Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Biden k Ukrajině: Katastrofální ztráty a lidské utrpení! Západ ladí další kroky vůči Rusku

  • Autor: ČTK,pom - 
    Aktualizováno -
    24. 2. 2022
    12:25
    24. 2. 2022
    08:13

    Odpovědnost za budoucí oběti na životech a lidské utrpení leží po začátku ruské vojenské operace na Ukrajině pouze na Ruské federaci, uvedl americký prezident Joe Biden. USA a jejich spojenci na kroky Moskvy podle něj odpoví jednotně a rozhodně. Útok ostře odsoudili i čelní představitelé evropských zemí, polský prezident Andrzej Duda uvedl, že se Ukrajina stala obětí brutálního, nevyprovokovaného a neopodstatněného útoku. Britský premiér Boris Johnson napsal, že si Vladimir Putin zahájením nevyprovokovaného útoku na Ukrajinu zvolil cestu krveprolití a destrukce. Německý kancléř Olaf Scholz označil kroky Ruska za hrubé porušení mezinárodního práva a vyzval Moskvu, aby okamžitě zastavila svoje vojenské operace. 

  • 1.USA

    Americký prezident Joe Biden v Bílém domě (19.1.2022) Americký prezident Joe Biden v Bílém domě (19.1.2022) | Reuters

    Biden dnes telefonicky hovořil se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským, který jej požádal o zajištění co nejhlasitějšího odsouzení kroků Moskvy od světových lídrů. USA dnes podle Bidena oznámí tvrdé sankce namířené proti Rusku. 

    „Modlitby celého světa dnes v noci směřují k ukrajinskému lidu, který trpí kvůli nevyprovokovanému a neospravedlnitelnému útoku ruských sil,“ zdůraznil Biden krátce poté, co ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že spouští vojenskou operaci na ukrajinském Donbasu. Informace o leteckých úderech však přicházejí z řady míst po celé Ukrajině.

    „Prezident Putin se úmyslně rozhodl pro válku, která bude mít za následek katastrofální ztráty a lidské utrpení,“ uvedl šéf Bílého domu. Jedině Rusko je podle něj „odpovědné za smrt a zkázu, které tento útok přinese“. Biden doplnil, že vývoj situace sleduje v Bílém domě, bude o něm jednat s lídry skupiny sedmi nejvyspělejších zemí (G7) a ještě dnes veřejnosti oznámí další důsledky, které vojenská akce na Ukrajině bude pro Rusko mít.

    Prezident USA podle svého vyjádření odsoudil ruský útok také v hovoru se Zelenským, jehož informoval o krocích, které USA podnikají, aby daly dohromady mezinárodní odsouzení ruských kroků. „Setkám se s lídry (skupiny vyspělých států) G7 a Spojené státy a naši spojenci uvalí tvrdé sankce na Rusko. Budeme nadále poskytovat podporu a asistenci Ukrajině a ukrajinskému lidu,“ dodal Biden.

    Ruské tanky a bojová vozidla v Doněcku. (24. 2. 2022) Ruské tanky a bojová vozidla v Doněcku. (24. 2. 2022) | Profimedia.cz

    Americký ministr zahraničí Antony Blinken a šéf Pentagonu Lloyd Austin o situaci hovořili s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem - hovořili o koordinované odpovědi na ruskou invazi na Ukrajinu, uvedlo americké ministerstvo zahraničí. Probírali také, jak posílit bezpečnost na východním křídle NATO a Blinken podle vyjádření svého úřadu potvrdil závazek USA vůči článku pět smlouvy o Severoatlantické alianci, podle nějž je útok na jednoho ze členů NATO považován za útok na všechny. Ukrajina není členem aliance.

    Video  Vláda o krizi na Ukrajině: Česko je připraveno na uprchlickou krizi  - ČTK
    Video se připravuje ...

  • 2.Německo

    Jednání ruského prezidenta Vladimira Putina a německého kancléře Olafa Scholze. Jednání ruského prezidenta Vladimira Putina a německého kancléře Olafa Scholze. | ČTK / AP / Mikhail Klimentyev

    Německý kancléř Olaf Scholz označil kroky Ruska za hrubé porušení mezinárodního práva a vyzval Moskvu, aby okamžitě zastavila svoje vojenské operace. Podle něj je dnešek „strašným dnem pro Ukrajinu a temným dnem pro Evropu“. „Naše solidarita je s Ukrajinou a jejími obyvateli,“ dodal v prohlášení. Kancléř se dnes chystá jednat s partnery ve skupině vyspělých zemí G7, NATO a EU o dalších krocích.

  • 3.Velká Británie

    Političtí kolegové premiérovi Johnsonovi vytkli porušování lockdownu. Političtí kolegové premiérovi Johnsonovi vytkli porušování lockdownu. | Reuters

    Ruský prezident Vladimir Putin si zahájením nevyprovokovaného útoku na Ukrajinu zvolil cestu krveprolití a destrukce, uvedl dnes na twitteru britský premiér Boris Johnson. „Spojené království a jeho spojenci rázně odpoví,“ dodal s tím, že s ukrajinským prezidentem již hovořil o dalších krocích.

    Británie během rána rozhodne o dalších sankcích a případné pomoci Ukrajině.

  • 4.Francie

    Francouzský prezident Emmanuel Macron. Francouzský prezident Emmanuel Macron. | Reuters

    Francouzský prezident Emmanuel Macron ve svém telefonátu s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským „zopakoval podporu Ukrajině, její svrchovanosti a územní integritě“, uvedl Elysejský palác. „Ocenil rovněž chladnokrevný postoj ukrajinského prezidenta v současné situaci,“ dodal. Podpora, kterou může Evropská unie poskytnout Ukrajině, bude podle Macrona předmětem dnešního mimořádného summitu EU v Bruselu.

  • 5.Polsko

    Společné jednání prezidenta Miloše Zemana a jeho polského protějšku Andrzeje Dudy (9.12.2020) Společné jednání prezidenta Miloše Zemana a jeho polského protějšku Andrzeje Dudy (9.12.2020) | ČTK/Deml Ondřej

    Ukrajina se podle polského prezidenta Andrzeje Dudy stala obětí brutálního, nevyprovokovaného a neopodstatněného útoku ze strany Ruska. Duda Ukrajině slíbil, že ji její západní spojenci nenechají bez podpory. „Spolupracujeme s našimi spojenci z NATO a Evropské unie, společně odpovíme na brutální ruskou agresi a nenecháme Ukrajinu bez podpory,“ napsal dnes Duda na twitteru.

    Polský premiér Mateusz Morawiecki uvedl, že Evropská unie by měla přijmout „nejtvrdší možné sankce proti Rusku“. Dodal, že podpora Ukrajiny musí být „skutečná“. Dnes večer se v Bruselu koná mimořádný summit sedmadvacítky.

    Dnes ráno se kvůli ruskému útoku na Ukrajinu sešel polský vládní výbor pro národní bezpečnost a obranu. V jeho čele stojí vicepremiér a předseda nejsilnější polské politické strany Jaroslaw Kaczyński.

  • 6.Slovensko

    Slovenská prezidentka Čaputová po svém jmenování navštívila jako první zahraniční zemi Česko. Přijela v šatech od Borise Hanečka. Slovenská prezidentka Čaputová po svém jmenování navštívila jako první zahraniční zemi Česko. Přijela v šatech od Borise Hanečka. | Blesk:Jakub Poláček (Blesk)

    Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová uvedla, že „naděje těch, kteří si mysleli, že se Rusko spokojí s vojenskou okupací části Doněcké a Luhanské oblasti, se ukázala být iluzí“. Ostře odsoudila protiprávní agresi ruské federace vůči Ukrajině. „Ukrajinskému lidu i vedení Ukrajiny a prezidentu Zelenskému vyjadřuji plnou podporu a solidaritu,“ dodala. 

    Slovenský premiér Eduard Heger uvedl, že svět bude ode dneška jiný. Na facebooku uvedl, že „Rusko zaútočilo na slabšího, jehož jediným proviněním je to, že chtěl žít mírumilovně podle svých představ jako jiné svrchované národy“. Jménem slovenského kabinetu jednání ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho spolupracovníků se „vší rozhodností“ odsoudil. Dodal, že absolutní prioritou je nastolení míru. „Dnes však víme, že je možné ho dosáhnout jen tím, že demokratické státy budou mít vůči diktaturám a despotům vojenskou převahu a jejich odvetné kroky za agresi budou mít silnou odstrašující sílu,“ napsal Heger.

  • 7.Maďarsko

    Péter Szijjártó. Péter Szijjártó. | Reuters

    Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó na svém facebookovém profilu napsal, že „válka je ten nejhorší scénář a že úkolem je nyní jako vždy zajistit bezpečnost maďarského lidu“. Maďarský premiér Viktor Orbán patří mezi největší stoupence Vladimira Putina v Evropské unii, šéf Kremlu ho naposledy přijal začátkem tohoto měsíce.

  • 8.Kanada

    Kanadský premiér Justin Trudeau během předvolební kampaně 2021 Kanadský premiér Justin Trudeau během předvolební kampaně 2021 | Reuters

    Útok na Ukrajinu odsoudila i Kanada. „Kanada rezolutně odsuzuje ruský útok na Ukrajinu a vyzývá Rusko, aby okamžitě ukončilo všechny nepřátelské a provokativní akce proti Ukrajině a stáhlo své vojenské síly z jejího území,“ řekl kanadský premiér Justin Trudeau. Zdůraznil přitom, že Rusko ponese za své akce vážné následky.

  • 9.Turecko, Itálie, Španělsko

    Turecko svolalo kvůli situaci na Ukrajině bezpečnostní radu státu. Španělský premiér Pedro Sánchez ruský vpád na Ukrajinu odsoudil a řekl, že Madrid je v kontaktu se spojenci z NATO. Předseda italské vlády Mario Draghi označil počínání Ruska za neoprávněné a neospravedlnitelné a řekl, že Evropská unie a NATO připravují rychlou reakci.

    Ruské tanky se přesouvají do Mariupolu. (24. 2. 2022) Ruské tanky se přesouvají do Mariupolu. (24. 2. 2022) | Reuters

    „Italská vláda odsuzuje ruský útok na Ukrajinu. Je neoprávněný a neospravedlnitelný. Itálie stojí v této dramatické chvíli za ukrajinským národem a ukrajinskými institucemi. Spolupracujeme s evropskými spojenci a s NATO, abychom mohli rychle zareagovat jednotně a rozhodně,“ uvedl Draghi v prohlášení.

    Španělský premiér Sánchez ruský útok odsoudil a řekl, že Madrid je v kontaktu se spojenci v NATO, aby se podílel na koordinaci odpovědi.

    Turecko svolalo kvůli bojům na Ukrajině bezpečnostní radu a jeho ministerstvo zahraničí nabídlo pomoc tureckým občanům, kteří budou chtít z Ukrajiny odejít.

    Portugalský ministr zahraničí Augusto Santos Silva vyzval Rusko k okamžitému ukončení vojenské operace proti Ukrajině a označil ji za porušení mezinárodního práva.

  • 10.Severské státy

    Odsuzující reakce přišla i z Finska a Norska, které mají s Ruskem společnou hranici. „Navzdory předchozím varováním bylo dnešní ráno pro nás pro všechny šokující. Hluboce soucítíme s ukrajinským lidem,“ prohlásil finský prezident Sauli Niinistö. Zároveň ale vyloučil, že by Finsko na situaci reagovalo bezprostřední žádostí o členství v Severoatlantické alianci.

    Finská premiérka Sanna Marinová řekla, že Finsko je připraveno přijmout uprchlíky z Ukrajiny. Podle Marinové je možné, že do Evropské unie se bude snažit utéci z Ukrajiny velké množství lidí.

    „Evropa se ocitla ve velmi ponuré situaci a Rusko za to nese plnou zodpovědnost,“ uvedl v dnešním prohlášení norský premiér Jonas Gahr Störe.

    Norsko, stejně jako Švédsko, se rozhodlo přesunout své velvyslanectví z ukrajinské metropole Kyjeva do Lvova na západě Ukrajiny. Ambasádu v Kyjevě uzavřelo i Dánsko. Švédská premiérka Magdalena Anderssonová prohlásila, že zadala ministrovi obrany Peteru Hultqvistovi, aby prověřil další možnosti posílení Ukrajiny vzdorující ruské invazi.

    Video  Putin nemá u hranic dost vojáků na ovládnutí celé Ukrajiny, řekl generál Šedivý  - Pavlína Horáková
    Video se připravuje ...

     

Video se připravuje ...
Další videa