Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pohřeb Benedikta XVI.: 100 tisíc věřících ve Vatikánu. Fiala a Klaus v prvních řadách

Aktualizováno -
5. ledna 2023
16:20
Autor: ČTK, mav - 
5. ledna 2023
06:50

Ve Vatikánu skončil pohřeb emeritního papeže Benedikta XVI., který byl v letech 2005 až 2013 hlavou katolické církve a 31. prosince ve věku 95 let zemřel. Smuteční obřad na Svatopetrském náměstí vedl papež František a účastnila se ho více než stovka kardinálů, několik stovek biskupů, stovky kněžích a až sto tisíc dalších věřících, včetně zahraničních politiků a několika monarchů. 

Tisíce lidí začaly již za tmy přicházet na Svatopetrské náměstí, první již kolem čtvrté hodiny ráno. Zatímco Vatikán i italskou metropoli halila hustá mlha, první věřící začali ještě před úsvitem procházet bezpečnostními kontrolami. Byli mezi nimi i němečtí věřící v tradičních bavorských krojích, kteří nesli vlajky regionu, ve kterém se Benedikt v Německu narodil. Podle údajů italských úřadů se pohřbu zúčastnilo až 100.000 lidí, více, než kolik činily původní odhady.

Video  Pohřeb Benedikta XVI.: S emeritním papežem se loučilo sto tisíc věřících  - reuters
Video se připravuje ...

Za Českou republiku se posledního rozloučení s Benediktem XVI. zúčastnil premiér Petr Fiala, místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (tedy předsedové ODS a KDU-ČSL), šéf poslanců ODS Marek Benda, designovaný velvyslanec v Itálii Jan Kohout, arcibiskupové Jan Graubner a Dominik Duka a biskupové Jan Vokál, Pavel Posád, Zdeněk Wasserbauer a Antonín Basler. A také dorazil režisér Jiří Strach. S premiérem v prvních řadách, vzadu za oltářem, stál i exprezident Václav Klaus. 

„Pan Bůh zaplať za jeho službu,“ tweetoval Jurečka po „výjimečném rozloučení“.

„Mám rád jeho teologická a filozofická díla, patřil k předním intelektuálním osobnostem naší doby. Jeho velikost ukazuje i jeho rozhodnutí odejít z papežského stolce,“ uvedl premiér Fiala, jenž se dříve coby politolog věnoval i politické dimenzi náboženství.

Čeští představitelé na pohřbu papeže Benedikta. Čeští představitelé na pohřbu papeže Benedikta. | Úřad vlády, Jarmila Hluchá

Na smuteční obřad odletěl také úřadující slovenský premiér Eduard Heger, maďarská prezidentka Katalin Nováková a její kolegové z Polska Andrzej Duda a Portugalska Marcelo Rebelo de Sousa. Dorazili i belgický král Filip s chotí nebo španělská emeritní královna Sofía, matka současného krále Felipeho. Ti všichni se účastní jen neformálně - oficiální pozvání dostaly z Vatikánu jen dva státy. Italskou delegaci vede prezident Sergio Mattarella, z Benediktova rodného Německa dorazil prezident Frank-Walter Steinmeier, kancléř Olaf Scholz a bavorský premiér Markus Söder. Úcastnili se také zástupci pravoslavných církví, mimo jiné z patriarchátu v Konstantinopoli či v Moskvě, odkud by měl přijet metropolita Antonij.

Kněží při bohoslužbě za bývalého papeže Benedikta XVI. Kněží při bohoslužbě za bývalého papeže Benedikta XVI. | Reuters

Od pondělí bylo tělo bývalého papeže vystaveno v bazilice svatého Petra, hold přišlo vzdát na 200 tisíc lidí. Ve středu večer ho uložili do cypřišové rakve, spolu s listinou s latinsky psaným popisem Benediktova života a rovněž mincemi vyraženéými Vatikánem v době jeho pontifikátu. Rakev před devátou hodinou  ranní vynesli z baziliky. Spočinula na katafalku na náměstí u provizorního oltáře.

Sedm minut před začátkem bohoslužby se k varhanám přidal zpěv. Nato přišli vysocí církevní představitelé včetně papeže Františka. Toho přivezli na vozíku, posledních pár kroků došel s holí a bohoslužbu vede vsedě; čast kašlal. „Ve jménu otce, syna i ducha svatého...“ zahájil 9:30 liturgii znamením kříže a pozdravem Pokoj vám. 

Portugalsky i arabsky

„Benedikte, věrný příteli ženicha, kéž je tvá radost úplná, až uslyšíš jeho hlas definitivně a navždy,“ pronesl František. Jako ženich bývá v katolické církvi označován Ježíš Kristus. V průběhu mše, které se účastnilo 125 kardinálů, 200 biskupů a asi 3700 kněží, František také hovořil o Benediktově „moudrosti, láskyplnosti a oddanosti, kterou nás po léta obdarovával“.

Z většiny probíhala zádušní mše v latině, ale bylo dost výjimek. Druhé čtení bylo v angličtině, z prvního listu apoštola Petra, první kapitola, 3. - 9. verš. V dalších jazycích zaznělo pět přímluv-proseb: První v Benediktově rodné němčině, pak francouzsky, arabsky, portugalsky a italsky. Po desáté hodině následovala bohoslužba oběti.

Před tři čtvrtě na jedenáct Giovanni Battista Re, děkan kardinálského sboru, pokropil rakev svěcenou vodou. Také byla okouřena. Následně se jí chopilo dvanáct mužů a vzali ji zpátky do baziliky. Zástupy se s expapežem loučily dlouhým potleskem, František se předchůdci zblízka poklonil.

Následoval ještě obřad uvnitř za účasti malého kroužku hodnostářů. Před jednou hodinou Vatikán informoval, že byl Benedikt uložen do hrobky v kryptě Svatopetrské baziliky. Cypřišovou rakev tam vložili do zinkového pouzdra a do další, dubové rakve.

Svatopetrským náměstím zatím, jak začali někteří odcházet, se namísto varhan rozezněla dechovka - patrně z Benediktova rodného Bavorska.

Na spořádaný průběh pohřbu kromě uniformované i neuniformované policie Vatikánu i Itálie dohlíželi příslušníci polovojenské policie (carabinieri) a také na 500 dobrovolníků civilní ochrany, kteří měli za úkol především poskytovat informace.

Ačkoliv Benedikt XVI., občanským jménem Joseph Ratzinger, nezemřel za pontifikátu, protože v roce 2013 ze zdravotních důvodů rezignoval, byl jeho pohřeb v mnohém podobný pohřbům hlav katolické církve. 

Podle svého přání byl uložen v téže hrobce, v níž byl v roce 2005 pohřben papež Jan Pavel II., jehož ostatky ale byly z krypty v roce 2011 vyzdviženy kvůli blahořečení. Pohřbu Jana Pavla II. se v roce 2005 na náměstí svatého Petra účastnilo na 300.000 lidí a na různých místech v Římě tehdy obřad sledovaly na velkoplošných obrazovkách na dva miliony lidí.

dynaty ( 5. ledna 2023 21:40 )

třeba začali věřit na peklo a dělají vše, aby v něm neskončili

dynaty ( 5. ledna 2023 21:36 )

uschi

dynaty ( 5. ledna 2023 21:35 )

vychytralý s vychytralejším

dynaty ( 5. ledna 2023 21:33 )

Uživatel_5522193 ( 5. ledna 2023 20:12 )

Za státní peníze do každé zadele to je banda pokrytců 🙈

Zobrazit celou diskusi