Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zaměstnance Nemocnice Znojmo postihla epidemie. Stovka z nich se otrávila jídlem

Nemocnice Znojmo. (Ilustrační foto)
Nemocnice Znojmo. (Ilustrační foto)  (Autor: Blesk - Ondřej Požár)
Autor: ČTK - 
9. září 2015
17:21

Pracovníky Nemocnice Znojmo postihla epidemie. Problémy mělo za posledních 24 hodin 116 zaměstnanců. Původcem byla zřejmě strava, kterou jedl ale jen personál, řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová. Pacienti v ohrožení nejsou.

Vedení ministerstva o situaci ve znojemské nemocnici informoval jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Situaci vyšetřuje krajský hygienik Jan Mareček, ale nechce případ do jeho uzavření komentovat. Nemocnice ve Znojmě má přes 1000 zaměstnanců.

Podle mluvčí nemocnice Marcely Půčkové nebyl nikdo ve vážném stavu. „Byla to spíš lehčí forma. Nikdo nebyl hospitalizovaný, nikdo neskončil na kapačkách. Jsme rádi, že se potíže zcela vyhnuly pacientům,“ řekla Půčková.

Podle Čechové by mohlo epidemiii způsobit stafylokoková enterotoxikóza. Je to otrava z jídla. Hejtman řekl, že se epidemie pacientů netýká, proto není nutné nemocnici uzavírat.

„Ubezpečujeme pacienty, že se situace netýká provozu nemocnice, poskytování služeb ani stravování pacientů. Není zaznamenán žádný případ podobných potíží u pacientů. Stav postižených zaměstnanců nemocnice se zlepšuje,“ uvedl Hašek. Doplnil, že zdravotní problémy nejspíš souvisí se stravou pro zaměstnance z jednoho dne.

Hygiena nařídila nezbytná opatření v provozu nemocnice a ve fungování stravovacího provozu. „Byla provedena kompletní sanitace. Hygiena už nemocnici prohlédla a odebrala vzorky, které podrobí analýze. Výsledky budou do 48 hodin,“ uvedl Hašek. Znojemská nemocnice je jedním z více než deseti zdravotnických zařízení, které zřizuje Jihomoravský kraj.

Mareček se nehodlá vyjadřovat. „Mám nějaké informace, ale nemá smysl je ventilovat ven, dokud nebude případ vyřešený. Lze pouze říct jen to, že postupujeme jako v běžných případech,“ dodal. Podle mluvčí ministerstva je řešení plně v kompetenci krajské hygieny, která provádí potřebná opatření.

Stafylokokovou enterotoxikózu způsobují bakteriální toxiny. Provází ji průjem, zvracení, ale i horečka. Problémy pak v krátkém čase mizí. Potíže se objeví zhruba jednu až několik hodin po požití potravin.

salto ( 10. září 2015 09:59 )

Ze.rali se jako Amidoři

doktormediciny ( 9. září 2015 20:24 )

je asi takhle: Dle dostupnych informaci se jedna o enterotoxikosu, tedfy o poskozeni zazivaciho traktu toxinem z bakterie... Stran burcaku obycejne je vicve zdroju. Je nepravdepodobne ze by z ruznych oddeleni kupovali burcak od jednoho dodavatele... Krome toho se domnivam, ze veskery personal je na tyto zalezitosti trenovany. Snad jen Valtice se mohou rovnat..

naidka ( 9. září 2015 19:36 )

A co když byl burčák ve špatné fázi, autorioto?

doktormediciny ( 9. září 2015 19:27 )

Jako autoriota mohu prohlasit, ze burcak ve spravne fazi prujem nedela..

Zobrazit celou diskusi