Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Chrastavě z ústavu uteklo 16 chovanců. „Bezpečnost je ohrožena,“ hřmí starosta

Autor: tmp - 
7. června 2016
20:40

Celkem 16 ze 36 chovanců chrastavského výchovného ústavu je na útěku. Mezi nimi je i chlapec (15), který o víkendu napadl vychovatele, záchranku i policisty. Za uvolněnou morálkou stojí podle starosty města nové vedení ústavu. Ten požaduje okamžité odvolání ředitelky.

Pořezal se, pak napadl vychovatele i záchranáře, kteří ho ošetřovali. Nakonec strávil noc v cele, kam ho převezli policisté, jelikož ho v ústavě nezvládali. Místo tvrdšího režimu ale chovance (15) druhý den ředitelka ústavu pustila na vycházku.

„V ústavu je už čtyři roky, má za sebou nejvíce útěků. Většinou jim předchází sebepoškozování. Pořeže se na ruce, přijedou záchranáři a on toho využije a uteče. Tohle mé rozhodnutí ochránilo jeho i ostatní před agresí,“ vysvětlila ředitelka Soňa Cpinová serveru iDnes.cz.

Chlapec už se ale nevrátil. V úterý ho ještě s dalším komplicem viděli v místním supermarketu. Tady ho chytla ochranka, když kradl. Té se ale vysmekl a utekl neznámo kam. Policie po něm vyhlásila pátrání. Na útěku je podle informací televize Nova i dalších 15 mladých delikventů.

Starosta Chrastavy ze všeho obviňuje hlavně nové vedené ústavu. „Nová paní ředitelka a celé ministerstvo se ohání tím, jak postupují podle zákona, ale vemte si, že podle zákona může dostat chovanec s dobrými výsledky za odměnu maximálně 12hodinovou vycházku a ten chovanec dostal vycházku na 27 hodin, tak kde to jsme,“ řekl starosta Michael Canov televizi Nova. Podle něj je bezpečnost ve městě ohrožena a ředitelka by měla odstoupit.

Vedení chrastavského výchovného ústavu bylo nahrazeno před více než týdnem poté, co ministerstvo školství vedené Kateřinou Valachovou (ČSSD) a ombudsmanka Anna Šabatová přišly s tím, že jsou tu porušována práva dětí. Chovanci měli prý omezenou možnost samostatného pohybu. Podle ministerstva by se změnou režimu přišlo kterékoliv vedení. O tom měla 26. 5. informovat také ministryně školství Kateřina Valachová, ale den předtím zkolabovala a tiskové konference se nakonec nezúčastnila.



salto ( 8. června 2016 10:40 )

Až je najdou, měli by se řídit rozhodnutím soudního dvora EU o migrantech, tzn. domluvit jim a dát jim měsíc na to, aby se vrátili

petr11 ( 8. června 2016 06:02 )

....všichni se do všeho hrabou a potom to takhle vypadá a toje se vším

cotonice ( 8. června 2016 00:28 )

Každá vláda, každý myslící člověk chrání společnost před lumpy jen Šabatová a Valachová jsou přesvědčeny , že tomu tak není . Jde z nich hrůza a strach!!!

cotonice ( 8. června 2016 00:24 )

Dvě bláznivé báby - Šabatová a Valachová - že by měly chránit normální lidi a děti zvlášť , jim snad vůbec nedochází .Kde ty dvě potřeštěné ženské žijí? Prostě ludry , vrahové , nepřizpůsobiví ,zloději mají v této republice zelenou. Co řeknete Vy dvě chytrolínky rodičům ,až někde zavraždí dítě ??? Máte vůbec mozky v hlavě ?

bluedream ( 7. června 2016 23:08 )

Zkázonosné důsledky debilního neomarxistického přístupu. Valachová by měla okamžitě rezignovat a ne se skrývat ve špitále a Šabatové pomůže už snad jedině Sibiř.

Zobrazit celou diskusi