Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tálibán hrozí rodinám tlumočníků: Vaše smrt je nevyhnutelná, pomáhali jste USA! Dopis jako důkaz

Autor: Mii - 
24. srpna 2021
05:00

Jedním z velkých témat současné afghánské krize jsou tamní tlumočníci, kteří pomáhali západním armádám v boji proti radikálním islámským bojovníkům. Bylo nutné je evakuovat ze země pryč, jelikož jim a jejich rodinám hnutí Tálibán hrozí smrtí. Ale jak přesně tyto výhrůžky vypadají? Televizi CNN se podařilo získat dopisy, které teroristé adresovali bratrovi jednoho z amerických afghánských spolupracovníků. Jasně dokazují, že Tálibán rodinným příslušníkům vyhrožuje, ačkoliv tvrdí, že ne. Dokonce v nich uvádí, že je zavraždí.

„Byl jste obviněn z pomoci Američanům,“ začíná jeden z dopisů, které má televize k dispozici a které v celé šíři zveřejnila. Tálibán v něm promlouvá k bratrovi afghánského tlumočníka, který pomáhal americké armádě. Vojenský zástupce USA potvrdil, že tento muž opravdu s vojáky spolupracoval a že situace jeho sourozence je vážná.

Bratr tlumočníka se podle dopisu – první je psaný ručně – měl dostavit k výslechu, kde se měl zpovídat ze svých zločinů. Afghánec k výslechu ale nedorazil, na což navazuje další dopis, ve kterém Tálibán jeho absenci kritizuje. Ve třetím už radikálům dojde trpělivost, muž podle nich „pokračoval ve spolupráci s invazivními křižáky“, a protože ignoroval předchozí výtky, odsoudili ho k smrti.

„Tato rozhodnutí soudu jsou finální a nemůžete se proti nim odvolat (…) Zvolil jste si tuhle cestu a vaše smrt je nevyhnutelná, je to vůle Boha,“ píše Tálibán závěrem. Celá komunikace je opatřena oficiálními pečetěmi hnutí a je psána paštštinou, úředním jazykem Afghánistánu. Televize CNN tak dopisy hodnotí jako pravé, pouze je přeložila do angličtiny. Jména tlumočníka i jeho bratra zná, ale kvůli jejich ochraně je nezveřejnila.

Sliby versus skutečnost

Zprávy slouží jako důležitý důkazní materiál. Mluvčí Tálibánu Zabíhulláh Mudžáhid se opakovaně nechal slyšet, že obyvatelům Afghánistánu žádné nebezpečí nehrozí, ani rodinám těch, kteří spolupracovali se západními armádami. „Samozřejmě je velký rozdíl mezi námi teď a námi před 20 lety,“ řekl. Z dopisů je ale patrné, že realita se od těchto slov liší a Tálibán provádí hon na kohokoliv, kdo byl byť nepřímo v kontaktu se zahraničními mocnostmi.

Popisují to i svědectví přímo z místa. Server The Sun uvedl, že radikálové mají seznam všech osob, které lze označit jako spolupracovníky Západu a ve městech obchází jednotlivé domy, aby je našli a „vypořádali“ se s nimi.

Česko své tlumočníky, jejich rodiny a zaměstnance ambasády evakuovalo minulý týden skrze tři lety. Operace byla náročná, na letišti v Kábulu panoval chaos a druhé letadlo v jeden moment ani nemohlo přistát. Nejdříve také nebylo jasné, jaké tlumočníky na seznam pro evakuaci zařadit a které ne. Ti, kteří se dostali do Česka, jsou aktuálně v karanténě, bylo jim poskytnuto ubytování a je na nich, zda se rozhodnou u nás zůstat nebo ne.

Video  Mrazivé záběry z Afghánistánu: Zoufalý útěk na podvozku letadla  - Twitter
Video se připravuje ...

NovyZakon ( 24. srpna 2021 15:54 )

Spláchni se, nýmande.

NovyZakon ( 24. srpna 2021 15:52 )

Všichni vědí ***, co se tam teď děje. Rozlítli se jak vrabci. Hlavně, že "zaručené zprávy" o Talibanu jsou čerstvé a nové každý den ......

Tara-Tara ( 24. srpna 2021 10:02 )

no jasně...bohužel to tak Taliban vidí a myslím, že udělá všechno proto "nepřátele" Allaha zlikvidovat.....pro nás nepochopitelné, ale je to krutá realita

user ( 24. srpna 2021 05:53 )

Kolaborace je vždy a všude hodnocena vitezi stejně.
Byla to jejich (tlumočníků a mnohdy spíše udavvačů a špionu) rozhodnutí zda s okupanty budou za penize spolupracovat.
To že se k moci vrátil údajně poražený nepřítel pouze dokládá, že jejich práce pro Američany byla odvedená špatně.

Zobrazit celou diskusi