Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Exploze v centru Istanbulu: 6 mrtvých a 81 zraněných. Útočit měla žena, policie zadržela 46 osob

Aktualizováno -
14. listopadu 2022
13:51
Autor: ČTK, Mii - 
13. listopadu 2022
15:00

Exploze na rušné ulici pro pěší v centru Istanbulu v neděli zabila šest lidí a 81 dalších zranila, uvedl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podle něj se jednalo o bombový útok, který „zavání terorismem“. V noci přišla zpráva o zadržení osoby podezřelé z odpovědnosti za atentát. Generální konzulát ČR v Istanbulu v nemá informace, že by mezi oběťmi a zraněnými byli čeští občané, sdělilo české ministerstvo zahraničí. Soustrast pozůstalým vyjádřila řada zemí včetně České republiky.

K výbuchu došlo v obchody a restauracemi lemované ulici Istiklal kolem 16:20 místního času (14:20 SEČ). Na místo byli vzápětí vysláni záchranáři, hasiči a policie. Istanbulský guvernér Ali Yerlikaya na twitteru informoval, že podle prvních informací čtyři lidé přišli o život a dalších 38 jich bylo zraněno. Vzápětí turecký prezident Erdogan uvedl, že podle nových informací zahynulo šest lidí a 53 dalších bylo zraněno, později byla bilance upravena na 81 raněných. Turecká státní tisková agentura Anadolu informovala, že vyšetřováním výbuchu bylo pověřeno pět prokurátorů.

Video  Exploze v Istanbulu: Bezpečnostní kamery ukázaly moment výbuchu.  - Reuters
Video se připravuje ...

„Pachatelé tohoto odporného útoku budou odhaleni,“ uvedl Erdogan dvě hodiny po výbuchu. A zdůraznil, že útočníci budou potrestáni. Také poznamenal, že podle prvních informací v útoku „hrála roli žena“. „Snahy porazit Turecko a turecký lid prostřednictvím terorismu dnes selžou stejně jako včera a stejně jako i zítra,“ řekl prezident na tiskové konferenci. „Bylo by nesprávné tvrdit, že se nepochybně jedná o teroristický útok, ale první vývoj a první informace od mého guvernéra jsou takové, že to zavání terorismem,“ dodal.

V tureckých médiích se objevily fotografie jisté osoby, podle všeho ženy, která položila balíček u záhonu na ulici Istiklal, kam lidé rádi chodí nakupovat nebo do restaurací.

Údajná strůjkyně útoku v Istanbulu (13. 11. 2022) Údajná strůjkyně útoku v Istanbulu (13. 11. 2022) | reprofoto Twitter

Během noci na pondělí přišla zpráva, že turecká policie zatkla člověka, který nese odpovědnost za nedělní explozi v Istanbulu. S odvoláním na tureckého ministra vnitra Süleymana Soylua o tom informovala agentura AFP. „Podle našich závěrů nese odpovědnost za atentát teroristická organizace PKK (Strana kurdských pracujících - pozn. red.),“ řekl Soylu.

Policie v pondělí dopoledne uvedla, že zadrženou osobou je skutečně ona žena. Celkem bylo zadrženo v souvislosti s útoku 46 lidí. Žena je podle policie syrská občanka, která vypověděla, že ji vycvičili kurdští radikálové.

PKK dnes popřela, že by byla do bombového útoku jakkoli zapletena, a prohlásila, že neútočí na civilisty. „Pro nás nepřipadá v úvahu jakkoli cílit na civilisty,“ uvedla PKK. „Je dobře známo, že s touto událostí nemáme nic společného, že si nebereme za terč civilisty a že odmítáme akce, které tak činí,“ uvedla PKK v prohlášení, které zveřejnila agentura Firat blízká této organizaci.

Strana kurdských pracujících vede od roku 1984 boj za autonomii Kurdů. Během konfliktu zahynulo více než 40 000 lidí. Turecko, Spojené státy a Evropská unie považují PKK za teroristickou skupinu.

Videa zveřejněná na sociálních sítích zachytila hlasitý výbuch a šlehající plameny. Na řadě dalších záběrů z následků exploze jsou vidět i oběti ležící na ulici plné střepů z vysypaných výloh. Rušnou třídou v době exploze procházelo mnoho lidí, kteří se vzápětí dali na útěk. Třída byla uzavřena a obchody zavřeny. Turecký Červený půlměsíc informoval, že kvůli množství zraněných byly do okolních nemocnic převezeny další zásoby krve.

„Když jsem uslyšel výbuch, zkameněl jsem. Lidé ztuhli a dívali se na sebe, pak začali utíkat pryč. Co jiného můžete dělat,“ řekl pětačtyřicetiletý Mehmet Akus, který pracuje v jedné z místních restaurací.

Padesát lidí s lehčími zraněními zdravotníci z nemocnice už propustili. Pět lidí leží na jednotce intenzivní péče, dva z nich jsou v kritickém stavu, uvedly úřady v Istanbulu. Na běžném oddělení je 31 zraněných.

Kondoloval i Lipavský

Turecký úřad pro dohled nad sdělovacími prostředky dočasně omezil informování o výbuchu. Turecká média tak nemohou ukazovat videa zachycující okamžik výbuchu nebo jeho následky. Turecká nejvyšší rada pro rozhlasové a televizní vysílání podobné zákazy po útocích a nehodách zavedla i v minulosti.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský na twitteru napsal, že jej exploze v Istanbulu hluboce šokovala. „Mé myšlenky míří k obětem, pozůstalým rodinám a všem těm, kteří truchlí,“ uvedl, přičemž vyjádřil Turecku nejhlubší soustrast.

Řada dalších zemí, včetně Řecka, Egypta, Ukrajiny, Ázerbájdžánu a Pákistánu, také vyjádřila soustrast pozůstalým a útok odsoudila. Předseda Evropské rady Charles Michel označil zprávy přicházející z Istanbulu za strašné, kondoloval obětem a uvedl, že je v myšlenkách s obyvateli Turecka.

Turecko bylo v letech 2015 až 2017 zasaženo řadou smrtících bombových útoků, které spáchala teroristická skupina Islámský stát a zakázané kurdské skupiny.

samuray ( 13. listopadu 2022 20:33 )

Tak přesně tohle jsem chtěl taky napsat. Jejich reakce ale bude přesně opačná.

fesak2 ( 13. listopadu 2022 17:29 )

z 90% to bouchá tam, kde jsou oni

frantacizek ( 13. listopadu 2022 17:04 )

pač v neděli bývají venku, mají volno, čiže v těchto místech - restaurací a nákupních center..

frantacizek ( 13. listopadu 2022 17:03 )

no hlavně tam máme holky-Češky-modelky, tak Blesku zjišťuj přes ambasádu, doufám, že tam u toho nebyly..

Zobrazit celou diskusi