Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Máte milenku? Podle nového občanského zákoníku o tom musíte říct manželce!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: lvi - 
3. února 2014
10:01

Že by nastal soumrak nevěry v Česku? Asi těžko, ale patrně k takovému pokusu má přispět další bod nového občanského zákoníku, který praví, že v manželství mají právo partneři vědět o všech úmyslech toho druhého!

Litera nového zákona je neúprosná. Od 1. ledna je ustanovena povinnost mezi manžely, informovat se o všech úmyslech, které by mohly ovlivnit chod manželství.

V praxi to tak může vyústit v paradoxní případy, kdy například manželka přijde svému muži na nevěru a bude požadovat od manžela přiznání, respektive chtít znát jeho další jednání. Když ji odpověď neposkytne, bude se moci obrátit na soud, popřípadě celou záležitostí argumentovat v případném rozvodovém řízení. Zda je ale toto právo vynutitelné ukáže až praxe, respektive první soudní precedentní rozhodnutí ve zmíněné otázce.

„Výklad tohoto bodu není tak jednoznačný. Navíc si v praxi nastalou situaci absolutně neumím představit,“ řekl Blesku.cz právník Ondřej Kotlár.

Nutno podotknout že zmíněný bod občanského zákoníku se vztahuje na oboje pohlaví a avizovanou „informační povinnost“ upřesňuje zrovna tak manželkám.

itartas ( 3. února 2014 19:12 )

...pěkná kravina

josifekzkotviny ( 3. února 2014 19:03 )

 Ta moje mě před rokem napadla že jsem jí zahnul,vyspala se se sousedem a on jí vyčinil že ho nakazila kapelou,, z toho ta moje usoudila že jsem to donesl já.... je to moje zlato..

aluman ( 3. února 2014 18:48 )

To už mě také napadlo ale nechtěl jsem to zmiňovat, jelikož málokdo tady má o této hrozbě vůbec nějaké povědomí. Bohužel pokud se nevymaníme z EU a ze zajetí touhy po falešných sociálních jistotách, nebude to trvat dlouho a rodiče nebudou mít na své děti žádné právo, což znamená zároveň žádné právo dětí na vlastní rodiče.

blooroses ( 3. února 2014 18:35 )

Dá se to brát jako příprava půdy pro řádění Juvenilní Justice.

aluman ( 3. února 2014 18:32 )

Celé je to paskvil ale máš pravdu, na Rodinném právu se "vyřádili" obzvlášť neskutečným způsobem.

Zobrazit celou diskusi