Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šéf al-Káidy zlikvidovaný na balkoně: „V té vile jsem bydlel a pařil!“ poznal americký veterán

Autor: mav - 
6. srpna 2022
18:14

V Kábulu vyrostly, nezřídka za západní peníze, pěkné domy pro diplomaty a zahraniční pracovníky všeho druhu. Jedním z nich byl Dan Smock (48), jenž se několik let podílel na americké rozvojové pomoci. Teď si s hrůzou uvědomil, že jeho někdejší domov obýval spoluzakladatel a druhý šéf teroristické sítě al-Káida – a že právě na jeho balkoně ho zlikvidovala americká raketa.

„Rozhodilo mě, když jsem se dozvěděla, že šéf al-Káidy žil a zemřel asi 200 metrů od mého někdejšího domova,“ tweetovala afghánská korespondentka Guardianu Emma Graham-Harrisonová. „Kam se to ale hrabe na Dana Smocka…“ dodala. Američana vypátrala a pořídila s ním rozhovor.

Smock dřív sloužil v amerických ozbrojených silách v Iráku, do Afghánistánu v minulé dekádě dorazil už jako civilista, spolupracovník vládní agentury USAid. V letech 2012-14 bydlel s dalšími kolegy v kábulské čtvrti Šerpúr.

„Když jsem viděl zprávy, říkal jsem si, že to je můj dřívější dům,“ svěřil se veterán. „Ty vily jsou křiklavé jako prase, ale jedinečné, a tahle obzvlášť, postavili ji na úzkém půdorysu.“

To se ještě nevědělo, kdo byl terčem útoku. Až v pondělí prezident Joe Biden oznámil, že tam dron CIA zlikvidoval nikoho menšího než nejhledanějšího teroristu světa, Ajmana Zawáhirího (Zavahrího).

„Bylo to neuvěřitelné. Ano, věci se mění, věci se mění rychle, ale až na takové úrovni? To je trochu moc. Veřejný nepřítel číslo 1, na jehož hlavu je odměna 25 milionů dolarů, doslova žije tam, kde dřív vy. Pořád si představuji, jak pobýval v těch samých místnostech,“ pokračoval Smock.

„Zprávy mluvily o tom, jak CIA zjistila, že rád chodil na balkon. ‚Jasně, že rád, byl to pěkný balkon,‘ pomyslel jsem si hned. Když se kábulský smog zvedne, můžete ráno vidět hory,“ komentoval veterán.

Falešný pocit soukromí

Na balkon prý sám nainstaloval bambusové rohože pro trochu soukromí – a z fotek po úderu se jeví, že tam pořád ještě byly. „Měli jste pocit, že tam můžete relaxovat a nikdo si nevšimne, kdo jste, pokud nedává opravdu bedlivý pozor. Ale teď ho někdo evidentně dával,“ komentuje zprávy o tom, kterak špioni CIA či jejich spojenci několik měsíců pozorovali dům a vysledovali, jak se jeho zvláštní osazenstvo chová.

Zawáhirího manželka se snažila být opatrná a nepoutat venku pozornost, on sám z domu vůbec nevycházel – jen na osudný balkon, a to zpravidla po ranní modlitbě. Rakety ho zlikvidovaly ve čtvrt na sedm místního času.

V domě žil v Danových časech půltucet zahraničních pracovníků, z bezpečnostních důvodů rodiny nechávali doma. K dispozici měli jen pár místností.

„S pár spolubydlícími jsem se o tom teď bavil. Povedlo se nám vyhrabat nějaké staré fotky. Většinou jsou rozmazané a plné opilých lidí…“ vzpomíná na bujarý život ve volném čase – což si ovšem vyžádala bezpečnostní situace. „Ven jsme moc nemohli, tak jsme tam prostě byli spolu. Jako studentské mejdany na privátě – není co dělat, nikam nemůžete, ale alkohol se sehnat dá…“ cituje ho server Daily Beast.

Zatímco Bílý dům velebí zdařilou operaci a likvidaci šéfa al-Káidy, Smock v tom tolik naděje nevidí: „Jako Sisyfos, co pořád tlačí ten po*raný balvan do kopce. Pořád jdeme po vysokých cílech s tím, že když zabijeme vůdce, spraví se to. Ale nespraví,“ argumentuje. Americké peníze platily dům, který pak stejně obsadili teroristé, a pokrok rozvojové pomoci v Afghánistánu zase přišel vniveč, sotva Kábul dobyl Tálibán. „Balvan se přes nás zase převalil,“ uzavírá.

Video  Co je hnutí Talibán?  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi