
Šunka a párky na seznamu smrti. Uzeniny se ocitly vedle tabáku s azbestem

Pokud si dáte denně dva plátky slaniny, máte větší pravděpodobnost, že dostanete rakovinu. Světová zdravotnická organizace v pondělí zařadila uzeniny jako šunku, slaninu nebo i hovězí maso na seznam prokázaných karcinogenů. Na stejném seznamu je například tabák nebo azbest. Například koncern Agrofert zatím zjišťuje, jak si má zprávu přebrat. Stejně jako uzeniny má totiž ohrožovat zdraví i práce holiče.
Mezinárodní agentura pro výzkumu rakoviny došla k závěru, že masné výrobky mohou způsobovat rakovinu trávicího traktu.
Jediné, co nezpůsobuje rakovinu, je nezpracované červené maso, ovšem s dodatkem, že pro toto tvrzení zatím neexistují nezvratné důkazy. Překvapivý závěr se opírá o výzkum, jehož se účastnilo 37 000 mužů.
Zpráva Světové zdravotnické organizace dále uvádí, že konzumace 50 gramů zpracovaného masa denně zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva o 18 procent.
„Riziko, že jedinec onemocní kolorektálním karcinomem kvůli konzumaci zpracovaného masa je nadále nízké, ale toto riziko se s množstvím zkonzumovaného masa zvyšuje,“ upozornil zástupce agentury pro výzkum rakoviny Kurt Straif.
Pokud milujete červené maso jako je hovězí, jehněčí a vepřové, tak můžete také dostat rakovinu, ale protože zatím nejsou prokazatelné důkazy, bylo maso zařazeno na seznam „lehčích“ karcinogenů. Na takzvaném seznamu 2A je kromě masa například herbicid glyfosát.
Jezte ryby a zeleninu
Závěr odborníků je proto jasný – rozšířit jídelníček o celozrnné výrobky, zeleninu, ryby a ovoce.
Na vině je podle expertů WHO pravděpodobně látka „hem“, díky níž má maso červenou barvu. Ta samá látka zároveň poškozuje střevní stěny. Už před čtyřmi lety odborníci doporučili, aby týdenní dávka zpracovaného a červeného masa nepřekročila 500 gramů (70 g denně).
Agrofert: Uzeniny škodí asi stejně jako práce holiče
Blesk.cz zjišťoval reakci na novinku z dílny Světové zdravotnické organizace u koncernu Agrofert, který patří mezi přední producenty uzenin v Česku. „Snažíme se identifikovat sdělení zprávy - dle nám dostupných informací totiž do horší kategorie 1 spadá třeba dýchání vzduchu či konzumace vína, do kategorie 2B zase potírání sluncem spálené pokožky Aloe Vera či pití kávy,“ uvedl Jan Pavlů z divize komunikace.
„A do kategorie 2A (kam by mělo být zařazeno i červené maso a uzeniny) například práce kadeřníka. V zahraničí navíc závěry studie vyvolaly rozporuplné reakce. Zatím ani nevíme, jak byly maso a uzeniny hodnoceny či s jakým cílem,“ dodal Pavlů.
Umíralo se na to co dnes. Na karcinogenní látky a na jiné svinstvo v ovzduší a v životním prostředí vůbec. Zhruba od roku 1992 v tomto směru začalo sice docházet k výraznému postupnému zlepšení, karcinogenů se, stejně jako dalších jedů, do životního prostředí dostávalo čím dál méně. Bohužel konec zlepšení, naopak prudké skokové zhoršení v tomto směru přišlo se současnou vládou, která se sice dokáže přesvědčivě tvářit, že dělá něco pro lidi ale opak je pravdou, ve skutečnosti na lidi sére a jen vlastních zájmů a kapsy si hledí víc než kterákoliv vláda před ní.