Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ceny energií a plynu výrazně rostou. Vlády Řecka a Španělska budou chránit lidi před zdražováním

Autor: ČTK - 
15. září 2021
12:10

Vlády Řecka a Španělska budou chránit spotřebitele před citelným růstem cen energií - elektřiny a hlavně zemního plynu. Podobně Francie uvedla, že takový krok zvažuje, uvedla agentura Bloomberg. Ceny energií se v úterý v Německu, Francii, Španělsku či Británii vyšplhaly na maxima. Spolu s tím roste i tlak na vlády, aby vyšší ceny za energie spotřebitelům kompenzovaly.

Proti vyšším účtům za elektřinu a plyn se v létě uskutečnily protesty v několika španělských městech. Madrid proto v pondělí rozhodl přesměrovat zisky energetických společností - zhruba 2,6 miliardy eur (téměř 66 miliard Kč) - k zákazníkům a v zimních měsících snížit daň z elektřiny. Athény o víkendu oznámily, že finančně podpoří všechny domácnosti.

Ceny energií v Evropě prudce rostou, což podle analytiků souvisí se zotavováním ekonomik po pandemii. Poptávka se ale zvyšuje zrovna v době, kdy je slabší nabídka. Elektřina a plyn trhají rekordy každým dnem i za nynějšího mírného počasí a v dohledné době se na tom zřejmě nic nezmění, píše Bloomberg. Italský ministr pro ekologickou transformaci Roberto Cingolani v pondělí řekl, že ve třetím čtvrtletí očekává růst ceny elektřiny o 40 procent.

„Rostoucí ceny komodit se pravděpodobně tuto zimu odrazí na účtech spotřebitelů a průmyslu,“ řekl analytik společnosti RBC Europe John Musk.

V Evropě se zvýší ceny energií zhruba o 20 procent

Dražší energie zvyšují obavy z inflace. Spotřebitelské ceny ve Španělsku se v srpnu zvýšily o 3,3 procenta a podle španělského statistického úřadu za to do značné míry mohly právě energie. V Německu se inflace minulý měsíc vyhoupla na 3,4 procenta, nejvýše od roku 2008.

Finanční společnost Citigroup odhaduje, že v celé Evropě se domácnostem účty za energie zvýší o 20 procent. To posiluje očekávání, že se do situace vloží více vlád, které nebudou chtít riskovat, že vyšší ceny energií zbrzdí hospodářské oživení.

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire v pondělí televizi LCI řekl, že Francie uvažuje o snížení dopadu vyšších cen energií na spotřebitele. Země už nyní rozdává poukázky, kterým se říká energetické šeky, v hodnotě asi 150 eur (3800 Kč). Určeny jsou asi pro 5,5 milionu chudých domácností.

„Politici teprve začínají pociťovat hněv voličů, ale tlak na to, aby ,něco udělali', bude sílit s blížící se topnou sezonou,“ citoval Bloomberg analytika Ronalda Smithe ze společnosti BCS Global Markets.

Video  Česko splácí účet za pandemii. Kdo na to nejvíce doplatí a co ještě podraží?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi