému přitom domů přivezou veškerou odbornou zdravotnickou péči od léků, nezbytných přístrojů a pomůcek, ale i pomoc medicínskou, psychologickou nebo i duchovní. „Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče předložila legislativní návrhy, které by měly tuto péči snáze zpřístupnit potřebným. Teď jsou na tahu zákonodárci,“ uzavřel Huneš.

Gemmy ( 25. září 2018 09:04 )

Všechno to jsou jen řeči okolo horké kaše. Eutanazie probíhá,jenže utajeně!! Je nás mnoho,hlavně důchodců. Prominenti se udržují do vysokého věku,obyčejný člověk skape pod různou formou.......a nemáte dovolání. Lidé bděte, ale není vám to nic platné.

mistr_yoda ( 25. června 2016 16:05 )

Jak si usteleš, tak si i lehneš, puso.

sores ( 25. června 2016 11:21 )

Sama bych si o ní řekla kdybych neměla šanci to ukončit sama. Než abych ležela jak mrtvola a dělala do mísy a sestra mě musela krmit, tak raději eutanázii. Je to mé jediné přání takto nedopadnout!!!!! Příroda ty strašné konce vymyslela hnusně!

majojo ( 25. června 2016 07:20 )

Dost se divím, že bulvár nezačne uveřejňovat návody na eutanazii podomácku. Vždyť to by zvládl každý... A domácí hospici, to je zas češtinářský skvost.

danyka ( 25. června 2016 07:18 )

jasně a takových bude přibývat. Eutanazie by byla prospěšná hlavně trpícím, ale proč pro lidi udělat něco dobrého, že?

Zobrazit celou diskusi