Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Má Praha nárok na 15 milionů z pojistky Průmyslového paláce?

Po požáru výstaviště.
Po požáru výstaviště.  (Autor: Foto pro Blesk - Radek Krahulík)
Autor: ČTK, ih - 
21. dubna 2009
22:48

Několikaměsíční dohady města a společnosti Incheba asi opravdu vyvrcholí žalobou. Praha chce totiž žalovat pojišťovnu Uniqa, kvůli vyplacení zálohy pojistky za ohněm poničený Průmyslový palác na pražském Výstavišti.

 

Podle pražského radního Milana Richtera (ODS) se vedení města domnívá, že část zálohy měla pojišťovna vyplatit Praze, která je vlastníkem Výstaviště. Praha se už dříve pokoušela zablokovat vyplacení pojistky za shořelé křídlo Průmyslového paláce, soud ale její žádosti nevyhověl.

Město se obává, že Incheba peníze z pojistky nepoužije na opravu památky. Podle Richtra ale soud konstatoval, že zablokování peněz je zbytečné a že hlavní město má peníze z pojistky získat. "Toto nám potvrdil ve stanovisku i Ústav státu a práva," konstatoval Richter.

Pojišťovna Inchebě po požáru vyplatila zálohu na úklidové a sanační práce ve výši 40 milionů korun. Richter se domnívá, že 15 milionů měla dostat Praha na proplacení nákladů na likvidaci požáru. "Soud zjednodušeně řekl, že je nesmysl, aby prostředky od pojišťovny šly do Incheby, a ta je pak vyplácela nám. Pojištěným jsme my," uvedl Richter. Pokud by město soud vyhrálo, Richter doufá, že další peníze z pojistky už by šly rovnou Praze.

Hlavní město chce odstoupit od smlouvy na pronájem pražského Výstaviště, pokud Incheba na obnovu Výstaviště do konce roku nedá 300 milionů korun. Měla totiž podle smlouvy investovat do obnovy areálu do roku 2015 miliardu korun, 300 milionů měla dát už v minulých letech, to se ale nestalo. Incheba tvrdila, že má více než rok připravený projekt výstavby nového pavilonu. Magistrát ale údajně slíbil, že kvůli tomu vykoupí okolní pozemky. A to nesplnil. Magistrát se už dříve snažil s Inchebou uzavřít dodatek smlouvy, který by zajistil dostavbu zničeného křídla paláce. Incheba tvrdí, že chce o dodatku stále jednat. "V tuto chvíli ale není o čem, nejprve musí plnit podmínky smlouvy," poznamenal Richter.

Metropole rozhodla, že zahájí přípravu obnovy památky sama a nechá zpracovat projektovou dokumentaci. Náklady na obnovu paláce odhaduje na 1,5 miliardy korun.Smlouva s Inchebou je pro město podle Richtra nevýhodná. Richter již před časem přiznal, že vypovězení smlouvy by bylo velmi obtížné.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi