Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

První očkovaní turisté na dovolené: Poloprázdná letoviska, klid i varování před mutacemi

Autor: mav, Washington Post - 
14. dubna 2021
05:30

Pro první vlnu vakcinovaných výletníků bylo cestování ne tak úplně otevřeným světem poklidné, levnější – a hlavně úleva, píše Washington Post. Upozorňuje mj.  i na to, že výběr destinací se nyní řídí také tím, kde a jak hojně se šíří nové mutace.

Těžko si představit práci emočně víc vyčerpávající, než jakou zastává Sarah Hammerslagová (27) z Arizony. V nemocnici ve Phoenixu vysvětluje diagnózy a procedury dětem – jak malým pacientům, tak potomkům rodičů, kteří jsou kriticky nemocní. Práce ji naplňuje, ale dokáže člověka také dost vyčerpat, natož za vleklé pandemie.

„Starali jsme se o lidi vážněji nemocné než obvykle, potýkali jsme se s víc úmrtími, než máme kapacitu,“ popsala Hammerslagová Washington Postu. „Vrcholně děsivé.“ A tak, jakmile v lednu zdravotnice dostala druhou dávku vakcíny, věděla, co chce dělat.

S dvěma přáteli-kolegy z nemocnice a s dětmi se konečně mohli vydat na hory. Koukali po resortech ve Skalistých horách; zejména Park City v Utahu bylo o dost levnější než normálně. Pět únorových dní tak Hammerslagová s přáteli přes den lyžovali a večer relaxovali v pronajatém apartmánu. Nebyly to běžné prázdniny: restaurace i jiné podniky zavřené, vlastně kromě lyžování nebylo co dělat. „Ale myslím, že by nám klidně stačilo jen sedět v apartmánu a koukat z okna, jak sněží. Prostě jsme jen chtěli někam pryč. Pár dní bez pípání nemocničních přístrojů.“

Povolená dovolená

Podobně začalo cestovat mnoho očkovaných Američanů, velká část z toho vyšťavení zdravotníci. Konečně opadla tíseň z hrozby vážného onemocnění, mohli vyrazit pryč a uvolnit se. Často svět „venku“ byl poněkud prázdný, tichý, zpomalený – což je někdy příjemné, někdy není.

Turistický portál Kayak.com zaznamenal, že od začátku roku začíná přibývat prodaných letenek. Rosalind Smithová potvrzuje, že její cestovní kancelář Superior Cruise & Travel v tomto období obsluhovala nezvykle vysoký počet lékařů, sester i dalších kritických pracovníků – zkrátka těch, kteří dostávali vakcíny jako první.

Pro mnohé bylo cestování počátkem roku lákavé právě pro klid, ticho a minimum dalších turistů. Erin Guttormsonová (36), dětská zubařka z arizonského Tucsonu, dostala druhou injekci vakcíny 9. února. Další dva rovněž očkovaní kamarádi ji koncem února vzali s sebou na prodloužený víkend k moři, do mexického Cancúnu. Užívali si sluníčko a spa procedury v resortu, který omezil počet hostů.

„Nebylo to úplně prázdné, ale dalo se jít kamkoliv, nepotřebovali jsme žádné rezervace v restauracích a nic podobného,“ popsala pro Washington Post. A také bylo levněji. I proto už si ještě na jaro koupila letenky na Havaj, v březnu stihla navštívit i coloradské hory a „naložit se“ tam do vířivky. Své zážitky sdílí na Instagramu s hashtagem #vaccinationvacation (vakcinační dovolená).

Jak očkovaných přibývá a pandemická pravidla se mohou uvolňovat, turistické destinace přestanou být tak klidné a liduprázdné. Druhého dubna americký zdravotní úřad CDC formálně přestal odrazovat od zbytných cest a oznámil, že plně očkovaní lidé a čerstvě (tři měsíce) vyléčení mohou klidně cestovat bez karantény.

Denverský advokát Jason Anderson (41) měl štěstí, vyšla na něj přebytečná vakcína a v únoru už byl plně naočkovaný. Koncem března tak s přítelkyní vyrazil do největšího rekreačního resortu: Walt Disney World Resort na Floridě. Návštěvníků tam bylo víc, než očekával, délka front na horské dráhy a další atrakce Andersona překvapila. Naopak další služby chyběly, oblíbené restaurace se musely omezit na rozvážkovou službu přes mobilní aplikaci. A přerostlí Mickeymousové a Kačeři Donaldi po parku nosili cedule o rouškách a rozestupech.

Ochuzená se kvůli covidu cítila i Lisa Butlerová (51) z Chicaga, která v březnu vyrazila do arkansaského Little Rocku; hotel velmi omezil své služby. Přitom právě to je pro Butlerovou velké lákadlo – objednat si jídlo na pokoj, popíjet v hotelovém baru, postel každé ráno ustlaná… a teď si musela sama říkat o čisté ručníky. „Trochu mě to rozhodilo,“ směje se teď cestovatelka. Ale už se s omezenými podmínkami smířila a oslavit narozeniny vyrazí do Mexika. V rezervovaném resortu jí také nenaservírují večeři na pokoj, ale zato bude moci jíst bez roušky u bazénu.

Právě Havaj a mexická letoviska jsou teď na jaře pro Američany velkým lákadlem, a také karibské Portoriko. To dokonce hlásí nadstandardní obsazenost, poptávka po oddělených apartmánech dost možná překoná rekordní rok 2019.

Už kolem čtvrtiny Američanů bylo komplet naočkováno, uvádí statistický web Our World in Data. Těší se na ně turistický ruch v USA i ve světě. Například začínají vyplouvat výletní lodě do Karibiku či jinde; společnosti většinou chtějí potvrzení o očkování, byť to zatím úřady nevyžadují.

Infektoložka Yvonne Maldonadoová ze Stanfordovy univerzity varuje, že očkování výrazně sníží vážnost pandemie, ale v jednotlivých případech nemusí vždy zafungovat. „Účinnost 95 % je hodně dobrá,“ připomněla pro Washington Post na statistiky klinických testů vakcín od firem BioNTec a Moderna (další covidové vakcíny jsou méně účinné). „Ale když posadíte na takovou loď 4000 lidí a spočítáte těch 5 %...“ Tedy 200 lidem vakcína nezabere a můžou covidem-19 onemocnět. Nemluvě o tom, že další očkovaní mohou bez příznaků nákazu také šířit, navíc děti se zatím neočkují, ale málokde jim dovolenou s očkovanými rodiči či prarodiči zakážou.

Pozor na mutace

Na dovolené by se tak turisté měli co nejvíc vyhýbat kontaktu s cizími lidmi. „Nejlepší jsou dovolené do přírody – kempování, túry,“ doporučuje doktorka Maldonadoová .

A očkovací expert z Univerzity Johnse Hopkinse Kawsar Rasmy Tallat doporučuje při hledání resortu pro dovolenou brát v potaz nejen tradiční prázdninová kritéria jako vzdálenost od pláže a výhled na moře, ale také epidemiologické statistiky dané země či letoviska, jak jsou tam přísná pravidla či zda se tam hodně šíří mutované varianty SARS-CoV-2. Proti těm totiž nemusí očkování fungovat tak dobře.

Paul Sax, ředitel divize infekčních chorob z harvardské fakultní nemocnice, také varuje, že druhá injekce automaticky neznamená zelenou pro cestování, respektive jakékoli povolení ostražitosti. „Naše těla potřebují dva týdny, aby vyvinula jak protilátky, tak buněčnou imunitu, které jsou pro obranyschopnost klíčové,“ řekl Washington Postu. Dva týdny se počítají od druhé injekce od Moderny, BioNTeku/Pfizeru a AstraZeneky, respektive od první a jediné injekce Janssen/Johnson & Johnson.

V oněch dvou týdnech navíc může být očkovanému špatně, nezřídka to po druhé dávce bývá horší než po první. A bolesti hlavy a svalů, zimnice, horečky či nevolnost se s dovolenou moc nesnášejí. „Taková reakce je v pořádku, znamená to, že vakcína cvičí s imunitním systémem, trénuje ho na boj s covidem,“ uklidňuje infektoložka Emily Landonová z Chicagské univerzity.

A jak dlouho vlastně očkování chrání? „Nebála bych se rezervovat dovolenou šest až dvanáct měsíců po očkování,“ dodává Landonová. „Ale nekupovala bych letenky, které nelze vrátit.“

Video  „Sputnik V nikdo v Česku neblokuje. Čínská vakcína nyní nemá význam,“ vyvrací Zemanova slova expert  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

vaber ( 14. dubna 2021 09:46 )

„Nebála bych se rezervovat dovolenou šest až dvanáct měsíců po očkování,“ dodává Landonová. „Ale nekupovala bych letenky, které nelze vrátit.“
jinými slovy expertka Landonová ví houno, jak se bude kovid vyvíjet

diskutujici ( 14. dubna 2021 06:04 )

Už se těším až, byť očkováni, tu přitáhnout něco echt dobré

Zobrazit celou diskusi