Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zamrzlé království v Rožnově obsadily ledové sochy. Nejvíc se dařilo Polákům

Autor: ČTK - 
1. ledna 2016
19:20

Sochařské sympozium Ledové království letos v Rožnově pod Radhoštěm ovládl partnerský pár z Polska. Kristian Jajszczyk se svým Buvolem vyhrál u odborné poroty a byl druhý v hlasování sochařů, jeho přítelkyně Anna Zareba se sochou Spokojený sen byla u odborníků druhá a u sochařů bronzová. Mezi diváky vyhrála sněhová socha Siréna od Františka Trosta mladšího z Ústí nad Labem.

„Je až neskutečné, jak se každý rok zvedá úroveň soch,“ řekla po pátečním vyhlášení výsledků pořadatelka akce Dagmar Hrabalová. Sochaři podle ní letos ocenili, že díky nové technologii mohli pracovat i s průhledným ledem. „S pozitivními ohlasy chodí i diváci,“ pochvalovala si Hrabalová.

Na snímku je dílo s názvem Páreček, autoři Veronika Remešová a Jiří Mottl. Na snímku je dílo s názvem Páreček, autoři Veronika Remešová a Jiří Mottl. | ČTK/Josef Omelka

Sochaři jako nejlepší vybrali dílo Stín hudby Petra Fidricha z jihočeského Boršova nad Vltavou. Diváci na druhé místo poslali sněhovou sochu Medvěd Lukáše Kociána z Rožnova pod Radhoštěm a na třetí Tučňáky Veroniky Remešové z Uherského Hradiště, kterou na bronzovou příčku zařadila také odborná porota.

Ledová galerie v areálu Camp Sport nabídne díla vytvořená při 18. ročníku akce až do konce ledna. Podle Hrabalové je hotovo sedm ledových a dvě sněhové sochy, na dalších dvou ledových, chaloupce a princezně, se ještě pracuje. „Později přivezeme také želvu, kterou budeme tvořit v ostravském televizním studiu 8. ledna,“ dodala Hrabalová.

Sochařky Anna Zarebová (vlevo) a Anna Nowakowská z Polska. Sochařky Anna Zarebová (vlevo) a Anna Nowakowská z Polska. | ČTK/Dalibor Glück

Letošní novinkou akce je prodloužení izolovaného stanu, v němž sochy vznikají, a také jeho nasvícení a ozvučení. Pořadatelé pro co nejdelší uchování soch zakoupili také chladící jednotku, nahrávají jim také nízké teploty těchto dnů. Sochaři zpracovávali asi 22 tun ledu a sněhu, začali 29. prosince. Na Silvestra je mohli při práci vidět i návštěvníci galerie.

moiaza ( 2. ledna 2016 11:31 )

Do Rožnova na ledové království jsem se nechal zlákat také. Na internetu jsem se dočetl, že doba prohlídky trvá asi 2 hod a vstupné zdarma. Tak jsme na Silvestra vyrazili na obhlídku ledových soch. První překvapení bylo u brány.Bez vstupného se nikdo nedostal dál. Hned jsme byli o stokorunu lehčí. Prohlídka šesti soch i s focením nám zabrala asi 10 min. Jelikož jsme auto zaparkovali o kousek dál, neplatili jsme parkovné. Aspoň nějaká úspora. Ještě že byl o Silvestru otevřen skanzen. Jiak by to byla zbytečná a drahá cesta. Na ledové sochy do Rožnova mě dlouhá léta nikdo nedostane. Za hodně peněz mizerná muzika.

Zobrazit celou diskusi