Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

KLDR čekají čtyři roky hladu a tuhá zima. Kim poradil Severokorejcům, aby méně jedli

Autor: tsv - 
28. října 2021
15:50

Severní Korea od letošního dubna čelí zásadnímu nedostatku potravin, podle nedávného prohlášení vůdce Kim Čong-una budou ale místní nuceni během nadcházejících týdnů svou konzumaci jídla ještě více omezit. Země se chystá na tvrdou zimu, situace se pravděpodobně nezlepší dřív než v roce 2025.

Už tak vyeskalovaná krize, která v Severní Koreji nastala převážně v důsledku uzavření hranic s Čínou, se podle propočtů v blízké budoucnosti ještě několikanásobně zhorší. Severokorejské úřady proto apelují na místní, aby o něco víc omezili příjem potravy a smířili se s předpovědí dlouhodobých nedostatků. A to nejen v oblasti potravin, ale i zemědělské techniky, upozornil server Mirror.

Severní Korea závisí na dovozu ze zahraničí, převážně z Číny. Kvůli slabému zdravotnickému systému ale vedení země hned na začátku loňského roku rozkázalo uzavřít hranice poté, co se po světě začal šířit koronavirus. Od toho momentu se situace ve státě rychle zhoršuje a dosud bylo nahlášeno již několik úmrtí způsobených extrémní podvýživou.

Vydržte ještě čtyři roky

„Před dvěma týdny na schůzi jednotky pro ochranu sousedství řekli, že potravinová pohotovost bude pokračovat až do roku 2025,“ řekl místní v rozhovoru s rádiem Free Asia a dodal: „Úřady zdůraznily, že pravděpodobnost otevření hranic mezi Severní Koreou a Čínou dříve než v roce 2025 je opravdu velmi malá.“

„Už teď je naprosto jasné, že situace je krizová a lidé bojují s nedostatky. Když jim úřady řeknou, že musí do roku 2025 jíst ještě méně jídla než teď, propadnou obrovské zoufalosti,“ dodal místní. Podle informací Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů (FAO) Severní Koreji v tuto chvíli chybí 860 tisíc tun jídla, což odpovídá množství potravin zkonzumovaných za dva měsíce.

Světový potravinový program (WFP) odhadl, že podvýživou trpí v zemi asi 40 procent obyvatel. Nejen to podle místního zapříčinilo rostoucí odpor lidí vůči severokorejské vládě. To, že jim úřady přikazují takhle žít až do roku 2025, zní jako příkaz k hladovění, dodal muž.

Vláda se snaží ze situace vinit své okolí a nepředvídatelné jevy, vysoce postavení úředníci hladomor hází na sankce, které na zemi uvalily Spojené národy a USA, nebo na přírodní katastrofy. Ačkoli si ale země letos prošla střídajícími obdobími povodní a sucha, zhoršené klimatické podmínky krizi takového rozměru způsobit nemohly.

V dubnu vláda místní občany varovala, že přicházející hladomor by mohl překonat i strastiplné období v polovině devadesátých let, kdy kvůli nedostatkům potravin zemřelo 10 procent severokorejské populace.

Zobrazit celou diskusi