Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Protivín: K vidění nejvzácnější i nejdelší krokodýl!

Autor: reg - 
17. června 2008
05:00

První krokodýlí zoo v Česku! V Protivíně na Písecku ji v pondělí otevřel vášnivý chovatel těchto zvířat Miroslav Procházka.

Přestěhuje do ní všechny své krokodýly z farmy ve Chvalšinách, kde se jejich chovu věnuje už od roku 2000. A co tam můžete vidět? Třeba nejvzácnější druhy, které nemají ani největší zoologické zahrady v Evropě!

 

Expozice je druhou největší v Evropě

Zoo se může pochlubit 25 krokodýly dvanácti druhů ze všech kontinentů, které tito obávaní predátoři obývají. Kromě krokodýlů jsou v 11 teráriích k vidění i aligátoři, kajmani a gaviálové. Expozice je druhou největší v Evropě a zároveň prvním soukromým zařízením svého druhu v Česku.

K vidění jsou v ní i nejvzácnější druhy, například silně ohrožený krokodýl filipínský, kterého žije ve volné přírodě posledních asi 200 kusů. Dalším unikátem je krokodýl americký, jediný v Evropě, a s 3,5 metry největší krokodýl mořský.

 

Otevřeno do konce práznin

"Náš záměr do budoucna je chovat všech 23 druhů na světě žijících krokodýlů, tedy zhruba 100 exemplářů," uvedl Procházka.

Ten se chovu krokodýlů věnuje už devět let. Jako první v Evropě před třemi lety odchoval mláďata kubánského krokodýla. Chovatelský zázrak si navíc loni zopakoval a k původním třem mláďatům přibylo dalších šest. Zmínka o tom se dostala i do světové publikace o krokodýlech hned vedle úspěchů newyorské zoo.

Expozice plazů bude letos otevřena do 31. srpna, denně od 12 do 16 hodin. Vstupné pro dospělé činí 100 a pro děti 50 korun