Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Na Kanárech vybuchla po 50 letech sopka: Tisíce otřesů, evakuace a armáda v pohotovosti

Aktualizováno -
19. září 2021
22:13
Autor: ČTK, Mii - 
16. září 2021
15:57

Na Kanárských ostrovech dnes odpoledne začala erupce sopky Cumbre Vieja. Podle televize RTVE ze sopky na ostrově La Palma stoupá sloup bílého a černého dýmu. Sopka chrlí ze sedmi otvorů také popel a lávu. Láva se blíží k obydleným oblastem a podle policie bude nutné v příštích hodinách evakuovat 5000 až 10 000 obyvatel. Úřady zatím nehlásí raněné ani mrtvé. Podle odborníků, které oslovil španělský tisk, by erupce mohla trvat několik týdnů.

Aktivity sopky od minulého týdne doprovází tisíce otřesů. Geologové dnes dopoledne zaznamenali zatím nejsilnější z nich o intenzitě 4,2 stupně. Podle odborníků se počet a síla otřesů může v příštích dnech ještě zvýšit. Zemětřesení by mohla být tak silná, že způsobí škody na budovách, varovali geologové.

Úřady začaly s evakuací několika stovek lidí, kteří žijí v blízkosti vulkánu či mají problémy s pohybem. S evakuací pomáhají vojáci i hasiči. Radnice postižených obcí vyzvaly obyvatele, aby se nepřibližovali k lávě. Stupeň výstrahy se zvýšil ze žluté na červenou barvu. Letecké úřady doporučily omezit lety nad ostrovem La Palma. Erupce zatím zasáhla hlavně les a řídce osídlené oblasti.

Na Kanarské ostrovy dnes přijede španělský premiér Pedro Sánchez, který odložil cestu na Valné shromáždění OSN v New Yorku. Předsedovi regionu Kanárských ostrovů Ángelovi Víctorovi Torresovi vyjádřil podporu král Felipe VI..

Pod sopkou se podle odborníků nahromadilo velké množství lávy, což způsobilo její obnovenou aktivitu. Naposledy byl vulkán aktivní roku 1971. Tehdy zahynul muž, který se kvůli fotografování příliš přiblížil k místům erupce. Vulkán geologové považují za jeden z nejaktivnějších na Kanárských ostrovech.

Na sopečném ostrově La Palma žije asi 85 000 obyvatel a mezi turisty není tolik oblíbený jako další ostrovy Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote nebo Tenerife.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi