Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Metalista zabil českého fanouška, dnes jde k soudu. Zaplatí kauci a zmizí?

Autor: Jan Doležal, mivrk - 
2. července 2012
05:53

Mohl by okamžitě zmizet! To je důvod, proč soudce poslal do vazby frontmana americké metalové kapely Lamb of God Randyho Blythea (41). Zpěvák obviněný ze zabití fanouška při pražském koncertě před dvěma lety si ale za mřížemi moc neposedí. Už dnes může být volný. Vyplatí se totiž kaucí 4 miliony korun.

Když policejní eskorta přivezla v sobotu Randyho Blythea k soudu, vůbec nevypadal jako krvelačné monstrum s pověstí, že na koncertech masakruje své fanoušky. Zkrotlý metalista se dvěma advokáty za zády připomínal spíš špatně oblečeného vysokoškolského učitele. S nepřítomným výrazem ve tváři a bez tkaniček v botách si vyslechl ortel, že je na něj uvalena vazba. A důvod? Naprosto oprávněná obava, že by zpěvák okamžitě zmizel z Česka.

Blythe se ve vazbě ale stejně nijak zvlášť nezabydlí. Soudce stanovil kauci 200 tisíc dolarů (4 miliony korun), po které muzikantovi právníci okamžitě skočili. „V pondělí to začneme řešit, a jakmile částka dorazí z USA do Česka, bude vyplacena a můj klient bude volný,“ potvrdil Blesku právník Martin Radvan.

Stíhání na dálku

O smrti Daniela (†19) prý netušil Randy Blythe při koncertě v pražském klubu Abaton v květnu 2010 skopl fanouška Daniela N. z pódia. Mladík upadl do kómatu a na následky zranění zemřel. Muzikantovi právníci tvrdí, že ze strany zpěváka rozhodně nešlo o útok, ale o obranu. „Náš klient dva roky vůbec netušil, že k nějakému úmrtí došlo. Policie ho vůbec nekontaktovala. Tento přístup považuji za skandální,“ tvrdí advokát Vladimír Jablonský.

Policisté to ale důrazně popírají. „Není to pravda! Česká strana se od počátku snažila zkontaktovat americkou stranu, ale ze strany Američanů k žádné komunikaci nedošlo,“ tvrdí mluvčí pražské policie Jana Rösslerová. Blytheovi manažeři se netají tím, že jakmile zpěvák z vazby vyjde, okamžitě Českou republiku opustí a hned tak se sem zřejmě nevrátí. Policistům pak nezbude nic jiného než ho stíhat na dálku.

Před trestem utekl i Polanski

Před soudem se dlouhé roky skrývá i světoznámý fi lmový režisér Roman Polanski (78). V roce 1977 byl po focení v Los Angeles zatčen kvůli podezření ze sexuálního zneužití tehdy třináctileté dívky. Ještě před vynesením rozsudku, když mu hrozil dvouletý trest vězení, ale uprchl do Evropy. V září 2009 byl Polanski zatčen ve Švýcarsku a americké úřady požádaly o jeho vydání. Švýcarské úřady to ale odmítly a Polanského držely v domácím vězení až do července 2010, kdy byl režisér propuštěn.

winged ( 8. července 2012 15:40 )

Nějak pořád mi vrtá hlavou, co vlastně na tom pódiu dělal? To tam nebyl zakázaný vstup? A když ano, tak tam neměl co dělat.

pgga ( 8. července 2012 06:34 )

V KTERE zemi dnes se vezme KAUCE a clovek je stale ve vezeni...KDE???????..Vazne.kde? OH>>>v CR

pgga ( 8. července 2012 06:29 )

Bohuzel si to HODNE lidi rozmysli do CR jet.."HNUS>>HNUS>>A JENOM HNUS

e.44 ( 2. července 2012 13:34 )

Ne že bych ti nevěřila, na starší diskusi jsem našla stejnou informaci, ale vzhledm k tomu, že nebyl uveden zdroj informace ani se mi nepovedlo vygooglovat potvrzení informace....sice zní pravděpodobně, ale... Můžeš aspoň ty dát nějaký odkaz který by to potvrzoval?

anka ( 2. července 2012 13:08 )

nejak tomuto clanku nerozumim...Randy je uz dva dny doma...

Zobrazit celou diskusi