Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Po mladém migrantovi zemřel i polský voják. 11 mrtvých a zoufalství na hranicích s Běloruskem

Aktualizováno -
13. listopadu 2021
21:27
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
13. listopadu 2021
05:00

Tisíce migrantů převážně z Blízkého východu na polsko-běloruské hranici uvízly mezi kladivem a kovadlinou, z jedné strany je běloruské bezpečnostní složky tlačí do Polska, z druhé strany jim polští pohraničníci znemožňují vstup na své území. Polská policie mezitím nalezla u hranic s Běloruskem mrtvého Syřana. Zatím neurčila příčinu smrti. V noci na sobotu se pokusila hranici překonat stovka migrantů. U hranic zemřel i polský voják, zřejmě šlo o nešťastnou náhodu, informuje agentura PAP, podle které u toho nebyla další osoba.

Polská policie nalezla u hranic s Běloruskem tělo mladého Syřana. Příčina jeho smrti zatím nebyla zjištěna, informovala dnes na twitteru policie Podleského vojvodství.

„Včera (v pátek) byla v lese u hranic nedaleko (vesnice) Wólka Terechowska nalezena mrtvola mladého muže syrské národnosti. Vyšetřování provedené na místě nálezu těla neumožnilo jednoznačně určit příčinu smrti,“ uvedla policie. Podle agentury AP se jedná o devátého mrtvého na polsko-běloruských hranicích během současné migrační krize, agentura AFP píše o 11 mrtvých.

Tragická nehoda polského vojáka

Agentura PAP. Podle ní šlo zřejmě o nešťastnou náhodou a na události, při níž došlo k výstřelu z jeho služební zbraně, neměla podíl další osoba.

„Velmi smutná zpráva. Voják z 11. lubušské divize zemřel při plnění služby. Vyjadřuji soustrast jeho nejbližším,“ napsal dnes večer na twitteru mluvčí ministra pověřeného koordinováním polských tajných služeb Stanislaw Žaryn. Dodal, že podle předběžných informací šlo o nešťastnou náhodu, v níž nefiguroval nikdo další.

Bělorusové vybavili migranty slzným plynem

Polští pohraničníci informovali, že Bělorusové v noci strhli část hraničního plotu, který předtím Poláci vztyčili. „V noci v oblasti Czeremchy začali běloruští vojáci ničit dočasný hraniční zátaras. Pomocí služebního vozidla vytrhali sloupky plotu a strhli ostnatý drát. Polské jednotky přitom oslepovali laserovými paprsky a stroboskopickými světly,“ informovali polští pohraničníci na twitteru.

„Nedaleko čekala skupina asi 100 migrantů na příležitost k nelegálnímu překročení hranice. Bělorusové vybavili cizince slzným plynem, který byl použit proti polským silám. Tomuto a dalším pokusům o nelegální překročení hranic bylo zabráněno,“ dodali.

O pokusu informovali polští vojáci policii kolem 1:00 SEČ, uvedl onet.pl. Na místo vyrazilo několik desítek policistů. Migranti, kteří podle policie poškodili hraniční plot, poté, co spatřili policisty, vojáky a pohraničníky, utekli do lesa na běloruské straně.

Zbil ho běloruský strážník

V Polsku v příhraničním pásmu platí výjimečný stav, do oblasti nemají přístup humanitární pracovníci ani novináři. Média informující o migrační krizi jsou tak odkázána na informace úřadů. A nebo těch, kterým se podaří z tohoto prostoru plného napětí se dostat, upozorňuje CNN.

S tiskem několikrát promluvil například Syřan Júsif Atalláh (37), do Polska se pokusil dostat třikrát. Nyní se nachází v polském uprchlickém táboře v Bělostoku. Hranice překročil ve čtyřčlenné skupince, ještě předtím jej zbil běloruský strážník, poranil ho hlavně v oblasti obličeje, Atalláhovi zlomil nos.

„Nahnali nás do zakázané oblasti, tam jsme se hranici pokusili přejít poprvé. Jídlo jsme neměli, vodu jsme pili z louží nebo mokřadů. Našel jsem nějaké věci, co tu po sobě nechali jiní migranti, byla mezi nimi kostka cukru. Cucal jsem ji, nemohl jsem moc kousat ani žvýkat,“ vysvětlil.

S reportéry CNN následně promluvila Syřanka, která do běloruského Minsku přiletěla z libanonské metropole Bejrút. Následně se za asistence běloruských vojáků dostala k polským hranicím. „Přestřihli tam plot,“ vylíčila. Žena uvedla, že Poláci je vytlačili zpět do Běloruska. „Prosili jsme běloruské vojáky, aby nás vzali zpátky do Minsku na letiště, abychom se mohli vrátit do Libanonu, ale odmítli nás,“ řekla.

12 dní strávila v lesích u hranic, než se jí podařilo proniknout do Polska, odkud se vydala do Německa. Reportérům sdělila, že si najala „taxi“ za 44 tisíc korun, které ji do její vysněné destinace zavezlo. Do Německa se dostala a v současné době žije v uprchlickém centru ve městě Eisenhüttenstadt. „V lesích jsem spala pod stromem, první dny jsme měli ještě spacáky, ale ty jsme pak ztratili,“ popsala zážitky z polsko-běloruské hranice.

Za cestu si zaplatili, pili vodu z louží

„Nic jsme neměli, vodu jsme pili z louží,“ svěřila se s tím, že se jim podařilo dostat vodu z kaluže do láhve, ale byla tak špinavá, že ji nemohla pít. Proto radši pili přímo ze země, aby nečistotu vody neviděli. Migranti, kteří byli ochotni mluvit s reportéry CNN, uvedli, že si za cestu zaplatili. Někteří až 176 tisíc korun. „Ze Sýrie jsme jeli do Libanonu, odtud do Běloruska. Na turistické vízum jsme letěli s aerolinkami FlyDubai do Minsku,“ popsal Syřan Mohammad Nassár (27).

„Na letišti se k nám chovali jako k turistům, měli jsme hotel. Když jsme  ale přišli k pohraniční vesnici Garodnja, jejich chování se rychle změnilo, zacházeli s námi hrozně,“ řekl o běloruských bezpečnostních složkách. „Nedávali nám žádné jídlo, jen nás postrkovali vpřed, občas nám aspoň dali vodu,“ podotkl Nassár.

Sedmnáctiletá Iráčanka Džíno vylíčila, jak její skupinku běloruští vojáci naložili na korbu nákladního vozu a odvezli je k hranicím. „Někdy se k nám chovají špatně, někdy líp. V mém případě nás dovezli až ke hranici, přestřihli plot a pustili nás,“ sdělila tisku. Mluvčí polských pohraničníků Katarzyna Zdanowiczová ve středu prohlásila, že migranti u obce Kuźnica Bialostocká dostali od Bělorusů teplé jídlo a pití. Podle migrantů to je velmi ojedinělá událost.

Video  V Bělorusku začal pokus o největší vstup migrantů do Polska  - Twitter polského ministerstva obrany, Twitter polského ministerstva pověřeného koordinováním polských tajných služeb
Video se připravuje ...

denisz ( 14. listopadu 2021 01:27 )

Situace je přehledná a jasná. Lukašenko dováží migranty, aby narušili východní země EU. Ze zoufalství migranti využili tuto možnost, oproti vysokým platbách kriminálníkům převaděčům, i když cesta přes moře je jistější, neboť je dobří humánní aktivisté nakonec do Evropa dostanou, aby žili lépe kde se rozhodnou (Německo), než v omezujícím islámu, zmítaném konflikty. To je známo a proto Polsko, ani Litva, nechce takovou neúčinnou pomoc od EU, neboť by se nakonec na jejích území dostali. Přesto mně je zoufalých ekonomických nelegálních migrantů velice líto, ale nalítli Lukašenkovi sami. Uvízli u hranic na území nikoho, kde se o ně těžko postarat. Je to nelidská taktika diktátora Lukašenka. Zátarasy ničí nejspíše sami běloruští agenti schováni mezi uprchlíky, aby se svých migrantu zbavili.

olomouc ( 13. listopadu 2021 23:12 )

tí migranti majú v Nemecku známych aj rodiny, takže im netreba žiadne tvoje presvedčovanie

dynaty ( 13. listopadu 2021 17:40 )

PuIkin1-já zas nesouhlasím s tebou, migranti jsou přesvědčení že tady pečení holubi lítaj sami do h.u.b.y a vše dostanou zadarmo
to je výsledek charity

dynaty ( 13. listopadu 2021 17:25 )

dynaty ( 13. listopadu 2021 17:23 )

přesně napsáno

Zobrazit celou diskusi