Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zavraždili Krejčířova likvidátora (†50)! V JAR rozstříleli jeho auto, zabili i syna (†28)

Autor: mav, inf - 
20. března 2023
18:35

V okruhu uprchlého mafiána Radovana Krejčíře v Jižní Africe došlo k další vraždě. Terčem byl Cloete Murray (†50), který likvidoval Krejčířovy firmy, zatímco Čech nastoupil do vězení.

Murray jel v sobotu z Johannesburgu domů do Pretorie. V SUV Toyota Prado s ním jel i jeho syn Thomas (†28), který rovněž pracoval v jeho firmě. Neznámí útočníci na motorce je dojeli na dálnici a auto rozstříleli. Syn byl mrtvý na místě, otec zemřel v neděli v nemocnici.

„Cifršpion“ Cloete Murray měl coby úředně přidělený likvidátor na starosti různé firmy v úpadku – dělal pořádek v jejich účetnictví a hledal stopy kriminality. Například řešil společnosti napojené na kontroverzní bratry Guptovy (kteří popírají obvinění z korupce; zatím jsou ve vazbě v Dubaji).

Také působil v kauze firmy Bosasa, jak připomněla BBC. Ta zajišťovala pro vládu služby ve vězeňství a vyšetřují se obvinění, že korumpovala politiky a úředníky. Případ vede nejvýš, jak to jen ve státě jde. Minulý prezident Jacob Zuma odmítl s vyšetřováním spolupracovat, jeho nástupce Cyril Ramaphosa dříve od firmy dostal v přepočtu přes tři čtvrtě milionu korun; roku 2018 je slíbil vrátit.

„Jeden pátek jsme mu předávali obsílku,“ vzpomínal Murray na svá jednání s mafiánským bossem Krejčířem. „Hodinu nebo dvě poté, co jsem odešel, mi řekl: ‚Hele, neexistuje, že mi předáš obsílku, dokud si se mnou nedáš braai (jihoafrický gril),“ citoval ho web rádia 702. „Domluvili jsme se na další pátek. Bohužel se za pár dní pokusil uprchnout ze země a bylo – žádné braai. Myslím, že by to byla fascinující konverzace. Lidi jako Radovan média vykreslují specifickým způsobem, ale často jsou vysoce inteligentní a je zajímavé si vyslechnout jejich pohled na svět a na život. Všichni se jeví velmi okouzlující, ale musím říci, že ten šarm docela rychle zmizí, jakmile se začnete blížit ke konfliktní situaci. To pak často vidíte temnou stránku…“

Policie teprve řeší, zda má Murrayho vražda s některou kauzou souvislost. Byly však snahy ho odstranit z případu Bosasa.

Krejčíř si od roku 2016 odpykává 35letý trest odnětí svobody, mj. za přípravu vraždy, únos, mučení či drogové obchody; sedí ve věznici s nejpřísnější ostrahou. Z Česka uprchl během policejní razie v jeho černošské vile 18. června 2005, nějaký čas pobýval na Seychelách. Roku 2007 s falešným pasem dorazil do JAR, kde se brzy vypracoval do nejvyšších pater organizovaného zločinu.

Čelí ještě dalším soudům, například kvůli pokusu uprchnout z vazby. V lednu v tomto případě propustil svého obhájce a hodlá se hájit sám, uvedl jihoafrický server News365.

V Česku byl v nepřítomnosti odsouzen k patnácti letům vězení za tunelování státního podniku Čepro a za plánování vraždy. Krejčíř opakovaně usiloval o vydání do České republiky, obě země však nemají smlouvu o vydávání odsouzených. Neustále se také v jihoafrickém vězení něčeho domáhá, například soukromí nebo osmi různých lékařských specialistů.

Video  Fenomén Blesk: Radovan Krejčíř a jeho slavný útěk. Vrátí se někdy známý gangster do Česka?  - Videohub
Video se připravuje ...

Vladimir Danes ( 23. března 2023 11:32 )

Vzhledem k tomu že v posledních letech jsou největší zločinci ve vládách ,tak je jasný odkud vane vítr ....Mandela se asi obrací v hrobě,jaký má nástupce...

Uživatel_5407980 ( 21. března 2023 18:42 )

černošské vile co to zaměstnáváte za ***amoty neuměj ani psát najít článek bez chyb je pomalu už nadlidskej výkon

Uživatel_5634247 ( 21. března 2023 13:58 )

Ty už střelenej seš a pořadně

Uživatel_5634247 ( 21. března 2023 13:54 )

Už to nehul jelito

Lomikel ( 21. března 2023 05:00 )

jó, dělat exekutora, či likvidátora v Jižní Africe není procházka růžovou zahradou.

Zobrazit celou diskusi