Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi rádi plodí děti, platit se jim ale nechce. Jak vymoct dlužné alimenty?

Autor: ula - 
22. června 2016
05:54

Češi dluží na výživném 13 miliard korun, jedná se o druhý nejčastější zločin u nás. Na neplatiče sice funguje odebírání řidičského průkazu, ale rodič, kterému expartner či expartnerka alimenty odpírá, často neví, jak peníze pro dítě od dlužníka vymoct. Lidé tak na vymáhání rezignují, protože si myslí, že je to zbytečné.

„Vymáhat výživné lze přitom i na zadlužených osobách, protože se jedná o přednostní pohledávku,“ říká Petr Sýkora, předseda Asociace neúplných rodin. Podle Sýkory se ale řada rodičů bojí výživné vymáhat, protože se obává vysokých poplatků za soudní řízení, případně si myslí, že situace je pro ně beznadějná.

Co dělat, pokud vám partner či partnerka dluží výživné? Na koho se můžete obrátit? Pomůže vám policie? A jak to vypadá s připravovaným zákonem o zálohovém výživném? Zjistíte ve studiu Blesk:

Video Studio – asociace neúplných rodin - Andrea Ulagová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

mistr_yoda ( 3. července 2016 07:59 )

Kráva musí dávat pozor na koho roztahuje nohy.

sores ( 28. června 2016 18:05 )

Chlap který si udělá dítě a pak na něj kašle z vysoka a nechá vše jen na té ženě, by měl jít okamžitě do basy a makat aby měl na alimenty pro své dítě!!On si žije svobodným životem a vše je na té matce, starost a péče o dítě!Mělo by se to tvrdě trestat!

majojo ( 23. června 2016 17:55 )

Že by Češi rádi plodili děti? Spíš je chápou jako vedlejší produkt jiné příjemnější činnosti.

bezejmenna ( 22. června 2016 10:19 )

přesně tak, já si taky říkám,co všechno za ten dluh přesahující dvěstě tisíc by mohlo dítě mít..ano, tábory, lyžáky, to už se mu nevrátí,ta možnost zaplatit mu kroužky je pryč..A tak jak píšete, amnestie a vše od začátku. My na policii,abychom měli pocit,že pro to něco děláme, dvě hodiny, nedejbože nemít vše po kupě, on po tom, co ho trestně jakože dopadli, na policii půl hodiny, kafe, svačina...je to směšné. No jak mi řekli na soudu..právo je na mé straně,ale domoci se práva v tomto státě je věc skoro nemožná. Když toto vám řeknou na soudu, co si o tom myslet? Nejde mi o to, aby ho zavřeli, ať si lítá kde chce, jde mi o to, že je to maličká šance..že najednou ty peníze objeví, když bude odsouzený. Maličká naděje,ale co..a tak si představuji,že bych ty peníze dala synovi a řekla mu se slovy jsou tvoje,zkus si splnít po čem toužíš..To je zase můj sen..Proto bojuji už víc jak deset let.Patnáct?. Synovi bude tento rok osmnáct, nechci mu předávat štafetu..Hodně štěstí,aby se vám to povedlo..

gecitka ( 22. června 2016 10:03 )

"živit dítě z jednoho platu a ještě vymáhat nevymahatelné, to je docela psycho.." - naprosto souhlasím - jenom bojuji o 2 roky méně = 8 let a je to opravdu nadliské úsilí a když už se po letech něco povede, tak přijde amnestie a jste zase na začátku a nikdo pořádně nepomůže - ani policie ani soudy. Dluh je nyní víc jak půl milionu a je to neřešitelné, protože za těch 8 let zaplatil dohromady asi 2 tisíce a účinná lístost se taky počítá.

Zobrazit celou diskusi