Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nové fotografie Měsíce zachytily lidské stopy!

Novoluní a blízkost Venuše? Podle astrologů ideální kombinace pro napravení hádek
Novoluní a blízkost Venuše? Podle astrologů ideální kombinace pro napravení hádek  (Autor: Archiv)
Autor: INT, lj - 
19. července 2009
16:18

Americká družice vyfotografovala na Měsíci místa, kde přistály moduly misí Apollo. Na snímcích jsou vidět nejen různé vědecké nástroje a pozůstatky modulů, ale také otisky lidkských stop v měsíčním prachu.

Vůbec poprvé je tak možné pozorovat z lunární oběžné dráhy materiál, který zde mise Apolla zanechaly. Stopy lidí jsou rozpoznatelné především díky ideálním světelným podmínkám, které v místě přistání Apolla 14 v době fotografování panovaly.

Družice nese tři kamery pod souhrným názvem Lunar Reconnaissance Orbiter Camera (LROC), ty jsou schopny pořizovat fotografie v různém stupni rozlišení.

"Velmi nás zajímalo, jak budou pozůstatky modulů vypadat a také to, jak moc budou kamery schopné zaostřit. Obrázky jsou nakonec fantastické a stejně tak jejich ostrost," řekl vedoucí celého projektu Mark Robinson z Arizonské státní univerzity.

Kamerový systém byl schopen zachytit pět ze šesti míst, kam moduly mise Apollo přistály. V příštích týdnech by ale mělo dojít i na místo poslední - přistávací plochu Apolla 12.

Získané informace mají NASA pomoci při určování vhodných přistávacích ploch, odhalování možných přírodních zdrojů a při popisu měsíční radiace.

Zobrazit celou diskusi