Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Musk po žalobě zase otáčí. Twitter koupí za původní astronomickou částku, navrhl

Aktualizováno -
4. října 2022
22:25
Autor: ČTK - 
4. října 2022
19:09

Internetová společnost Twitter dnes potvrdila, že obdržela nabídku od miliardáře Elona Muska, který chce provozovatele sociální sítě koupit za původně dohodnutou cenu 54,20 dolaru za akcii. Transakce celý podnik ohodnocuje na 44 miliard dolarů (zhruba 1,1 bilionu Kč). Akcie Twitteru dnes posílily o 22,3 procenta a obchodování uzavřely na 52,02 USD. Za dva týdny měl původně kvůli této problematické transakci mezi společností Twitter a Muskem začít soud, připomíná agentura AFP.

Musk se na koupi Twitteru dohodl letos v dubnu. V červenci však oznámil ukončení dohody, které zdůvodnil tím, že mu firma neposkytla údaje ohledně falešných a spamových účtů na své stejnojmenné sociální síti. Společnost Twitter následně Muska zažalovala. Obvinila jej z porušení podmínek dohody a požádala soud, aby nařídil dokončení transakce za sjednanou cenu.

Firma označuje Muskovy důvody pro zrušení dohody za pouhé záminky a jeho postup podle ní souvisí spíše s poklesem cen akcií na burze. Dnes cena akcií Twitteru před pozastavením obchodování stoupla o téměř 13 procent na 47,95 dolaru.

„Obdrželi jsme dopis. Záměrem společnosti je tuto transakci uzavřít za stanovenou cenu,“ uvedl mluvčí provozovatele sociální sítě.

Podle zdrojů navrhl Musk dokončení transakce za původní cenu v dopisu zaslaném společnosti Twitter. „Je to jasná známka toho, že Musk poznal, že vítězství nad vedením Twitteru u soudu je velmi nepravděpodobné a že tato transakce v hodnotě 44 miliard dolarů se tím či oním způsobem uskuteční,“ uvedl analytik Dan Ives ze společnosti Wedbush.

Video  Elon Musk a projekt Starlink  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi