Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Čeští zemědělci zaorají až půlku úrody! Kvůli Rusku a supermaketům

Autor: Etienne Bláha - 
21. října 2014
14:17

Ruský zákaz dovozu našich potravin dusí české zemědělce, ale i zákazníky. Kvůli přetlaku na trhu se slibovalo zlevnění, jenže ceny neklesly! Obchodní řetězce tlačí na zemědělce, aby jim prodávali levněji, samy ale ceny nesundají. Dodavatelům se tak vyplatí zeleninu i... VYHODIT!

Záplava levné zeleniny, zejména cibule, celeru, petržele, ale hlavně brambor, které by jinak skončilo v Rusku, nutí české zemědělce k drastickým opatřením. „Až polovina sklizně se vyhodí,“ řekl Blesku Adam Podhala z iniciativy Zachraň jídlo. Přitom nedávno se slibovaly velké slevy, ale "skutek utek". „Až poslední dobou se objevují trochu cenové akce odpovídající tomu, za kolik to od nás koupili. Jinak jsou ale marže přemrštěné,“ postěžoval si předseda Zelinářského svazu Jaroslav Zeman. Podle něho nepřiměřené ceny panují u většiny zeleniny, nejhůře je na tom prý petržel, celer, a některé dýně.

Likvidační ceny, které nastavily zemědělcům řetězce, už v srpnu přinutily zelináře na jižní Moravě vyhodit na pole papriky za 8 milionů! Někteří proti nepřízni bojují samosběrem. „Brambory lidé sesbírají přímo z pole, kde je také hned zaplatí a nám odpadávají náklady na třídění a dopravu,“ vysvětlil Pavel Švec ze Sněžného na Žďársku. Tlak potravin přesto zmáčkl cenu kilogramu brambor ze samosběru na tři koruny.

Řetězce podle dodavatelů stojí jen o zeleninu jako z partesu, na chuť ale nedbají. „Levné brambory z ciziny bývají nádherné, pod slupkou je ale jen pojivo. S chutí to nemá nic společného,“ uvedl jako příklad šéf zemědělského družstva Košetice Zdeněk Duffek. Navíc špatný vzhled je mnohdy výmluvou řetězců, proč vrátit nechtěné zboží. „Mají vlastní normy, podle nichž si vždy něco najdou,“ řekl Podhala ze Zachraň jídlo.

Proč zeleninu vyhazují?

Zemědělec musí počítat nejen s náklady na pěstování, ale i na sklizeň, skladování a transport do obchodu. A když řetězec nabídne pěstiteli cenu, která to vše nezaplatí? „Pak to můžeme prodat pod cenou, nebo zaorat,“ vysvětlil Jaroslav Zeman ze Zelinářské unie Čech a Moravy s tím, že než tratit další peníze, řada zemědělců zeleninu zničí.

Co koupíte na trhu výrazně levněji? Co koupíte na trhu výrazně levněji? | Alexandr Malachovský, archiv Blesku

peta66 ( 23. října 2014 14:28 )

Kvůli Rusku? Sankce si vymyslely USA a přinutily k nim i Evropskou unii. Snaží se jimi trestat Rusko za ukrajinskou krizi, kterou samy vyvolaly! Ruské sankce jsou jen přirozeným recipročním opatřením, nic víc.

e.44 ( 22. října 2014 14:07 )

To bys musel psát fakta, kecale Od roku 2008 jezdim nakupovat na Zahradu Čech pravidelně a vím od prodejců že českého česneku jde na vývoz čím dál víc a hlavním důvodem je že ho supermarkety vůbec neberou. Jak už jsem psala, třeba právě v roce 2008 šla na vývoz celá polovina, jak si můžeš snadno zjistit i na netu.

zadnice ( 22. října 2014 13:42 )

To je ta KLAUSOVA "neviditelná ruka trhu"!!! Vypadá to, že si jako ekonom a politik může podat ruku s Kalouskem.  

e.44 ( 22. října 2014 13:34 )

Kecáš v tom, že český česnek je všude. Kdyby byl, nebyla by po něm taková sháňka. Je možné že je českého česneku stále víc, ale asi se ho stále víc vyváží..... Z 1 760 tun co se tu vypěstovalo například v roce 2008 šla půlka na export.

mememumu ( 22. října 2014 13:20 )

Na vývoz nejde prakticky nic. Čísla jsou oficiální statistika. Neumíš slušně diskutovat nad fakty, svinský odpade?

Zobrazit celou diskusi