Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tvrdý trest pro odmítače karantény: U sousedů mají první speciální „covid basu“

Autor: ksi - 
27. ledna 2021
19:10

Některým místním úřadům v Německu už došla trpělivost s lidmi, kteří odmítají dodržovat karanténu. Na severu země se otevírá „covid vězení“, kam plánují neposlušné občany odklidit. A další spolkové země chtějí toto zařízení napodobit. Budou detenční centra skutečně použita, nebo mají sloužit jen jako odstrašující příklad? O novém projektu informovali reportéři serveru Deutsche Welle.

Bývalé nápravné centrum pro mladistvé ležící na okraji malého městečka v severním Německu našlo nové využití – stane se „covid vězením“. V budově nechala městská rada Neumünsteru zařídit šest pokojů, do kterých by se měli ubytovat lidé odmítající dodržovat karanténu.

„Izolace infikovaných osob v jejich domovech je základním pilířem k tomu dostat pandemii pod kontrolu,“ řekl novinářům při otevření zařízení Sönke Schulz, zástupce městské rady Neumünsteru ve státě Šlesvicko-Holštýnsko. „Každý, kdo se takové karanténě odmítá podřídit, vystavuje ostatní riziku,“ dodal s tím, že zákon o ochraně před infekcí umožňuje v krajních případech i izolaci v uzamčených zařízeních.

Detenční centrum se však nedá považovat za tradiční vězení. „Vězni“ si totiž s sebou budou moci přinést notebooky, telefony a další věci, bez kterých se nebudou chtít obejít. Obyvatelům centra je navíc k dispozici psychologická poradna a nejen to. Samotné pokoje disponují pohodlnou postelí a dostatkem prostoru pro pohyb, zkrátka úplně něco jiného než vězeňské podmínky. „Chtěli jsme simulovat podmínky domácí karantény,“ vysvětluje Schulz.

Kromě jediného zjevného rozdílu – lidé tam mohou být zavřeni proti své vůli. Navíc musejí striktně dodržovat pokyny týmu stráží, které tvoří čtyřicet policistů ve výslužbě. Detence v zařízení je však až poslední možností.

Aby se sem za trest lidé dostali, musejí opakovaně porušovat karanténu ve svých domovech – ať už po návratu ze zahraničí, po kontaktu s nakaženým člověkem nebo kvůli pozitivnímu testu. Pokud existují důkazy, že lidé karanténu nedodržují, navštíví je policie a udělí jim pokutu. V případě, že ani toto nezabere, teprve poté je lze na základě soudního příkazu poslat do ubytování v Neumünsteru.

Tou dobou jim dle Schulze nejspíš bude zbývat jen pár dní ze čtrnáctidenní karantény, která může být prodloužena jen na základě pozitivního výsledku testu. Nikdo nemůže být bezdůvodně držen déle, než je obvyklé období karantény.

Notoričtí odmítači karantény

Zprávy o lidech porušujících karanténu zaplňovaly v Německu titulní stránky novin. Včetně extrémního případu pozitivně testované osoby, jež si vlakem sjela koupit drogy sto kilometrů daleko od svého bydliště, jak uvádí deník Bild.

Takových kuriózních příkladů je však docela málo. To je možná ten důvod, proč se od začátku pandemie stala myšlenka „covid vězení“ po celém Německu tak kontroverzní. V této oblasti neexistuje jednotný postup a každá spolková země má volné pole působnosti.

Například v květnu loňského roku, kdy Německo začalo po první uzávěře zmírňovat opatření, byly pokoje na braniborském letišti Schönefeld u Berlína použity k ubytování cestujících, kteří odmítli dodržovat karanténní omezení. Prostor se však nakonec ukázal jako příliš velký, k tomuto účelu byla tedy nakonec využita menší budova ve městě na polských hranicích.

Od května do prosince hlásilo Braniborsko více než 200 případů stíhání za nedodržování karantény. Podle spolkového ministerstva zdravotnictví však během tohoto osmiměsíčního období skončilo v „covid vězení“ méně než 30 osob.

Popírače nezavřou

Několik jiných spolkových států sdělilo serveru Deutsche Welle, že otevřít podobné zařízení neplánují. Mezi nimi Durynsko a Sársko zdůraznily, že nikdy „covid vězení“ neměly a ani mít nebudou. Zákony nejlidnatější německé spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko sice místním zdravotním úřadům umožňují vynucovat dodržování karantény, jak uznají za vhodné, ale žádné detenční centrum pro odmítače karantény na státní úrovni také nechystají.

V Hesensku byl k tomuto účelu v roce 2020 použit hotel ve Frankfurtu, nyní se však už nevyužívá „kvůli nedostatečné poptávce“, uvedla pro Deutsche Welle vláda státu. Jestliže detenční centra jinde v Německu zejí prázdnotou, nabízí se otázka, proč se v Neumünsteru otevřelo další?

„Doufáme, že naše zařízení bude sloužit jako dobrý příklad,“ uvedl na tiskové konferenci městský radní z Neumünsteru Peter Schröder, který měl otevření centra na starosti. „Doufáme ale, že ho nebudeme muset využít.“

Šlesvicko-Holštýnsko není jedinou spolkovou zemí, která ke stavbě podobného centra přikročila. Berlín plánuje pro tento účel využít nemocnice. Mluvčí saské vlády pro Deutsche Welle uvedl, že má podobný plán jako hlavní město, jen s tím rozdílem, že nevyužije nemocniční pokoje, neboť je potřebuje pro své nemocné. Z toho důvodu chce Sasko, které během pandemie zaznamenalo nejvíce případů nákazy koronavirem, zřídit speciální zařízení v Drážďanech. Podle serveru Bild.de by se v „covid vězení“ mělo proměnit bývalé centrum pro uprchlíky, postavené v roce 2017.

„Předpokládáme, že tam skončí opravdu jen malé množství lidí,“ sdělil saský ministr vnitra Roland Wöller tiskové agentuře DPA. „Zatím nevíme o žádných narušitelích karantény, kteří by měli být izolováni soudním příkazem,“ upřesnil jeho mluvčí pro Deutsche Welle.

Radši roušky a očkování

I když tato zařízení ve skutečnosti mnoho lidí nejspíš nezadrží, zvedla se proti nim silná kritika online. Podle odpůrců totiž porušují lidská práva. Petice na webu Change.org, která nezískala mnoho signatářů, označuje plán „covid vězení“ za alarmující a volá po jeho postavení mimo zákon. Proti detenčním zařízením se postavila i strana Die Linke (Levice).

„Nepotřebujeme více represí a nátlak, ale investice do zdraví: ochranu prostřednictvím bezplatných lékařských roušek pro všechny a rychlejšího očkování,“ uvedl ve svém prohlášení pro Deutsche Welle mluvčí Die Linke pro zdravotnictví Achim Kessler. 

Zástupci jiných stran nesouhlasí. Thomas Strobl, ministr vnitra spolkové země Bádensko-Württembersko ze strany CDU, řekl německému časopisu Spiegel, že „tvrdohlaví odmítači karantény musí být izolováni“.

„Nemluvím o slušných lidech, kteří během karantény podniknou cestu ke kontejnerům s tříděným odpadem, ale o vytrvalých narušitelech bez soudnosti,“ řekl Strobl s tím, že by pro detenci těchto osob mohly být využity nemocnice. Podle Deutsche Welle to však vypadá, že se v Bádensku-Württembersku o „covid vězeních“ stále jedná a není jasné, kdy by se ubytování mohlo otevřít.

Nyní se zraky všech vlád spolkových zemí upírají k centru v Neumünsteru, aby zjistily, jestli to vůbec bude fungovat. Radní Schulz zůstává ohledně fungování “covid vězení“ pragmatický. „Teprve až tu někoho budeme mít, zjistíme, zda to funguje,“ uzavřel pro Deutche Welle.

Video  Koronahrdinové  - Úřad Vlády SRN
Video se připravuje ...

krapotkin ( 27. ledna 2021 22:42 )

Mají basu, ale taky minimální plat je 3x tak velkej jako u nás.

Zobrazit celou diskusi