Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Miami - největší přístav křižníků na světě

Miami je největší přístav křižníků na světě
 (Autor: Argus, Silver Image 2007)
Autor: INT - 
21. října 2007
01:00

Gigantický přístav! To je port v Miami, který se může pochlubit tím, že je největším přístavem křižníků na celém světě

Přístav ve floridském Miami vydělal loni více než 88 milionů dolarů. V přístavu a jeho okolí pracuje 110 tisíc lidí. Na palubu některého z křižníků pak každý den vstoupí v průměru 10 tisíc pasažérů. V předešlých dvou letech stoupl počet pasažérů o 6,5 procenta. Jeden z nákladních přístavů je s ročním objemem 9 milionů tun největším v USA. V příštích 25 letech má být navíc Port of Miami za 540 milionů dolarů rozšířen.


FREEDOM OF THE SEAS S kapacitou 4370 pasažérů a 1300 členů posádky je největším křižníkem světa. Náklady: 800 milionů dolarů. Další lodě kotvící v Miami: Explorer of the Seas, Norwegian Jewel, Carnival Valor, Carnival Victory.
SPRÁVNÍ BUDOVA Zde sedí šéf největšího lodního přístavu na světě, Bill Johnson. V Miami ročně zakotví 800 křižníků a více než 3,7 milionu pasažérů vystoupí na palubu. Pro srovnání: V Hamburku kotvilo v roce 2006 68 lodí s 81 724 pasažéry na palubě.
GARÁŽOVÝ PARK Více než 40 procent všech cestujících přijíždí vlastním autem nebo pronajatým vozem. Port of Miami má více než 3500 parkovacích míst.
NOVÉ TERMINÁLY Terminály D a E byly dostaveny loni. Celkové náklady se vyšplhaly na 40 milionů dolarů.
LUXUSNÍ OSTROVY Dva privátní prominentní ostrovy Miami Palm Island (v popředí) a Hibiscus Island (tady dřív vlastnila vilu například Steffi Graf).
NÁKLADNÍ PŘÍSTAV Každý rok tu zakotví téměř 2000 lodí. Tohle číslo dělá z Port of Miami jeden z největších nákladních přístavů v USA.
PORT BOULEVARD BRIDGE Tato šestiproudá dálnice za 52 milionů dolarů byla v roce 1992 vybudována speciálně pro přístav. Dnes tudy denně projede 25 tisíc automobilů. V roce 2020 se má jejich počet zvýšit na více než 40 tisíc. Silnice s železničním mostem pod dálnicí vedla k přístavu původně.
KANCELÁŘSKÉ BUDOVY Své sídlo tu má několik plavebních společností, mezi nimi i firma zabývající se životním prostředím MSRC (Marine Spill Response Corporation), která má zasahovat v případě ropné katastrofy.
ROYAL CARIBBEAN Nově vystavěné hlavní sídlo společnosti Royal Caribbean International, jedné z největších firem organizujících plavby křižníkem po světě. Společnost Royal Caribbean využívá i čtvrtou velkou budovu vlevo.
CRYSTAL SYMPHONY Pětihvězdičkový luxusní křižník Crystal Symphony je s 940 pasažéry spíše malá loď. Kotví u terminálu J, který je určen pro malé lodě.