Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Berlusconiho (†86) stíhala jedna kauza za druhou: Večírky plné orgií i party s Topolánkem

  • Autor: Darina Jíchová,ČTK,Mii - 
    Aktualizováno -
    12. 6. 2023
    11:11
    9. 6. 2023
    16:20

    Ve věku 86 zemřel italský premiér Silvio Berlusconi. Podlehl leukémii, kterou trpěl a kvůli které pobýval od dubna s krátkou pauzou v nemocnici. Berlusconi měl za sebou bohatou politickou kariéru, byl lídrem středopravé strany Vzhůru, Itálie, která je od loňského října stranou vládní koalice. On sám ve vládě křeslo neměl, od října byl senátorem. Čím asi proslul ještě více a nechvalně, jsou jeho skandály, ať už se jedná o orgie, které měl pořádat, když byl ještě ve funkci, nebo soudy a obvinění, například za korupci svědků či za placený sex s nezletilou dívkou.

    Berlusconi držel rekord jako nejdéle sloužící poválečný italský premiér, jímž byl devět let (květen 1994-leden 1995, červen 2001-květen 2006, květen 2008-listopad 2011). Zdravotní problémy se ho držely delší dobu. V nemocnici San Raffaele v Miláně byl Berlusconi hospitalizován i loni v lednu, kdy dostal antibiotika kvůli zánětu močových cest. V roce 2020 se nakazil virem SARS-CoV-2, a skončil v nemocnici s oboustranným zápalem plic. Kvůli následkům covidu-19 byl v roce 2021 opakovaně v nemocnici.

    V roce 2019 byl operován kvůli neprůchodnosti střeva a v roce 2016 podstoupil vážnou operaci srdce. Už předtím měl několik let kardiostimulátor. Na konci 90. let byl Berlusconi operován kvůli rakovině prostaty. Přes zdravotní problémy i pokročilý věk byl Berlusconi stále aktivní v politice. Měl také o více než půlstoletí mladší partnerku Martu Fascinaovou (33), která je poslankyní za Berlusconiho stranu Vzhůru, Itálie.

  • 1.Rubygate

    V roce 2011 byl Berlusconi obviněn z toho, že platil za sex dívce jménem Ruby, které ještě nebylo osmnáct let. 

    Karima Mahrúgovou alias Ruby při pozdějším výslechu na policii vypověděla o večeru na svatého Valentýna v severoitalském Arcore. Ruby naznačila, co tam kdo dělal, a vyprávění okořenila známými jmény z televize i parlamentu. Za tři večery dostala od premiéra 150 tisíc eur (3,75 milionu Kč) v hotovosti, zlaté šperky, hodinky a osobní vůz značky Audi. Měla tvrdit, že je vnučka Husního Mubaraka, aby se nikdo nepídil po příjmech. Egyptská ambasáda v Itálii příbuznost s prezidentem popřela.

    Expremiér byl v předchozím procesu obžalován, že s Mahrougovou měl pohlavní styk, když byla nezletilá, což dívka popřela. Prvoinstanční soud Berlusconiho uznal vinným a odsoudil ho k sedmiletému vězení. Odvolací soud ho však v roce 2015 viny v této kauze definitivně zprostil.

  • 2.Bunga-bunga

    Silvio Berlusconi se však nejvíce proslavil svými „bunga bunga party“. Šlo o večírky pro vyvolené, kde alkohol tekl proudem a k dispozici byly velmi mladé elitní prostitutky.  Na jednom z večírků přítomné dámy předváděly striptýz v převleku za jeptišky. „Začaly tancovat jako jeptišky ve filmu Sestra v akci a potom se svlékly," vypověděla u jednoho ze soudních přelíčení Imán Fadílová. Na jiné party podle ní předvedla Berlusconimu striptýz žena s maskou fotbalisty Ronaldinha.

  • 3.Hříšná vila

    Italský expremiér Silvio Berlusconi se v roce 2015 rozhodl prodat svou přepychovou vilu Villa Certosa, kde hostil i někdejšího českého premiéra Mirka Topolánka. K mání je za 500 milionů eur (13,5 miliardy korun)! Je to místo, kde Berlusconi pořádal své divoké orgie.   

    Vila se nachází na části sardinského pobřeží Costa Smeralda, což je jedna z nejdražších lokalit v Evropě. Právě sem za Berlusconim přijížděli politici, jako je Tony Blair, George Bush nebo Vladimir Putin. Tady se také miliardář nechával fotografovat po boku obnažených mladých žen. V roce 2008 strávil český expremiér Mirek Topolánek ve vile soukromou dovolenou. Snímky, na nichž se objevil nahý, poprvé zveřejnil v červnu 2009 španělský deník El País.

  • 4.Smrt svědkyně

    Marocká modelka, která u soudu svědčila proti italskému expremiérovi Silviu Berlusconimu, se nestala obětí vraždy. Smrt Imán Fadílové, která se pravidelně účastnila bujarých večírků bývalého předsedy vlády, vyvolala v Itálii řadu spekulací. Podle policistů ale žena podlehla vzácné chorobě.

    Fadílová zemřela březnu 2019 poté, co ji do milánské nemocnice převezli s velkými bolestmi břicha. Svým přátelům a svému právníkovi tehdy řekla, že byla otrávena.

    Státní zástupce dnes ale na tiskové konferenci v Miláně uvedl, že Fadílová podlehla následkům vzácného onemocnění známého jako aplastická anémie. Příčina vzniku choroby ale není jasná, dodal milánský prokurátor Francesco Greco. Vzácné krevní onemocnění může být způsobeno mimo jiné některými léky, zářením či chemickými látkami, ale také infekcí.

  • 5.Korumpování svědků

    Bývalému italskému premiérovi Silviu Berlusconimu hrozí až šest let vězení za údajnou korupci svědků. Podle obžaloby platil zhruba 20 svědkům, aby o něm vypovídali v příznivém světle v procesech, ve kterých čelil obžalobě z využívání prostituce mladistvých a dalších trestných činů. Zastánci bývalého premiéra tvrdí, že Berlusconi je cílem zarputilého pronásledování ze strany italské justice, uvedla dnes italská tisková agentura ANSA. Obhajoba dlouhodobě obvinění odmítá.

    Berlusconi obžalován spolu s dalšími 28 osobami z korupce svědků či z křivého svědectví před soudem. Obžaloba také navrhuje zabavit bývalému premiérovi a jednomu z nejbohatších Italů 10,8 milionu eur (zhruba 270 milionů korun), které podle ní použil na úplatu svědků.

    Státní zástupci v květnu 2022 navrhli pětiletý trest i pro bývalou Berlusconiho společnici Karimu Mahrougovou. Podle obžaloby Berlusconi ženu vydržoval a hradil její účty ve výši stovek tisíc eur výměnou za její příznivé svědectví.

  • 6.Spolupráce s mafií

    A u sexuálních skandálů Berlusconi neskončil,  ještě dřív než se dostal do politiky, dlouhá léta udržoval úzké styky s mafií, a dokonce jí platil v rámci jakési „dohody o neútočení“. Vyplynulo to z rosudku nad blízkým spolupracovníkem, kterého soud ze spolupráce s mafií usvědčil. Spekulace o napojení Berlusconiho na podsvětí oživili soudci, kteří dohody mediálního magnáta se sicilskou mafií Cosa Nostra popsali v odůvodnění odsuzujícího rozsudku pro politikova dlouholetého blízkého spolupracovníka Marcella Dell'Utriho. Odvolací soud v Palermu poslal v březnu 2013 bývalého senátora Dell’Utriho na sedm let do vězení za spolčení s mafií. Odůvodnění rozsudku na téměř 500 stranách ale soud zveřejnil teprve tento týden.

    Podle soudců jednasedmdesátiletý Dell'Utri působil jako jakási spojka mezi Berlusconim a představiteli mafie, kterým předával vysoké částky nejen za ochranu vlivného podnikatele, ale i za pomoc s jeho obchodními aktivitami na Sicílii. První schůzka se údajně uskutečnila v roce 1974 a „nadstandardní vztahy“ pak všichni udržovali až do roku 1992, kdy mafie na Sicílii zavraždila dva soudce pomocí nastražených bomb.

  • 7.Berlusconi a daňové úniky

    Odsouzení za daňové úniky v roce 2013 zproblematizovalo další působení ve veřejném životě tomuto politickému matadorovi. To bylo ale beztak ohroženo kvůli všem jeho soudním kauzám. Expremiér si začátkem srpna 2013 vyslechl vůbec první pravomocný rozsudek; právě za daňové úniky ve společnosti Mediaset a dostal roční trest vězení. Tehdy musel opustit horní komuru, a do té se expremiér vrátil až o devět let později, po parlamentních volbách v roce 2022.

    „Zisk křesla v senátu je pro Berlusconiho osobní odvetou po všech problémech s justicí, které měl,“ řekl agentuře AP politolog Massimiliano Panarari. Berlusconi, který čelí procesům kvůli údajnému korumpování svědků, navíc zvolením znovu získá parlamentní imunitu. Do Sněmovny byla znovu zvolena také Berlusconiho družka Marta Fascinaová.

  • 8.Do vězení nikdy nenastoupil

    I přes početná odsouzení ale miliardář a expremiér do vězení nikdy nenastoupil. Ve většině případů se odvolával tak dlouho, až vypršela promlčecí lhůta, nebo mu byl trest zrušen při amnestii. V dnešní době navíc ani do vězení nastoupit nemůže kvůli svému věku – italské zákony nedovolují, aby osoby starší 70 let byly vězněny.

  • 9.Odchodné pro milenku

    Italský expremiér Silvio Berlusconi s partnerkou Francescou Pascaleovou, archivní snímek z roku 2012 Italský expremiér Silvio Berlusconi s partnerkou Francescou Pascaleovou, archivní snímek z roku 2012 | Reuters

    Italský expremiér Silvio Berlusconi dal své bývalé partnerce Francesce Pascaleové, s níž se v roce 2020 po deseti letech rozešel, jako „odchodné“ přes půl miliardy korun. Kromě toho jí bude každoročně vyplácet rentu 26 milionů korun a umožní jí dál užívat luxusní vilu u Milána. Italská média tvrdí, že politik měl rychle novou partnerku, a to o více než půlstoletí mladší poslankyni své domovské strany Vzhůru, Itálie, Martu Fascinaovou.

  • 10.Střet s aktivistkou

    Bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho během voleb v roce 2018 ve volební místnosti překvapil protest polonahé aktivistky, která se podle listu La Repubblica hlásí k hnutí Femen. Expremiéra a předsedu nejsilnější strany favorizované středopravé koalice Berlusconiho ochránci z volební místnosti vyvedli, následně se ale Silvio Berlusconi vrátil, aby odevzdal svůj hlas.

    Video  Nahá aktivistka jako u Zemana: „Tvůj čas vypršel," křičela na Berlusconiho  - reuters
    Video se připravuje ...

    Po příchodu expremiéra do milánské volební místnosti vyskočila na stůl před něj polonahá žena. Na Berlusconiho přitom křičela, že on i jeho doba už minula. Heslo „Berlusconi, jsi prošlý“ měla napsáno také černou barvou na hrudi. Již v roce 2013 se k němu při volbách vrhly tři feministky z ukrajinské skupiny Femen s obnaženým poprsím, aktivistka z téže skupiny se vrhla ve volební místnosti během prezidentských voleb v roce 2018 na exprezidenta Miloše Zemana. Na odhalených prsou měla nápis „Zeman, Putin's slut“ (Zeman, Putinova děvka).

  • 11.Berlusconi na Krymu

    Italský politik si proti sobě v roce 2015 poštval ukrajinské úřady, a to když v září toho roku navštívil Krym bez jejich povolení, což Kyjev považoval za trestný čin. Nehledě na referendum tamních obyvatel, Kyjev stále trvá na tom, že se jedná o část Ukrajiny. Ukrajinské trestní právo počítá se sazbou až osmi let vězení.

    Silvio Berlusconi s Vladimirem Putinem na anektovaném Krymu v roce 2015 Silvio Berlusconi s Vladimirem Putinem na anektovaném Krymu v roce 2015 | Profimedia

    Berlusconi se na Krymu v půli září během soukromé návštěvy setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, s nímž řadu let udržuje přátelské styky. Italské velvyslanectví v Kyjevě tehdy dalo na vědomí, že expremiérovu cestu považuje za provokaci. Berlusconi měl po krymském výletu tříletý zákaz vstupu na ukrajinské území.

  • 12.Lavrov v Berlusconiho televizi

    V loni v květnu čelil premiér kritice domácích i zahraničních politiků a také veřejnosti, a to kvůli rozhovoru s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem, který odvysílala stanice Rete 4. Kanál patří do mediální skupiny Mediaset, jejímž hlavním akcionářem je Berlusconiho rodina. Podle italských médií dostal ruský ministr zahraničí Lavrov v programu Zona Bianca velký prostor pro šíření ruských postojů a moderátor mu příliš neoponoval.

    Předseda italské Demokratické strany Enrico Letta označil rozhovor za „hanbu pro celou Itálii“. Bývalý premiér Matteo Renzi označil Lavrovovo vystoupení za „představení, které haní naši demokracii“, a za „megafon ruské propagandy“.

  • 13.Berlusconi a Putin

    Silvio Berlusconi s Vladimirem Putinem na anektovaném Krymu v roce 2015 Silvio Berlusconi s Vladimirem Putinem na anektovaném Krymu v roce 2015 | Profimedia

    Silvio Berlusconi měl dlouho velmi blízko k ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi. Označoval ho za svého přítele a v minulosti ho hostil ve své vile na Sardinii. „Putin jako vůdce je naprostá světová jednička,“ pochválil svého přítele ještě v roce 2015. Na začátku dubna 2022 Berlusconi prohlásil, že ho Putinovo rozhodnutí rozpoutat válku na Ukrajině „zklamalo a zabolelo“.

ANOrozkradanidotaci ( 15. června 2023 17:14 )

Jako Babišův poskok ovládáš češtinu jako on.

ANOrozkradanidotaci ( 15. června 2023 13:59 )

Hlavně, že si ho umíš vychutnat.

ANOrozkradanidotaci ( 14. června 2023 21:26 )

Češi mluví česky, na rozdíl od soudruha estébáka Babiše.

ANOrozkradanidotaci ( 14. června 2023 07:51 )

Máš vybraný vkus. Slovenské jsou lepší, než české?

ANOrozkradanidotaci ( 13. června 2023 22:17 )

To potřebuješ vědět, aby jsi si ho mohl zase fotit dírou v plotě jako každý socan.
A potom nad tou fotkou...To bude slast, že?

Zobrazit celou diskusi