Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zatčených kvůli vraždě novinářky přibývá. Lyra (†29) byla vycházející hvězda žurnalistiky

Autor: sova, ČTK - 
22. září 2021
22:50

Severoirská policie ve středu zatkla další dva muže podezřelé z vraždy novinářky Lyry McKeeové, která přišla o život v dubnu 2019. Zprávu přinesl web britské televize Sky News. Už minulý týden tamní policejní orgány zatkly čtyři muže, dva z nich o dva dny později obvinily. Tehdy 29letou novinářku podle vyšetřovatelů smrtelně postřelili, když přihlížela nepokojům v Londonderry.

Právě v Londonderry, druhém největším městě Severního Irska, policisté ve středu zadrželi dva muže ve věku 24 a 29 let. Stejně tak zde minulou středu zatkli čtyři muže ve věku 19 až 33 let podezřelé z vraždy McKeeové.

Minulý pátek pak policie obvinila dva ze čtveřice mužů ve věku 21 a 33 let. Orgány je viní z vraždy, držení střelné zbraně a střeliva s úmyslem ohrozit život, z výtržnictví, držení a házení zápalných lahví a ze žhářství. Jejich jména nebyla zveřejněna. Třiatřicetiletý muž čelí ještě obvinění z krádeže.

I s dnešní dvojicí tak veřejné sbory Severního Irska zadržují celkem šest mužů. Prozatím dva z nich jsou obviněni.

„Stála vedle sil nepřítele“

K vraždě se již dříve přihlásila organizace Nová IRA, která neuznává severoirskou mírovou dohodu z roku 1998. Ta z velké části ukončila sektářské násilí a položila základy sdílené vlády unionistů a separatistů v Severním Irsku. Londonderry v minulosti zažilo krvavé střety mezi protestantskými unionisty a katolickými republikány. McKeeová nebyla terčem útoku, ale „stála vedle sil nepřítele“, jak Nová IRA označuje britské policisty.

Investigativní novinářka McKeeová byla vycházející hvězdou žurnalistiky. Časopis Forbes ji v roce 2016 zařadil mezi 30 talentů mladších 30 let a již v roce 2006 získala cenu pro mladé novináře.

McKeeová se narodila několik let před uzavřením mírové dohody a otevřeně hovořila i psala o tom, jaké to je vyrůstat jako lesba v nepřátelském prostředí. Jejího pohřbu se zúčastnily stovky lidí včetně britské premiérky Theresy Mayové a předsedy irské vlády Leo Varadkara.

Zobrazit celou diskusi