Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Čaputová na kole na Moravě, Johnson na líbánkách, Macron na skútru: Takhle si užívají dovolenou světoví lídři

  • Autor: vja - 
    16. 8. 2022
    05:30

    I hybatelé světové politiky potřebují někdy zpomalit a trochu si odpočinout. A to často i ve chvílích, kdy se to dle názorů široké veřejnosti zcela nehodí. Kdo ze známých zahraničních státníků preferuje rodinnou dovolenou a kdo si raději zařádí u moře na vodním skútru? A kam zamířila Zuzana Čaputová? Podívejte se, jak zahraniční premiéři a prezidenti prožívají prázdniny.

  • 1.Boris Johnson: Svatební cesta do Řecka

    Britský premiér si letošní léto užívá skutečně naplno. Během posledních dvou týdnů se svou ženou Carrie vyrazil již na druhý dovolenkový pobyt, tentokrát do Řecka. Předchozí pobyt v prostředí slovinských Alp pojal pár jako náhradu za líbánky, které si minulý rok kvůli epidemii koronaviru nemohli užít bezprostředně po svatbě. K tomuto účelu si zvolili vyhlášené letovisko Vila Planinka v malebné oblasti Jezersko. Resort zasazený do údolí ve své brožuře láká na „rovnováhu energií“ a dobrou dostupnost z hlavního města Lubljana.

    „Užili jsme si naprosto překrásný pobyt,“ uvedl Johnson pro místní média. „Zdolali jsme každou dostupnou horu, zaplavali si v jezerech, vyjeli si na kole a celkově si vše velmi užili.“

    V Řecku byl pár zachycen při nákupu v pobřežním městě Nea Makri nedaleko Athén. Několik hodin cesty od zmíněného města přitom otec premiéra Stanley Johnson vlastní vilu. Očekává se tedy, že Johnsonovi zamíří k rekreaci právě tam.

    Dovolená se ženou přitom není jedinou odpočinkovou činností, které se Johnson toto léto věnoval. Stihl již uspořádat zahradní slavnost na Downing Street či zážitkový let ve stíhacím letounu Eurofighter Typhoon.

    Radost z rekreace však s Johnsonem nesdílí řada jeho politických kolegů. Mary Kelly Foy, labouristická poslankyně za město Durham, se k premiérově ležérní náladě poměrně ostře ohradila na Twitteru. „Čtvrtek: Oznámit nulovou pomoc pro lidi potýkající se s rostoucími náklady na bydlení. Sobota: Dovolená v Řecku. Vysmívá se vám,“ napsala.

    Video  Carrie Johnson - Kdo je třetí manželka Borise Johnsona?  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 2.Eduard Heger: Chorvatsko

    Slovenský předseda vlády se podobně jako jeho český protějšek vydal za letním sluncem do Čechy i Slováky oblíbeného Chorvatska.Petrem Fialou se dokonce společně vypravil do Splitu na setkání s chorvatským premiérem Andrejem Plenkovićem. Společně prý probírali momentálně palčivé téma inflace, války na Ukrajině a rostoucí ceny energií. Nezapomněl ani zmínit, že Čechy i Slováky zajisté potěší Chorvaty plánované zavedení eura.

    V rámci své rekreace však Heger neopomenul ani Slovensko. Druhý srpnový víkend se s rodinou vydal na folklórní festival v Bachledově dolině. Účastníkům akce vzkázal, že tradice považuje za důležité dědictví, o které je potřeba patřičně pečovat. Zároveň projevil radost nad momentálním stavem kulturních událostí, které se konečně po koronavirové odmlce mohou konat bez omezení.

    Slovenský premiér Eduard Heger s rodinou vyrazil na folklorní festival Slovenský premiér Eduard Heger s rodinou vyrazil na folklorní festival | facebook Eduarda Hegera

  • 3.Emmanuel Macron: Prezident na skútru

    Podle oficiálního vyjádření svých poradců by si francouzský prezident Emmanuel Macron měl momentálně užívat „studijní volno“. Nedávno pořízené fotografie z Francouzské riviéry však ukazují, že jeho dovolená je o poznání dobrodružnější záležitostí.

    Rozruch v řadách environmentálně zaměřených členů vlády vzbudila zejména série fotografií, na kterých prezident dovádí na vodním skútru. Těmito byl následně označen za ekologického pokrytce, jelikož nedlouho před tím apeloval na své krajany, aby se snažili co nejvíce šetřit energiemi z důvodu udržitelnosti životního prostředí a zachování zásob plynu a pohonných hmot v souvislosti s válkou na Ukrajině. „Potvrzuje to jenom domněnku, že prezident vůbec nerozumí klimatické krizi. A v dnešní době je doslova zločinné jí nerozumět,“ uvedla zelená poslankyně Sandrine Rousseau.

    Projížďky na vodním skútru patří mezi oblíbené Macronovy dovolenkové koníčky již minimálně od roku 2017. Nedávno se však objevila fotografie, na které Macron vyměnil stroj žíznivý po benzinu za kánoe. Očekávalo se tedy, že s ohledem na momentálně probíhající energetickou krizi se snaží v očích široké veřejnosti působit alespoň trochu solidárně.  Zdá se však, že v tradičním letovisku francouzských prezidentů Fort de Brégançon zůstává vše při starém.

    Macronovi na dovolené Macronovi na dovolené | Profimedia.cz

  • 4.Joe Biden s rodinou

    Na rozdíl od francouzské hlavy státu se prezident USA Joe Biden rozhodl pojmout letní dovolenou poněkud více odpočinkově a v rodinném duchu. Společně se svou ženou Jill, synem Hunterem, snachou Melisou a vnukem Beau se vydal na ostrov Kiawah v Jižní Karolíně.

    Prezidentské letní prázdniny jsou v USA již zavedenou tradicí. Například George W. Bush často trávil srpen odklízením křovin na svém texaském ranči, Barack Obama tříbil svůj golfový um na massachusettském ostrově Martha's Vineyard a Donald Trump trávil čas ve svém soukromém golfovém klubu v New Jersey.

    Přestože Bílý dům neposkytl další informace k prezidentovu prázdninovému rozvrhu, ví se minimálně to, že Biden s rodinou bude na ostrově ubytován v domě svého blízkého přítele. Rovněž je pravděpodobné, že využije rozlehlého golfového hřiště, jež sousedí s uzavřenou komunitou, kde bude po většinu svého pobytu setrvávat.

    Zatímco je Biden mimo oválnou pracovnu, Sněmovna reprezentantů bude hlasovat o schválení zákona, jenž se týká mnohých z Bidenových priorit, včetně historicky nejvýznamnější investice do boje proti klimatickým změnám ve výši zhruba 369 miliard dolarů. Taktéž je v plánu projednat prodloužení dotací pro osoby zasažené pandemií koronaviru. Ty by mohly pokrýt výdaje za zdravotní pojištění až pro 13 milionů Američanů.

    Joe Biden Joe Biden | Reuters

  • 5.Zuzana Čaputová na Moravě

    Ve sportovním duchu se rozhodla strávit zbytek dovolené po návratu z Francie prezidentka Slovenska Zuzana Čaputová. Společně se svým partnerem vyrazila na cyklotoulky po Malých Karpatech, Záhoří a Jižní Moravě.

    „Bicykl je skvělý způsob, jak poznat krajinu a při tom udělat i něco pro své zdraví a životní prostředí,“ uvedla s přáním hezkého léta na svém facebookovém profilu.

    Dovolenou přitom předem nikomu neoznámila, vyhnula se tedy všem oficialitám v místě návštěvy a objektivům kamer a fotoaparátů. Dohromady prý ujeli již 240 kilometrů a navštívili mimo jiné krajinu okolo toku řeky Moravy, trojmezí Česka, Rakouska a Slovenska, Lednicko-Valtický areál či Mikulov.

    Zuzana Čaputová si s přítelem vyrazila na cyklovýlet Zuzana Čaputová si s přítelem vyrazila na cyklovýlet | facebook Zuzany Čaputové

  • 6.Justin Trudeau v Kostarice

    Exotickou Kostariku zvolil k oddychu od náročné práce kanadský premiér Justin Trudeau s rodinou.  Na stejné místo se podle vyjádření Trudeauovy kanceláře premiérova rodina vrací již od jejich vánočního pobytu v roce 2019, přičemž za výdaje spojené s ubytováním si zodpovídá sám Trudeau.

    Komplikovanější je to již se způsobem dopravy do destinace. Vlivem striktních bezpečnostních opatření totiž musí Trudeau cestovat prostřednictvím letounu Kanadského královského letectva, přičemž podobný rodinný výlet vládu právě kvůli dopravě posledně vyšel na astronomických 57 000 dolarů. Do vyčíslené částky přitom nespadá ohodnocení nezbytného personálu.

    Premiér uvedl, že nadcházející dovolenou konzultoval s úřadem etického komisaře a během svého pobytu bude průběžně informován ohledně jakýchkoliv nadcházejících jednání.

    Kanadský premiér Justin Trudeau. Kanadský premiér Justin Trudeau. | Reuters

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

buban ( 16. srpna 2022 21:14 )

Velmi nevážený administrátore, kteréhopak zasloužilého komára jste potomkem, že lustrujete příspěvky diskutérů na bulváru, byť jsou psány slušně a bez vulgarismů?

bullshit ( 16. srpna 2022 13:29 )

Koukám, že vše je tak nějak "utajené". Jedou na dovolenou, nedávají každý pšouk na net a hned je to "utajované". Dejte už s tím pokoj...

Zobrazit celou diskusi