Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Supersummit lídrů EU v Praze: Zemana čeká setkání s Orbánem, Fialu oběd s Trussovou

Aktualizováno -
4. října 2022
15:35
Autor: ČTK, Mii - 
4. října 2022
15:22

Tři dny před začátkem schůzky prezidentů a premiérů zemí Evropské unie v Praze není jasné, zda bude mít nějaký společný výstup. Předseda Evropské rady Charles Michel předložil členským zemím návrh písemného prohlášení, většina států však podle diplomatických zdrojů dává přednost neformálnímu charakteru jednání bez závěrečného komuniké. Rozhodnout by se mělo ve středu na schůzce velvyslanců členských zemí v Bruselu. Jisté už nicméně je, s kým se potkají čeští politici - prezidenta Miloše Zemana čeká maďarský premiér Viktor Orbán, premiéra Petra Fialu (ODS) zas britská předsedkyně vlády Liz Trussová.

Neformální jednání lídrů nemohou podle pravidel EU přijímat závazné závěry, jejichž schválením končí klasické unijní summity. V řadě případů se však šéfové států a vlád shodnou na společném prohlášení, které shrnuje hlavní témata jednání.

Udělali to třeba na jaře ve francouzském Versailles, kde jednali zejména o dopadech ruské invaze na Ukrajinu. Pokračující ruská agrese vůči sousední zemi bude jedním z klíčových témat diskusí také v Praze.

Michelův kabinet v pondělí předložil státům návrh prohlášení, které má ČTK k dispozici. Vedle již několikrát zopakovaného odsouzení ruské invaze na Ukrajinu včetně anexí jejího území se v něm hovoří o společných opatřeních v boji proti vysokým cenám energií. Lídři by podle návrhu mohli vyzvat Evropskou komisi, aby připravila „funkční řešení k omezení cen za pomoci cenového stropu na plyn“ či urychlila jednání s dodavateli, kteří mají nahradit výpadek ruského plynu.

Diplomaté většiny členských zemí však nechtějí necelé tři týdny před řádným bruselským summitem, který se bude věnovat obdobným tématům, vstupovat do obvykle složitých vyjednávání o každé slovo v textu, jehož příprava by mohla zastínit samotnou debatu v Praze. Podle jednoho z diplomatů může být vedle toho problémem právě zmínka o cenovém stropu na plyn, který některé státy v čele s Německem odmítají.

Velvyslanci členských zemí budou konečný osud společného komuniké probírat ve středu. Podle jednoho z unijních činitelů citovaného bruselským webem Politico by Michel mohl celou věc vyřešit tak, že závěry schůzky shrne v ještě méně formálním vlastním prohlášení.

Schůzky Zemana i Fialy

Ať už prohlášení proběhne či nikoliv, summit bude příležitostí pro české politiky setkat se s vrcholnými špičkami EU. Prezident Miloš Zeman se například setká se srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem a maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Potvrdil to ředitel hradní diplomacie Rudolf Jindrák.

S Vučičem se bude český prezident bavit o zřízení českého domu v Bělehradě. Zeman se o jeho otevření dlouhodobě zasazuje. S jeho zřízením je spojena i jeho případná návštěva Srbska. S Orbánem se chce Zeman podle Jindráka rozloučit před koncem svého mandátu. Naposledy se s ním sešel loni v září nedlouho před svou dlouhodobou hospitalizací. Zeman k zástupcům EU promluví na neformální večeři.

Premiér Petr Fiala (ODS) zas bude ve čtvrtek jednat v pražské Kramářově vile s britskou premiérkou Liz Trussovou, se kterou jej čeká i společný oběd. S Fialou budou diskutovat o Ukrajině, ale také o bilaterální spolupráci obou zemí a spolupráci Velké Británie s Evropskou unií.

Pozvánku na jednání EPC v Praze dostali zástupci 44 zemí, vedle 27 členů EU mezi ně patří i Spojené království.

Video  Fiala: Podporujeme Fischera, Nerudovou a Petra Pavla. Vlastního prezidentského kandidáta SPOLU nepostaví  - ČTK
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi