Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Útok v posluchárně univerzity: Student (†18) zabil spolužačku, další zranil. Pak se zastřelil

Aktualizováno -
24. ledna 2022
20:35
Autor: ČTK - 
24. ledna 2022
14:15

 Střelec na univerzitě v Heidelbergu na jihozápadě Německa dnes zranil čtyři lidi, jedna dívka následně těžkým zraněným podlehla. Útočník spáchal sebevraždu. Policie s prokuraturou na večerní tiskové konferenci oznámily, že střelci bylo 18 let, neměl policejní záznam, krátce před činem o svém plánu psal přes komunikační aplikaci Whatsapp a jeho motiv zatím není jasný. Agentura DPA odpoledne s odvoláním na své zdroje uváděla, že policie vylučuje náboženské a politické motivy. Rodině zastřelené dívky vyjádřil soustrast kancléř Olaf Scholz.

Šéf mannheimské policie Siegfried Kollmar na večerní tiskové konferenci řekl, že útočník přes komunikační aplikace někomu psal o tom, že nyní lidé zaplatí. Uvedl, že vyšetřovatelé se zaměří na mladíkovo okolí, na místa, kde v posledních dnech pobýval, a na lidi, se kterými hovořil. Pokud jde o motiv, řekl státní zástupce Andreas Herrgen, že je ještě brzy o něm hovořit.

Policie uvedla, že muž, kterému bylo 18 let a který byl sám studentem, začal střílet v přednáškovém sále lékařské fakulty. Poté vyběhl ven, kde se zastřelil. Dvě dlouhé střelné zbraně, na které neměl povolení, si pořídil v zahraničí, na což měl stvrzenky. Policie neupřesnila zemi, kde si zbraně koupil.

Útok v Heidelbergu na jihozápadě Německa (24. 1. 2022) Útok v Heidelbergu na jihozápadě Německa (24. 1. 2022) | ČTK / Uwe Anspach

U útočníka našla policie více než stovku nábojů. Na dotaz novinářů, proč dále nestřílel, když měl munici, uvedla policie, že není vyloučeno, že chtěl zabít ještě někoho konkrétního, kdo v sále nebyl.

„Zpráva o útoku mi trhá srdce,“ řekl večer kancléř Scholz novinářům po jednání se zemskými premiéry o karanténních opatřeních. „Mé myšlenky jsou s příbuznými oběti a se zraněnými a jejich rodinami,“ dodal.

Policie v Mannheimu, který spolu s Heidelbergem a Ludwigshafenem tvoří společnou metropolitní oblast, krátce po činu na twitteru uvedla, že ve městě je bezpečno, neboť vychází z toho, že střelec jednal sám. Incident se stal v městské části Neuenheimer Feld, kde je část heidelberské univerzity včetně univerzitní kliniky.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Arany ( 24. ledna 2022 20:50 )

Ano. Vzor USA, i když někteří naivkové tomu nechtějí věřit.

sorgedoktor ( 24. ledna 2022 16:00 )

Ono snad je na Universite vratny....Neni jasne jak se takovy povezme pachatel dostane na universitni pudu..

Zobrazit celou diskusi