Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Evakuace 48 tisíc lidí a deset obětí. Silný cyklon zasáhl Madagaskar, místní mluví o zkáze

Aktualizováno -
6. února 2022
22:05
Autor: ČTK - 
6. února 2022
15:22

Cyklon Batsirai, který v sobotu večer udeřil na Madagaskar, připravil o život nejméně deset lidí a dalších téměř 48 000 přinutil opustit domovy. Informovala o tom dnes agentura AFP, která se odvolává na místní úřady.

Cyklon Batsirai udeřil na pevninu u města Mananjary jižně od metropole Antananarivo, podle meteorologů ho doprovázel vítr o rychlosti až 165 kilometrů za hodinu. Při přesunu z východního na západní pobřeží největšího afrického ostrova postupně zpomalil na současných bezmála 130 kilometrů v hodině.

„Ohroženy jsou téměř všechny oblasti ostrova,“ uvedl podle agentury AP úřad pro zvládání katastrof. Bezprostřednímu ohrožení podle něj čelí asi 600 000 z 28 milionů obyvatel Madagaskaru.

Obyvatelé Mananjary a nedalekých měst Manakara a Nosy Varika uvedli, že cyklon způsobil rozsáhlé škody, když strhával střechy domů, vyvracel stromy a sloupy elektrického vedení, zneprůjezdnil silnice a zaplavil rozsáhlé oblasti. Škody umocňují zkázu, kterou po sobě před dvěma týdny zanechal jiný cyklon Ana, jenž na Madagaskaru zabil 55 lidí a dalších 130 000 vyhnal z domovů.

„Viděli jsme jen zkázu: vyvrácené stromy, spadlé elektrické sloupy, střechy strhané větrem, město úplně pod vodou,“ řekla agentuře Reuters po telefonu Nirina Rahaingosoaová, která žije ve městě Fianarantsoa, asi 420 kilometrů jižně od Antananariva.

„Je to, jako by nás právě vybombardovali. Město Nosy Varika je téměř z 95 procent zničeno,“ postěžoval si technický poradce zástupce šéfa Senátu Madagaskaru Willy Raharijaona.

V období tropických bouří se každoročně od listopadu do dubna prožene nad jihovýchodní částí Indického oceánu několik desítek bouří nebo cyklonů. V posledních letech si na Madagaskaru a v okolních státech vyžádaly oběti na životech a způsobily rozsáhlé škody na dopravní infrastruktuře, majetku a sklizni. Jižní část ostrova se loni naopak potýkala s největšími suchy za posledních 40 let.

Zobrazit celou diskusi