Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čína oslavuje okupaci Tibetu jako svátek svobody!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
28. března 2009
16:51

Čína dnes (v sobotu) poprvé slaví takzvaný den osvobození nevolníků. Tento nově zavedený svátek připomíná začátek nadvlády Pekingu nad Tibetem, od něhož letos uplynulo 50 let.

Peking tvrdí, že před půl stoletím obyvatele Tibetu osvobodil ze středověkého otrokářství a přinesl jim prosperitu. Tibetská exilová vláda ale upozornila, že nový svátek ještě více vyhrocuje problémy v tomto regionu a že pro Tibeťany po celém světě se stane dnem smutku.

"Tibeťané považují tyto oslavy za urážlivé a provokativní," praví se v prohlášení tibetské exilové vlády zveřejněném na její internetové stránce.
Při pečlivě zinscenovaném ceremoniálu na rozlehlém náměstí před klášterem Potála v tibetském hlavním městě Lhasa, který byl sídlem duchovního vůdce dalajlamy před jeho odchodem do exilu, představitelé Číny hlásali, že její vláda skoncovala s krutým feudálním systémem a postarala se o zlepšení života Tibeťanů.

Přibližně rok po nepokojích v Lhase provázených násilím tu podle agentury Reuters na 13.000 Tibeťanů usedlo v úhledných řadách, aby si vyslechli projevy bývalého nevolníka, studenta, vojenských činitelů a čelných představitelů regionu. Ti hovořili o hrůzách "starého Tibetu" a o zásluhách pekingské vlády. Regionální šéf komunistické strany Čang Čching-li pronesl 75minutový projev, který v přímém přenosu odvysílala státní televize.
"Jakákoliv spiknutí s cílem dosáhnout nezávislosti Tibetu, odtrhnout ho od socialistické Číny, jsou odsouzena k nezdaru," prohlásil Čang. "Obloha nad Tibetem bude vždy jasně modrá, nad Tibetem bude vždy vlát jasně rudá vlajka Číny s pěti hvězdami," vykřikoval.

V severoindické Dharamsále, kde sídlí tibetská exilová vláda, stovky Tibeťanů uspořádaly pouliční protesty proti nadvládě Pekingu. Jejich účastníci nesli tibetské vlajky a skandovali hesla jako Dost bylo 50 let týrání! Někteří z nich měli šátky s nápisem Svobodu Tibetu!

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi