Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Dívka (10) utrpěla v soláriu popáleniny na 70 % těla

V soláriích se nesetkáte s UVB zářením, ale se zářením UVA , které pokožku sice nespálí, ovšem proniká pod její vrchní část do další vrstvy.
V soláriích se nesetkáte s UVB zářením, ale se zářením UVA , které pokožku sice nespálí, ovšem proniká pod její vrchní část do další vrstvy.  (Autor: SHUTTERSTOCK.COM)
Autor: INT, šim - 
2. května 2009
12:36

Desetiletá školačka z jižního Walesu utrpěla během 16minutového pobytu v soláriu popáleniny na 70 % těla. Její matka teď volá po okamžitém zavření všech bezobslužných solárií.

O případu informuje britský list The Guardian. Kelly Thompson byla po několika hodinách po opalování převezena do nemocnice. Její ošetřující lékař řekl, že kdyby Kelly v soláriu zůstala ještě o dvě minuty déle, musela by podstoupit transplantaci kůže.

Doktoři také Kelly nařídili, že po dobu následujících deseti let se musí chránit před přímým slunečním zářením.

„Tyto solária jsou velice výkonná a nepracuje v nich nikdo, kdo by mladé lidi varoval před nebezpečím, které může nastat, když se nedodrží doporučená doba opalování,“ rozčiluje se zoufalá Kellyna matka Sharon Hannaford. „Chci, aby byla okamžitě zakázána,“ dodala Sharon.

Vedení města Port Talbot, kde se incident odehrál, oznámilo, že se případem již zabývá.

„Bezobslužná solária, které se vám zpřístupní po vhození příslušného peněžního obnosu, je třeba zakázat. Mohou je bez kontroly používat děti. Prakticky zde nefunguje časový limit. Nadměrné opalování pak vede k vážným zdravotním problémům, včetně rakoviny kůže,“ řekla Nina Goad z Asociace britský dermatologů.

mouse ( 3. května 2009 15:02 )

Holce je deset, může mít různě ztřeštěné nápady, na plácán je tady už pozdě, už tu hloupost udělala. Patrně ji matka nepoučila, že tam nemá chodit, nebo poučila a dcera to udělala natruc, v každém případě to je jedno, takto přístupné opékárny jsou stejně vhodné jako volně prodejné výbušniny. Také budeme volně prodávat výbušniny, když teoreticky stačí každého v mládí poučit, že s nimi musí zacházet opatrně???

mouse ( 3. května 2009 14:59 )

V tomto případě je docela pravděpodobné, že to matka ví - dcera se tam šla opalovat. Ono taky co jiného by tam dělal, než chytala bronz, že ano. Problém je, že pokud jsou tam solárka opravdu takto vřejně přístupná, tak je velmi těžké uhlídat, jestli si na deset minut cestou ze školy neskáklo do kabinky. Poučit ho můžete až když si všimnete, že změnilo barvu, ale je možné že v tomto případě došlo rovnou ke změně na černou a na poučování nebylo kdy.

icestamuzebytcil ( 2. května 2009 18:37 )

Přesně tak... Místo toho, aby holce naplácala a sama se zamyslela nad tím, jestli něco dceruška nemohla pochytit od matinky, tak je nejjednodušší zažalovat solárium a něco na tom trhnout... Někteří lidé by se nad sebou měli zamyslet...

za8icka ( 2. května 2009 18:14 )

V prvom rade by matku malo zaujimat co robila jej 10-rocna dcera v solariu

Zobrazit celou diskusi