Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Erupce podmořské sopky spustila tsunami v celém Tichém oceánu. Bojí se v Japonsku i Kalifornii

Aktualizováno -
15. ledna 2022
20:44
Autor: ČTK - 
15. ledna 2022
15:38

Tichomořské souostroví Tonga po mohutném výbuchu podmořského vulkánu vydalo varování před tsunami, kvůli vlně vysoké přes jeden metr se museli evakuovat lidé žijící poblíž pobřeží včetně tonžského krále Tupoua VI. Informovaly o tom dnes agentury Reuters a AP. Menší přílivová vlna dorazila i na Americkou Samou, varování vydalo také Fidži, ale i vzdálenější Havajské ostrovy a doporučení k ostražitosti dostali rovněž lidé na západním pobřeží USA, Chile či v Japonsku.

Podmořská sopka Hunga Tonga - Hunga Ha’apai, která leží asi 65 kilometrů od metropole souostroví, vybuchla v pátek místního času (dnes brzy ráno SEČ), uvedl australský meteorologický úřad. Satelitní snímky ukázaly, jak se nad mořskou hladinou zvedl obrovský, až pět kilometrů široký, oblak popela, páry a sopečných plynů do výšky zhruba 20 kilometrů.

Obyvatelé některých obcí se museli evakuovat do výše položených míst, informace o případných zraněných ani detaily o způsobených škodách ale zatím nejsou k dispozici. Je to částečně způsobeno i výpadky v dodávkách proudu, nefungují ani komunikační linky, stěžují si obyvatelé na sociálních sítích.

Erupce způsobila tsunami vysokou 1,2 metru, k pobřeží u hlavního města Nuku'alofa dorazily vlny o výšce přes 80 centimetrů, uvedla agentura Reuters. Na Americké Samoi byly přílivové vlny vysoké zhruba 60 centimetrů. Varování před vlnami a vzestupem hladiny moře vydal dokonce i Nový Zéland vzdálený skoro 2000 kilometrů.

Čekání na tsunami v americké Kalifornii. Čekání na tsunami v americké Kalifornii. | Reuters

Tichomořské středisko pro varování před tsunami (PTWC) uvedlo, že na Havajské ostrovy dorazila tsunami vysoká od půl metru do 80 centimetrů. „Ulevilo se nám, že nejsou hlášené žádné škody a že záplavy byly jen mírné,“ uvedlo PTWC s odkazem na situaci na Havaji.

 Agentura AP s odkazem na místní média uvedla, že konvoj policejních a armádních vozidel pomáhal i s evakuací krále Tupoua VI., který má sídlo v paláci poblíž pobřeží.

Japonské úřady vyzvaly obyvatele některých oblastí na tichomořském pobřeží k evakuaci. Podle japonského meteorologického ústavu by některé ostrovy na jihozápadě Japonska, včetně souostroví Amami, mohly zasáhnout až třímetrové vlny. Jiné tichomořské pobřežní regiony musí počítat s vlnami kolem jednoho metru, dodal ústav.

Po erupci se do ovzduší dostalo i velké množství popela, které zatmělo oblohu. „Prší popel a drobné kamínky,“ uvedl jeden z uživatelů twitteru v popisku k fotografiím.

Souostroví Tonga leží zhruba 1900 kilometrů severně od Nového Zélandu v tektonicky aktivní oblasti na rozmezí dvou litosférických desek. Podmořská sopka Hunga Tonga - Hunga Ha'apai tam vybuchla i v roce 2015, několik aerolinek kvůli tomu tehdy muselo rušit lety.

Zobrazit celou diskusi