Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

30 tisíc jako poplatek za Havla: Kde stojí jeho lavičky a kdy je otevřela Havlová

Autor: Jaroslav Šimáček - 
16. července 2015
05:25

Lavičky Václava Havla rostou jako houby po dešti – v Česku i zahraničí. Nést jméno prvního českého prezidenta však není zadarmo. Pojmenování lavičky stojí 30 tisíc bez DPH. Kdo částku kasíruje, kde všude lavičky stojí a co s tím má společného Dagmar Havlová?

Dvě židle, kulatý stolek a jeho středem prorůstající kmen stromu. Takové lavičky Václava Havla navrhuje výtvarník Bořek Šípek. Vdova po exprezidentovi Dagmar Havlová se jejich odhalení účastnila v Praze a Karlových Varech, kde za lavičku zaplatili celkem 280 tisíc Kč. Částka zahrnuje i licenční poplatek za užití jména »Václav Havel«, tedy 30 tisíc korun bez DPH, jak uvádí Lidové noviny. Peníze vybírá nezisková organizace Knihovna Václava Havla z pověření Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97.

Lavičky se nachází i ve světových metropolích – Washingtonu či Barceloně. Spory však nyní vznikly kvůli sumě 1000 eur (27 tisíc Kč), kterou má zaplatit české velvyslanectví v Izraeli, a to za pojmenování nového Havlova náměstí ve městě Haifa. Účet „za Havla“ přistál na stůl českému velvyslanci v Izraeli Ivu Schwarzowi. Za reprezentaci České republiky se mu však platit nechce.

Platbu bude řešit i české ministerstvo zahraničí. „Schůzka se zástupci Nadace Vize 97 už je naplánována a mohu to potvrdit. Jak se tam ale vyřeší problém, nemohu komentovat. Jde o to, že příští rok se bude slavit 80 let od narození Václava Havla a čekáme, že různé skupiny z různých zemí budou chtít jeho jméno nějak použít. Aby se vneslo nějaké jasné světlo do toho, kdo má komu co zaplatit, odehraje se ta schůzka, na níž budou i právníci ministerstva, kteří k tomu vypracovali analýzu,“ sdělila Blesk.cz mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Kam jdou peníze z Havla

Pro Blesk.cz okomentoval „izraelský spor“ zkušený zdroj z české diplomacie. „Neznám právní pozadí situace, ale tento postup je docela běžný. Jméno požívá ochrany i po úmrtí osobnosti. Kdybyste chtěli pojmenovat restauraci »Habsburk«, taky budete muset žádat o povolení tento rod. Záleží, jaké budou podmínky a jestli tam bude poplatek, ale není to neobvyklé.“ 

Jak však k rozdělení vybraných peněz dochází, o tom mlčí Knihovna i Nadace. „Paní ředitelka (Marta Smolíková – pozn. red.) je na dovolené, obstarává toto sama. Kompetentní je paní ředitelka, ta si to vzala na starost,“ sdělila Blesk.cz manažerka kanceláře Knihovny Lucie Prachařová. „Je to zkrátka takový příspěvek za užití tohoto jména,“ prozradila výkonná ředitelka Smolíková Lidovým novinám. Na dovolené je i ředitel Vize 97 Vangelis Zingopis, který dříve uvedl, že peníze nadace přerozděluje do zdravotnictví, kultury, vzdělávání a do zachování kanceláře Václava Havla. Vize 97 přitom vznikla v roce 1998 po sloučení Nadace Vize 97 Dagmar Havlové a Nadace Václava a Olgy Havlových.

Letiště to mělo zadarmo

Havlovo jméno, o které Knihovna i Vize 97 pečují, nesou však také letiště či různé školy a další budovy. U letiště v Praze-Ruzyni přitom byla situace odlišná. „Smluvní vztah upravující užití jména Václava Havla ve spojení s letištěm byl uzavřen jako bezúplatný bez finančního plnění,“ prozradila Blesk.cz tisková mluvčí Letiště Václava Havla Marika Janoušková.

Lavičky v ČR:

Praha, Maltézské náměstí (od 1. května 2014)

Hradec Králové, Městská knihovna (od 4. října 2014)

České Budějovice, Jihočeská univerzita (od 11. června 2014)

Plzeň, Šafaříkovy sady (od 30. října 2014)

Karlovy Vary, Sady Karla IV. (od 5. července 2015)

Nový Bor, náměstí Míru (od 19. listopadu 2014)

Lavičky v zahraničí:

Washington, Georgetown University (od 2. října 2013)

Oxford, University of Oxford (od 6. listpadu 2014)

Portland, kampus Lewis&Clark College (od 9. května 2015)

Dublin, Park Sv. Patricka (od 10. prosince 2013)

Haag, Stará radnice (od 8. listopadu 2014)

Barcelona, Park de la Ciutadella (od 15. února 2014)

Benátky, ostrov San Servolo (od 27. září 2014)

Philadelphia, hlavní třída (od 5. srpna 2014)

Budovy, školy, ulice, veřejná prostranství pojmenované po Václavu Havlovi

Náměstí v Haifě, Izrael

Gdaňsk, Polsko – ulice nesoucí nyní název Třída Václava Havla

Opole, Polsko - ulice a malé univerzitní náměstí pojmenovány po panu prezidentovi

Tbilisi, Gruzie - Park Václava Havla

Pomník v zahradě Hastings Garden, La Valletta, Malta

Knihovna Václava Havla, Paříž, Francie

Litoměřice – park U Hvězdárny přejmenován na Park Václava Havla a umístění busty Václava Havla od sochařky Alžběty Kumstátové

Ostrov nad Ohří – přejmenování části Paláce princů na Oranžérii Václava Havla

Praha, čtvrť Libuš – přejmenování divadla v The English International School na počest pana prezidenta

Kralupy nad Vltavou – ZŠ Revoluční přejmenována na ZŠ Václava Havla

Poděbrady – ZŠ Na Valech přejmenována na ZŠ Václava Havla 

Žďárec, okres Brno-venkov - ZŠ a MŠ Václava Havla

Ulička Václava Havla, Brno

zauber ( 17. července 2015 20:53 )

Navrhuji doplnit lavičku Václava Havla o matraci Dášu Veškrnovou alias hvízdající moravskou hérečku.

zauber ( 16. července 2015 17:55 )

Co se ohyzdnosti a nemravnosti týče, tak to by se Veškrnka-Havlová nedoplatila.

asijo ( 16. července 2015 16:56 )

Správně by to měl platit Havlová za zohyzdění místa.

zauber ( 16. července 2015 16:50 )

S nástupem Havla do prezidentské funkce přišel nevídaný úpadek českého národa. Tehdy vlastně ještě Československa. Zk-urvenec, za-prodanec a možná i vlastizrádce Havel byl absurdním, ale nikdy normálním českým občanem. Zde je nutno podotknou, že na rozprodání a rozkradení státu se minimálně stejnou měrou podílel i génius národa Vašík Klausů, který dnes ovšem vystupuje jako uvědomělý český bojovník za český národ především proti Němcům a EU.

yarda ( 16. července 2015 14:18 )

Ale protože jste Použil Jeho jméno, koukejte těch 30kKč zaplatit

Zobrazit celou diskusi