Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zdražování benzinu neskončí: Cena ropy se dostala na dlouholetá maxima, i kvůli energiím

Autor: ČTK - 
25. října 2021
22:11

Ropa díky nízké nabídce a sílící poptávce po pohonných hmotách pokračuje v ziscích z minulého týdne. Ceny se v úvodu týdne vyšplhaly na několikaletá maxima.

Severomořská ropa Brent si krátce po 17:00 SELČ připisovala 0,95 procenta na 86,34 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala nárůst o téměř procento na 84,58 dolaru za barel.

Během dne se Brent dostal i na 86,63 dolaru za barel, a byl tak na tříletém maximu. WTI dosáhla maxima z října 2014, když přidávala 1,7 procenta na 85,22 dolaru za barel.

„Globální krize dodávek energie se stále projevuje, protože ceny ropy tento týden prodlužují růst. Ten je důsledkem toho, že obchodníci do ceny promítají pokračující růst poptávky po palivech a ta při omezené reakci nabídky vyčerpává globální zásoby,“ citovala agentura Reuters analytičku Louise Dicksonovou ze společnosti Rystad Energy.

Poptávka po pohonných hmotách ve Spojených státech, které jsou jejich největším spotřebitelem na světě, je po déle než rok trvajícím poklesu kvůli koronavirové krizi zpět na pětiletém průměru. Americké energetické společnosti i přes růst cen ropy minulý týden poprvé po sedmi týdnech snížily počet ropných vrtů, uvedla v pátek společnost Baker Hughes. Počet vrtů je považován za ukazatel budoucí těžby.

Video  Proč rostou ceny energií?  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi