Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Ukrajinci utíkají k hranicím: Polsko otevře první centra pro uprchlíky, pomoc slibuje i Slovensko

Autor: ČTK - 
24. února 2022
12:35

Ukrajina se podle polského prezidenta Andrzeje Dudy stala obětí brutálního, nevyprovokovaného a neopodstatněného útoku ze strany Ruska. Duda Ukrajině slíbil, že ji její západní spojenci nenechají bez podpory. Polské ministerstvo zahraničí pak vyzvalo Poláky k okamžitému odjezdu z Ukrajiny. Nad polskou pohraniční obcí Medyka se podle agentury Reuters rozezněly sirény a zástupce ministerstva zahraničí oznámil, že Polsko začne otevírat přijímací centra pro uprchlíky z Ukrajiny. Také Slovensko podle premiéra Eduarda Hegera poskytne pomoc lidem, kteří prchají z Ukrajiny před válkou. Slováky předseda vlády vybídl, aby pro ně měli pochopení a soucit.

„Spolupracujeme s našimi spojenci z NATO a Evropské unie, společně odpovíme na brutální ruskou agresi a nenecháme Ukrajinu bez podpory,“ napsal dnes Duda na twitteru.

Polské ministerstvo zahraničí vyzvalo všechny Poláky, kteří jsou nyní na Ukrajině, k okamžitému návratu. Mají se zaregistrovat do elektronického systému ministerstva a sledovat informace. Systém umožňuje úřadu kontaktovat všechny zaregistrované a poskytnout případnou pomoc. Vládní mluvčí sdělil, že polská diplomatická mise na Ukrajině zůstane otevřená „tak dlouho, jak to bude možné“.

Nad obcí Medyka se dopoledne rozezněly sirény. Tamním hraničním přechodem do Polska odcházejí lidé z Ukrajiny.

Náměstek polského ministra zahraničí Pawel Szefernaker řekl, že „v příštích hodinách se začnou otevírat přijímací centra pro uprchlíky“. V první fázi jich bude u hranice osm a budou poskytovat jídlo, zdravotní pomoc a informace.

Polský premiér Mateusz Morawiecki uvedl, že Evropská unie by měla přijmout „nejtvrdší možné sankce proti Rusku“. Dodal, že podpora Ukrajiny musí být „skutečná“. Dnes večer se v Bruselu koná mimořádný summit sedmadvacítky.

Dnes ráno se kvůli ruskému útoku na Ukrajinu sešel polský vládní výbor pro národní bezpečnost a obranu. V jeho čele stojí vicepremiér a předseda nejsilnější polské politické strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński.

Šéf slovenské vlády na facebooku uvedl, že „Rusko zaútočilo na slabšího, jehož jediným proviněním je to, že chtěl žít mírumilovně podle svých představ jako jiné svrchované národy“. Jménem slovenského kabinetu jednání ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho spolupracovníků se „vší rozhodností“ odsoudil. Dodal, že absolutní prioritou je nastolení míru. „Dnes však víme, že je možné ho dosáhnout jen tím, že demokratické státy budou mít vůči diktaturám a despotům vojenskou převahu a jejich odvetné kroky za agresi budou mít silnou odstrašující sílu,“ napsal Heger.

Slovensko podle premiéra poskytne pomoc lidem, kteří prchají z Ukrajiny před válkou. Slováky předseda vlády vybídl, aby pro ně měli pochopení a soucit. Heger to řekl novinářům po jednání bezpečnostní rady státu. Slovensko-ukrajinská hranice o délce 98 kilometrů je vnější hranicí EU i schengenského prostoru volného pohybu osob.

Podle ministra obrany Jaroslava Nadě slovenská armáda vyčlenila do 1500 vojáků na pomoc policii pro případ náporu uprchlíků na této hranici.

Slovenský ministr vnitra Roman Mikulec doplnil, že Bratislava je v souvislosti s případnou migrační vlnou připravena ke stávajícím hraničním přechodům otevřít na hranici s Ukrajinou i další registrační místa. Řekl, že situace na hranicích s východním sousedem Slovenska je nyní normální.

Slovenská média dříve informovala, že na ukrajinské straně hranice u Užhorodu se vytvořila dlouhá kolona čekajících vozidel.

„Lze téměř s jistotou předpokládat, že ruská agrese vyžene ze země mnohé Ukrajinky a Ukrajince. Ti, kteří prchají před válkou, si podle mezinárodních zákonů zaslouží pomoc. Slovenská republika bude zodpovědně plnit principy solidarity a lidskosti,“ řekl Heger.

Ministerstvo vnitra v prohlášení uvedlo, že vstup na Slovensko z Ukrajiny bude po individuálním posouzení povolen i osobám, které nebudou mít u sebe platný cestovní doklad.

Vrcholní politici Slovenska už dříve během dne nynější útok ruské armády na Ukrajinu odsoudili.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó na svém facebookovém profilu napsal, že „válka je ten nejhorší scénář a že úkolem je nyní jako vždy zajistit bezpečnost maďarského lidu“. Maďarský premiér Viktor Orbán patří mezi největší stoupence Vladimira Putina v Evropské unii, šéf Kremlu ho naposledy přijal začátkem tohoto měsíce.

Maďarsko chce vyslat k hranici s Ukrajinou vojáky z bezpečnostních a humanitárních důvodů, ale dnes ráno podle agentury Reuters je zatím vidět nebylo. Maďarský ministr obrany Tibor Benkö ve středu řekl, že se Maďarsko musí připravit přijmout v případě potřeby tisíce uprchlíků.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes nad ránem SEČ oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu. Ve středu ho lídři východoukrajinské separatistické Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky požádali, aby jim pomohl odvrátit „agresi ze strany ukrajinské armády“. Z různých částí Ukrajiny jsou hlášeny výbuchy, dělostřelecká palba i použití další vojenské techniky.

Video  Šílence je zapotřebí izolovat, vzkázal Zeman. Odsoudil agresora Putina, podpořil Ukrajinu  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa