Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

30 tisíc ruských vojáků jako předzvěst invaze na Ukrajinu? Bidenova žena zmínila důkazy

Aktualizováno -
31. ledna 2022
18:00
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
31. ledna 2022
12:53

Bude válka, nebo nebude? To je otázka, kterou řeší řada ukrajinských a světových politiků, odborníků i novinářů. Pro běžné Ukrajince, ať už civilisty nebo vojáky, je to však mnohem reálnější problém a hrozba, hlavně pro ty, kteří žijí na východu země blízko hranic s Ruskem. Právě tam totiž ruský prezident Vladimir Putin nechal shromáždit desítky tisíc vojáků, uvedla stanice BBC. Ukrajinci s napětím sledují vývoj situace, západní politici věří v diplomatické řešení, které by mohlo přinést například jednání Bezpečnostní rady OSN. Velvyslankyně Linda Thomasová-Greenfieldová však varovala, že USA mají důkazy o chystaném přesunu cca 30 tisíc ruských vojáků na hranice Ukrajiny a Běloruska, kde vládne Putinův spojenec Lukašenko.

Vojáci v zákopech, nachystané zbraně, ostřelovači skrytí v zasněžené krajině, napětí a strach mezi lidmi, tak nyní vypadá východ Ukrajiny. Lidé v obavách hledí směrem k ruské hranici. Podobná situace zde však není nic nového, konflikt v oblasti zuří od roku 2014, kdy Rusko anektovalo poloostrov Krym, a separatisté získali části Donbasu. Nejméně 13 tisíc lidí zemřelo, mezi oběťmi je i nespočet civilistů.

V současné době se zdá, že by mohlo dojít i na otevřený konflikt a válku, i když Rusko stále popírá, že by chystalo invazi, a politici dělají vše proto, aby se tenze vyřešila diplomatickou cestou. Šestadvacetiletá vojačka Maria se snaží nestresovat se, jako členka 56. brigády ukrajinské armády hlídkuje v zákopech s kalašnikovem v ruce a perfektní manikúrou.

„Nemyslela jsem, že skončím na frontě.“

„Politice se vyhýbám a snažím se nedívat se televizi, abych se moc nebála,“ vysvětlila Maria. „Jsme ale připravení, máme za sebou těžký výcvik. Je mi jasné, že kdyby něco, že to nebude jako cvičení, že to bude pro všechny náročné,“ řekla pro BBC. Maria má spoustu bratrů, dva jsou členové národní gardy, mladší se jako tankista chystá na frontu. Tisku se také svěřila s tím, že její rodiče pečují o jejího čtyřletého syna.

„Opustit ho pro mě bylo velmi těžké, už jako šestiletá jsem ale snila o tom, že se přidám k armádě, nemyslela jsem si však, že skončím na frontě,“ objasnila nicméně, že proti rozkazu odjet do první linie neprotestovala. Útěchou jí může být to, že jí společnost dělá jeden z bratrů. Oba přiznali, že velkou hrozbou nejsou jen kilometr vzdálení separatisté, ale i zima.

Cvičení armádních rezervistů u Kyjeva, 29. ledna 2022 Cvičení armádních rezervistů u Kyjeva, 29. ledna 2022 | Reuters

Zmrzlé zemité zdi ukrajinských zákopů zdobí výkresy dětí. „Chodí nám ze škol, jako poděkování a motivace,“ sdělila tisku Maria. Ona sama chce bojovat za budoucnost své vlasti, pro Ukrajinu je mnohé v sázce, nejen otevřený konflikt s Ruskem. Analytici podotkli, že válka jako taková není úplně Putinovým cílem, rozpoutává novou studenou válku se záměrem formovat budoucnost NATO a zavést nový bezpečnostní řád v Evropě. Požadavky Moskvy předložené v NATO jsou podle expertů nereálné.

Americký prezident Joe Biden varoval před možností, že Rusko v únoru vpadne na Ukrajinu, není sám, kdo podobné varování vyslovil, politici a odborníci se neshodují v odhadech, kdy dojde k potenciální ruské invazi. Britský premiér Boris Johnson přibližné datum neurčil, upozornil však, že by mohlo dojít ke stejným „hororům“ jako v Čečensku nebo Bosně.

Vzkaz pro Putina: Sjednejte mír

„Nemyslím si, že nás Rusové napadnou,“ domnívá se sociální pracovnice, která si přála zůstat v anonymitě. Uvedla dokonce, že v posledních týdnech se ve východní oblasti situace uklidnila. Podle ní se jedná o válku „informací a dezinformací“. Ne všichni sdílí její názor, někteří lidé se skutečně bojí. „Pokaždé, když slyším nějaký hluk, rozbuší se mi srdce,“ svěřila se Ludmila Momotová (64), moc dobře si totiž pamatuje, čeho je Moskva a její spojenci schopná.

Momotová žila 30 let ve vesnici Nevilske, ta byla v listopadu 2021 zcela zničena pří útoku separatistů. Z jejího domu jsou jen trosky a obec se změnila v město duchů. „Ponesu si to do konce života, plazila jsem v noční košili přes kusy zdí, střechy a nábytku, nohy mi krvácely. Tohle utrpení trvá už 8 let, jak dlouho to může ještě pokračovat?“ Momotová má jediný vzkaz pro Putina. „Sjednejte mír, najděte řešení. Jste všichni dospělí a vzdělané lidé. Sjednejte mír, ať lidé mohou žít svobodně, beze strachu, utrpení a slz,“ obrátila se na ruského prezidenta.

Kam Putin svou agresí přesně směřuje, zůstává nejasné, při hranicích s Ukrajinou má kolem 100 tisíc vojáků. Je to nátlak na NATO? Případně na Spojené státy? Chce snad získat nějaké ukrajinské území? Ukrajinští vojáci se nechali slyšet, že pokud chce Putin zabrat jejich území, nebude to mít tak snadné jako v roce 2014 na Krymu.

Ruská vojska pokračují v cvičeních nedaleko Ukrajiny, 26. leden 2021. Ruská vojska pokračují v cvičeních nedaleko Ukrajiny, 26. leden 2021. | Reuters

Putinovo vítězství

„Tentokrát jsme lépe připravení,“ potvrdila pro tisk vojačka Aljona. „Pochybuju však o tom, že Rusové skutečně zaútočí, chtějí vyvolat paniku a použít ji jako páku,“ objasnila. I kdyby měla pravdu, Putin už nyní slaví vítězství, a to bez jediného výstřelu. Oslabil sousední stát a donutil mezinárodní společnost, aby doslova visela nejen na každém jeho slovu, ale na každém gestu. Je otázkou, zda to ruského vládce uspokojí. Západní lídři se obávají, že nikoli.

Bidenova žena: Rusouvé přesunou 30 tisíc vojáků do Běloruska

Podle americké velvyslankyně Lindy Thomasové-Greenfieldové Rusko ukázalo hned několik záměrů napadnout Ukrajinu. USA podle ní nyní mají důkazy, že Rusko chce začátkem února vyslat k bělorusko-ukrajinské hranici přes 30 000 vojáků, uvedla agentura Reuters. Diplomatka doplnila, že nyní je v Bělorusku podle jejích informací 5000 ruských armádních příslušníků.

Thomasová-Greenfieldová ve svém projevu zhodnotila současnou situaci v Evropě jako nebezpečnou. Nedávné kroky Moskvy označila za destabilizující a agresivní.

Rusko podle informací americké armády shromáždilo v posledních měsících u ukrajinských hranic přes 100 000 vojáků. „Neposlali by tam na 100 tisíc vojáků, kdyby je nechtěli použít,“ varuje Bidenova diplomatka.

Další ruští vojáci byli vysláni do Běloruska, aby se tam v únoru zapojili do společného cvičení běloruské a ruské armády. Manévry s názvem Spojenecké odhodlání se budou konat v blízkosti západní hranice Běloruska s Polskem a Litvou - členskými státy NATO - a také u jižních hranic s Ukrajinou. Západ se obává, že Rusko se připravuje na možnou agresivní akci vůči Ukrajině, Moskva to ale popírá.

Rada bezpečnosti OSN dnes projednává napětí kolem Ukrajiny na popud Washingtonu. Ruský velvyslanec se na úvod schůze pokusil zabránit, aby jednání probíhalo veřejně, většina členů ale hlasovala proti jeho návrhu.

Video  Konflikt na Ukrajině eskaluje. Bezpečnostní expert o možných scénářích.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

dynaty ( 1. února 2022 06:08 )

máš pravdu, ale ješitnost a mínění o vlastní dokonalosti......

kralovna-vsech-mori ( 31. ledna 2022 21:32 )

Skrhola ( 31. ledna 2022 21:30 )

Takže stará Bajdenková si vodběhla z pedikúry komentovat světovou politiku ;-O

kralovna-vsech-mori ( 31. ledna 2022 21:30 )

Ať žije první máj.

kralovna-vsech-mori ( 31. ledna 2022 21:28 )

Týýýý kokos

Zobrazit celou diskusi