Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Unikátní atrakce v zlínské zoo: Plachtící rejnoky můžete hladit i krmit!

Autor: Slávka Červená, lmk - 
21. září 2014
09:48

Unikátní expozicí ve střední Evropě - Zátokou rejnoků, se chlubí v Zoo Zlín. V bazénu se „vznáší“ 20 sib ománských. Včera je spatřili první návštěvníci. Mohli si je pohladit i z ruky nakrmit.

Rejnoky získali Zlínští z Nizozemí. Ve slané vodě jich dovádí dvě desítky. Osmnáct samiček a dva samci. „Jsou to dospělí jedinci. Je jim okolo osmi let. Věříme, že se rozmnoží. Velikost jejich prsních ploutví je od 50-80 cm. Doufáme, že dorostou tak do 120-130 cm,“ uvedla ošetřovatelka Jana Válková (28). Rejnoci se prohánění v bazénu se slanou vodou. Vodní systém obsahuje 100 tisíc litrů vody.

Expozici připravovali ve Zlíně čtyři roky a přišla na více než 25 milionů. „Bylo to náročné, protože u nás rejnoky nikdo nechová a v Evropě jsou jen v akváriích. My jsme zvolili bazén. Návštěvník má s nimi přímý kontakt,“ vysvětlil ředitel zoo Roman Horský.

Bazén má objem 100 m3, průměrnou hloubku metr. Náročná je technologie na přípravu slané vody, která musí mít 23-24C.

Celá skupina spořádá denně šest kilogramů potravy: ryb, chobotnic, kalamar, olihní, srdcovek, krevet. Siby nemají zuby, ale jakési dvě „přítlačné“ vroubkaté desky. Jejich tlakem dokážou rozdrtit ryby.

Návštěvníci si musí před kontaktem s rejnoky umýt ruce. Na jejich chování budou dohlížet kamery a studenti. K dispozici jsou dvě, na objednávku vyrobená, umývadla.

Součástí je i expozici největších suchozemských korýšů - krabů palmových.

Siba ománská

Žije v Rudém moři a téměř žádné informace o ní neexistují. „Okolo těchto paryb je stále hodně nezodpovězených otázek. O těch našich víme, že jsou to nádherná přítulná a zvědavá zvířata. Délka jejich života je v řádu desítek let, tak snad nás budou dlouho těšit,“ uvedl ředitel zoo.

zelena.karkulka ( 22. září 2014 22:36 )

Přesně to stejné je v Budapešti,tak nemlaťe svini

calexandra ( 21. září 2014 11:41 )

Rejnoky, ne rejnoci samozrejme 😃

calexandra ( 21. září 2014 11:40 )

 Pekne, ale unikatni to teda neni, jak psano v clanku rejnoci ziskali z Nizozemi. Ziji zde jiz par let a rejnoky lze timto zpusobem obdivovat a hladiy jiz nekolik desitek let v narodnim delfinariu....

japos22 ( 21. září 2014 11:33 )

Pěkné

naidka ( 21. září 2014 10:36 )

Snad tam zlínská ZOO pro zpestření programu nepřimíchala rejnoka elektrického.

Zobrazit celou diskusi