Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Uprchlický babyboom: Už 22 afghánských dětí se narodilo na základně USA Ramstein

Autor: mav - 
26. září 2021
10:22

Evakuace z Afghánistánu už ustaly, přesto utečenců v péči Pentagonu přibývá. Tisíce Afghánek, které se Washington rozhodl přijmout, totiž čekají děti. A některé už rodí.

Základna Letectva Spojených států Ramstein v Německu tradičně sloužila jako přestupní stanice amerických vojáků z bojů v Afghánistánu, Iráku či jinde, mnozí si tam léčili těžší zranění. Koncem léta přes ni putovaly desítky tisíc afghánských běženců.

Podle dohody s Německem měli Afghánci strávit v Ramsteinu nějakých deset dní, než je Američané zkontrolují. Dalších zhruba 53 tisíc Afghánců už přebývá na osmi amerických základnách na půdě USA. Následovat je měli i tito, jenže začátkem září dostal jejich převoz červenou - kvůli Centru pro kontrolu a prevenci nemocí.

„Lety operace Spojenci vítáni do USA byly pozastaveny na žádost CDC a pro opatrnost, a to kvůli čtyřem diagnostikovaným případům spalniček mezi Afghánci, kteří nedávno do Spojených států dorazili,“ citovala CNN mluvčí Bílého domu Jen Psakiovou.

Vojákům chybí pleny

A tak nyní v Ramsteinu dlí asi deset tisíc uprchlíků, z toho šest tisíc dětí a tři tisíce žen. A z těch jsou dvě třetiny těhotné; 22 dětí už se za tu dobu na základně narodilo.

„Najednou mí lidé začali upozorňovat: Nemáme dost plen a podobně. Panečku, koho by to napadlo?“ svěřil se reportérce CNN velitel základny, brigádní generál Joshua Olson. Nikdy si prý nepředstavoval, že by se základna octla pod takovým náporem ubytovaných. Někteří postupně pokračovali do USA, ale ještě víc jich přilétalo. „Věděli jsme, že dokážeme přichystat kapacity pro deset tisíc lidí, ale když jsme je přichystali, už šlo o patnáct tisíc.“

Pauza má trvat do 9. října, totiž než všichni „hosté“ dostanou očkování proti spalničkám a také příušnicím, zarděnkám a planým neštovicím.

Podmínky dočasného ubytování přestávají s klesajícími teplotami stačit - brzy může v noci mrznout. Personál se snaží najít topení a elektrické generátory, zatím byly ale takto vybaveny jen asi dvě třetiny stanů.

Vojáci také hostům zpřístupnili bezdrátový internet, aby mohli kontaktovat své blízké v USA i kdekoli jinde. A Afghánci dostávali hygienické školení, například jak si mýt ruce a využívat západní sanitu. Také se na základně otevřelo holičství - jak vysvětlil zdroj CNN: „Někteří měli velké obavy, že začínají vypadat jako Tálibové.“

Video  Arabista Pelikán o obavách z velké migrační vlny i Tálibánu: Zbraně USA prodají komukoliv!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

drazor ( 26. září 2021 11:27 )

Ty děti mají teď americké občanství? Pokud ano, tak by si je měli amíci přestěhovat do toho svého ráje i s jejich rodinama.

Zobrazit celou diskusi