Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Obama se na výročí vylodění spojenců v Normandii poklonil hrdinům

Projev amerického prezidenta v Praze
Projev amerického prezidenta v Praze  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, pal - 
8. června 2009
09:45

Americký prezident Barack Obama v neděli při oslavách 65. výročí vylodění západních spojenců v Normandii vzdal čest hrdinům dne D a prohlásil, že jejich útok pomohl zachránit svět od zla a tyranie.

Oslav na severozápadě Francie se zúčastnili i další zástupci zemí, které se na operaci proti nacistickému Německu podílely, tedy prezident Francie Nicolas Sarkozy, britský princ Charles a premiéři Británie Gordon Brown a Kanady Stephen Harper.

"Žijeme ve světě soupeřících přesvědčení a tvrzení o tom, co je pravda. V takovém světě je vzácné, aby došlo k boji, který vypovídá o lidstvu něco obecného. Druhá světová válka to učinila," prohlásil před zraky řady veteránů druhé světové války na hřbitově v Colleville-sur-Mer, kde je pohřbeno 9387 amerických vojáků.

Obama také řekl, že válka proti nacistickému Německu položila základ pro léta míru a prosperity. "Tehdy to nikdo nemohl vědět, ale tolik pokroku, který charakterizoval 20. století na obou březích Atlantiku, je postaveno na bitvě o šest mil dlouhý a dva kilometry široký kousek pláže," řekl americký prezident devíti tisícům pozvaných hostů.

Hřbitov v Colleville-sur-Mer leží nad známou pláží Omaha, kde utrpěly americké jednotky 6. června 1944 největší ztráty při útoku proti německým opevněním.

Americký prezident ve svém projevu vzpomněl i na svého děda, Stanleyho Dunhama, který do Normandie připlul měsíc po dni D, a svého prastrýce, Charlese Payneho, který byl během války v první americké divizi a účastnil se i dnešní ceremonie. "Nikdo, kdo prolil krev, nebo ztratil bratra, by neřekl, že je válka dobrá. Ale všichni vědí, že tahle válka byla nezbytná," dodal Obama.
Francouzský prezident Nicolas Sarkozy v projevu vzdal čest vojákům všech zemí, kteří položili své životy za osvobození Francie v roce 1944. Zároveň prohlásil, že jejich ideály by měly zůstat tváří v tvář hrozbám 21. století stále živými.

"Před 9000 americkými hroby na tomto hřbitově chci vzdát jménem Francie čest těm z vašich dětí, které prolily svou krev na normandském zemi a které tu jsou pochovány. Nikdy na ně nezapomeneme," zdůraznil francouzský prezident.
Sarkozy také vzdal osobní hold Baracku Obamovi a označil ho za "symbol Ameriky, kterou milujeme", Ameriky, která bojuje za svobodu, demokracii a lidská práva.

Obama, doprovázen manželkou Michelle Obamovou, se dnes v poledne nejprve setkal se svým francouzským protějškem ve městě Caen, kde Sarkozy s manželkou Carlou Bruniovou-Sarkozyovou uspořádal pro své americké hosty slavnostní oběd. Poté se přesunuli na americký vojenský hřbitov v Colleville-sur-Mer, kde se hostitelské role obrátily. Areál totiž darovala v 50. letech minulého století Francie Spojeným státům jako výraz vděku za osvobození od nacismu.

Na pietním místě navštívili politici v doprovodu svých manželek nejprve muzeum, kde je vystaveno vybavení vojáků při vyloďovací operaci a kde jsou na obrazovkách přehrávány filmové dokumenty o akci.

K účasti v pietním aktu byl pozván i český velvyslanec Pavel Fischer, jako představitel země, která se na invazi do Francie podílela. Na západní frontě bojovali zejména českoslovenští letci po boku britských, amerických a například polských kolegů o ovládnutí nebe.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi